Cătălin Predoiu, prim-ministru interimar, ministrul Afacerilor Interne:

Am participat aici, alături de colegii noștri din Ministerul Afacerilor Interne, IGSU, Jandarmerie și alte structuri ale ministerului, la etapele unui exercițiu național pe care îl desfășurăm pe parcursul a nu mai puțin de 5 zile care abordează problemele generate de un potențial cutremur simultan cu o contaminare radioactivă. Pe parcursul acestui exercițiu vor fi implicate în jur de  3000 de cadre din Ministerul Afacerilor Interne, din toate armele, în principal DSU, IGSU, dar avem și colaborare din partea Poliției, a Jandarmeriei și evident SMURD, din cadrul sistemului pentru situații de urgență, cu alte cuvinte este un exercițiu pe care îl luăm foarte în serios, este un exercițiu, nu este o joacă, îl tratăm ca pe o etapă importantă din pregătirea cadrelor și structurilor din Ministerul Afacerilor Interne pentru a salva cetățenii din situații limită, de a le acorda primul-ajutor și de a-i pune la adăpost, care face menirea, până la urmă, așa cum sunt stabilite obligațiile noastre prin reglementările în vigoare.

Vreau să subliniez acest lucru, și anume faptul că exercițiul a fost planificat, nu este un exercițiu hotărât de azi pe mâine, spontan, cu alte cuvinte rog publicul să fie liniștitit în legătură cu orice speculații în jurul acestui exercițiu. Știu că e foarte ușor să se creeze interpretări și speculații, mai ales în această perioadă în care abundă, în special în mediul online, tot felul de dezinformări și manipulări, vă spun fără niciun fel de ezitare, foarte clar, cu toată responsabilitatea, este un exercițiu planificat de foarte mult timp. Exercițiul precedent a fost în 2018 deci era cazul ca la un număr de ani, să desfășurăm un astfel de exercițiu integrat prin care ce dorim să constatăm? Dorim să vedem unde mai trebuie intervenit în ajustarea sistemului, unde mai trebuie intervenit în pregătirea cadrelor care participă la astfel de intervenții, unde mai trebuie intervenit în eventuale modificări legislative care ar deveni bariere în modul în care ne desfășurăm activitatea, ca să ținem în stare de alertă și de pregătire optimă personalul din cadrul IGSU, DSU, celelalte arme ale ministerului – Jandarmerie, Poliție, pentru astfel de situații.

Este o etapă normală în activitatea desfășurată de Ministerul Afacerilor Interne. Am vrut să fiu prezent și în această noapte alături de colegii care desfășoară activitatea din mai multe motive. În primul rând să dau un semnal cât se poate de clar că luăm foarte în serios acest exercițiu, la toate nivelurile în minister, după ședința la care am participat ieri la prânz, la sediul nostru de la Ciolpani, care a procesat o situație de ședintă a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, astăzi am vrut să fiu prezent la o operațiune în teren, care a simulat blocarea unui tren de metrou în subteran, cu victime, cu răniți, cu incendiu, cu fum, cu tot ce se întâmplă în astfel de situații și am mers până acolo la locul în care a avut loc prezumtivul incident, pentru a vedea exact cum se desfășoară operațiunile de către colegii noștri și pot să constat la prima vedere că toată lumea ia în serios acest exercițiu, ceea ce e foarte bine. Am observat și aici caracteristica aceasta de integrare a sistemului nostru pentru situații de urgență, ați văzut și dumneavoastră că, pe o plajă de câteva minute, la fața locului au sosit și pompierii, și SMURD, și Jandarmeria, și ambulanța, deci toate forțele implicate au venit cvasi-simultan, repet, pe o plajă de câteva minute. Nu am observat confuzie, nu am observat întrebări care să se adreseze, pierderi de timp, toată lumea știe ce are de făcut. Sigur trebuie lucrat, trebuie repetat, trebuie umblat la viteză, vreau să subliniez că în exercițiu sunt implicați și stagiari, și cadre tinere care nu au experință, nu au participat la operațiuni reale, sunt aici alături de oameni care au experiență reală de acțiune în condiții reale la alte intervenții, ca să transferăm și expertiza în acest fel.

În sfârșit menționez că în teren aici au fost aici și observatorii străini, noi vrem să fim foarte transparenți cu acești observatori, care sunt colegi ai colegilor noștri din alte țări europene, care observă acest exercițiu, la rîndul lor își vor face o evaluare, un raport, ne vor spune unde cred dânșii că mai trebuie îndreptat. Noi, la rândul nostru, când am evaluat exerciții similare, am împărtășit din experiența noastră, o cooperare europeană în domeniul situațiilor de urgență, unde România are o poziție fruntașă în materie de expertiză și reputație. E o activitate profesionistă, normală, făcută ca la carte, dar în urma căreia vom face o analiză foarte riguroasă cu privire la ce vedem în regulă și în neregulă, unde putem îmbunătăți.

Am cerut secretarului de stat Arafat să întocmească un raport comprehensiv, discutăm cu toți șefii de structuri, șeful IGSU, dar și structurile din cadrul sistemului, pe care o să-l discut, o să îl prezint și viitorului prim-ministru, o să îl înaintez și către Cotroceni, către domnul președinte, pentru că acest domeniu este unul cheie pentru siguranța cetățenilor, într-o lume din ce în ce mai complexă și mai afectată de provocări multiple în domeniul situațiilor de urgență, de la schimbări climatice până la catastrofe naturale sau incidente industriale și așa mai departe.

Vom continua, voi fi prezent în acest exercițiu, din timp în timp și o să îi acord toată atenția. Mai multe detalii tehnice vă poate oferi șeful DSU, secretarul de stat Arafat.