Vă prezentăm în continuare discursurile susținute la eveniment de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, doamna senator Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat și Inspectorul General al Poliției de Frontieră, chestor de poliție Cornel – Laurian Stoica.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne
„Dați-mi voie să-mi încep acest discurs salutând, în primul rând, pe doamna senator, președinte de comisie de siguranță, ordine publică și apărare, domnii secretari de stat din Ministerul Afacerilor Interne, șefii de arme aici prezenți, colegi prezenți aici și în țară, distinse și distinși invitați, doamnelor și domnilor, astăzi aniversăm o instituție extrem de importantă pentru Ministerul Afacerilor Interne, Poliția de Frontieră, importantă și pentru țară, importantă și pentru Uniunea Europeană, pentru că Poliția de Frontieră stă de strajă nu numai teritoriul național, ci păzește și granița Uniunii Europene, să nu uităm acest lucru. (…)
Sunteți o instituție, ca și altele din Ministerul Afacerilor Interne, cu un blazon foarte vechi. Actul dumneavoastră de înființare a fost semnat de însuși domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în urmă cu 160 de ani, care înființa un corp al grănicerilor în Moldova, după modelul celui din Țara Românească și, în același timp, simbolic, dar și cu valoare de destin istoric, unifica cele două corpuri de grăniceri într-unul singur. (…)
Într-o astfel de zi, primul gând, cel puțin în ce mă privește, se îndreaptă către toți cei care, în misiune, în serviciul țării și al drapelului, au făcut sacrificiul suprem, au plătit cu viața, s-au jertfit pentru ca să avem o țară și să avem un viitor. Mă înclin în fața lor cu recunoștință și îi invoc în fața dumneavoastră ca modele de urmat în privința valorilor ce i-au călăuzit în acțiune, în misiune. (…)
Vă mulțumesc deschis pentru felul în care ați lucrat, pentru felul în care v-ați îndeplinit misiunile, ați performat și ați avut, ați obținut rezultate. Sigur că primul reflex este să ne referim, cum s-a și făcut în prealabil, la Schengen și succesul de anul trecut, parțial, dar un succes important, care s-a construit pe efortul și performanța dumneavoastră la frontieră, dar e vorba și de alte zone în care ați performat: combaterea traficului de multiple tipuri: trafic de persoane, trafic de țigări, trafic de arme, trafic de droguri. (…)
Grație serviciului dumneavoastră, țara este mai sigură. Și avem o țară sigură. Aș vrea să subliniez acest lucru, inclusiv din perspectiva protecției frontiere. O spun în cunoștință de cauză, o spun pe baza a ceea ce-mi ajunge ca informare la nivel de ministru, pe baza discuțiilor pe care le-am făcut colegii, a statisticilor, a ceea ce știm din teren. Sigur că, întotdeauna este loc de mai bine, dar nu ezit să o afirm: rezultatul muncii Poliției de Frontieră este unul foarte bun! Acest lucru, acest rezultat nu putea fi obținut dacă dumneavoastră nu urmați în activitate și nu puneați la temelia ei, valori importante, pe care le-am cerut, le cer în continuare și alături de colegii mei, vom capacita aparatul să le aplice: profesionalism, integritate, integritate, patriotism. (…)
Aceste trei valori stau la baza activității noastre și-a armei dumneavoastră și vor sta în continuare! Și vă cer tuturor, să le respectați în continuare: profesionalism, integritate, patriotism! Avem în față provocări serioase. Sigur că avem un rezultat bun pe migrație, dar el trebuie menținut ca atare, în contextul în care evenimente geopolitice, în vecinătate sau mai depărtat, pot genera fluxuri migratorii care să ridice presiunea pe granițele țării. Am făcut cu succes intrarea în spațiul Schengen cu două frontiere și v-ați achitat exemplar, de noile sarcini, noile provocări, de la modul în care se efectuează, în acest regim, paza frontierelor și-a controalele pe granițe, până la procesarea vizelor. (…)
Descurajarea are mare importanță! Nivelul scăzut de migrație ilegală pe care l-ați obținut în primele șase luni, 73%, iar pe fluxul de intrare, 83%, se datorează nu numai faptului că nu trece prin România, principala rută migratorie spre Europa, așa cum mai spun unii, ci se datorează și faptului că dumneavoastră vă faceți foarte bine treaba și traficanții de migranți cunosc acest lucru. Sunt informați cu privire la faptul că ați ridicat nivelul de protecție la frontieră. Și această informație circulă. Evident că vorbesc, cum bine știți, documentat, pe bază de informație, obținută profesionist, de instituțiile noastre, din interiorul ministerului și din afara lor. Ați dat un semnal foarte puternic rețelelor de migranți. Ocolesc România. Trebuie menținut acest semnal, trebuie depistate orice tipuri de trafic. Dacă vorbim de bunuri, orice tip de bunuri, de la țigări până la droguri. (…)
Există o preocupare și o acțiune în același timp la nivelul Ministerului, prin armele sale, în primul rând Poliția Română, în ceea ce privește combaterea traficului de droguri. Dar aici aveți și dumneavoastră un rol foarte important pentru că, într-adevăr, sunteți prima linie de apărare, alături de celelalte linii. Trebuie să fie și linia de informare și de depistare a unor astfel de informații, linia de cooperare internațională, pe baza cărora să obținem aceste informații și să combinăm eforturile noastre cu cele ale altor polițiști judiciariști sau de frontieră. Adică trebuie menținută o sinergie aici, care a multiplicat rezultatul muncii dumneavoastră și al colegilor din alte arme. (…)
Deci, migrația ilegală e o prioritate, dar să nu uităm traficul de droguri, combaterea lui este o altă prioritate. Și a traficului de persoane, un domeniu în care, iarăși, ați avut rezultate și am avut în Ministerul de Interne, bune, în anul anterior, consacrate și de raportul Departamentului de Stat în această privință, care remarcă progrese. Gestionăm foarte bine contextul regional, sub aspectul presiunii pe frontieră, derivate din războiul din Ucraina. Aș vrea să spun limpede, pentru că ce vorbim aici ajunge și către opinia publică, și către ambasade, și către alte instituții similare: nu avem în acest moment probleme de trafic de arme, trafic de droguri sau trafic de persoane semnificative pe granița cu Ucraina. Există o preocupare la nivel european, din câte am văzut, la consiliile JAI, în legătură cu acest subiect. Și nu ratez nicio ocazie să subliniez că nu avem probleme, gestionăm acolo situația fără dificultăți. Dar, în același timp, de asemenea, vreau să vă transmit, comandamentul și publicului nostru, asigurarea că vom menține nivel ridicat de atenție. O altă prioritate importantă pentru noi va fi menținerea cooperării, cooperare în plan intern cu celelalte arme, am menționat deja acest lucru, dar și cooperare cu poliții de frontieră, în primul rând din statele vecine, dar și cu agențiile europene FRONTEX, dar și EUROPOL, unde e cazul. (…)
Avem proiecte pilot cu toate țările vecine. Merg foarte bine aceste proiecte și cu Bulgaria, și cu Serbia, și cu Ungaria, și cu Ucraina. Vom menține aceste proiecte, vom menține proiectul pilot cu Austria, le vom dezvolta, vom aloca resurse și vom ridica nivelul de performanță prin tot ceea ce am făcut până acum: patrule mixte, schimb de informații, evaluări de risc, puncte de contact, schimb de polițiști de frontieră, schimb de experiență, contacte la vârf între șeful Poliției de Frontieră și omologi, între conducerea Ministerului și alte ministere, cum avem lunar. Deci vom menține acest ritm și această conectare, această vibrație, dacă vreți, la nivel înalt, pentru că, așa cum, pe baza efortului dumneavoastră, am construit primul pas către Schengen, așa îl construim acum și pe cel de-al doilea. Și vreau să vă asigur că rezultatele muncii dumneavoastră se cunosc, se văd și le promovăm, facem o comunicare intensă la nivelul statelor membre, la nivelul Comisiei Europene, a Agențiilor europene. (…)
România e una dintre cele mai sigure țări. Și în interior, și la graniță. E una dintre cele mai bine protejate țări la graniță. Cu toate provocările care sunt. Am evocat presiunile de migrație, iată, avem evenimente nedorite la frontiera cu Ucraina, drone care cad pe teritoriul nostru uneori sau în apropiere. Toată această presiune pe care o avem a fost gestionată exemplar. S-au făcut eforturi, inclusiv pe o zonă delicată care ține de integritate și acolo unde a fost cazul, instituțiile noastre, în primul rând din interiorul MAI, și-au făcut datoria și au sesizat instituții ale statului care se ocupă de probleme de integritate. N-am avut nicio problemă să ne asumăm aceste lipsuri, acolo unde au fost. Adică lucrăm corect și cinstit, transparent, modern, cum se face într-o instituție în slujba cetățeanului, în secolul în care trăim. E bine să învățăm să comunicăm mai bine acest lucru. Nu știu câți dintre români cunosc exact nivelul de siguranță din România, comparativ cu alte state, chiar din Uniunea Europeană. Inclusiv dacă vorbim de migrație, dacă vorbim de trafic, dacă vorbim de alte forme de încălcare a ordinii și siguranței publice. Sunt convins că vom face și aici eforturi mai mari, vom găsi cele mai bune căi să explicăm publicului nivelul de performanță la care armele, Ministerul de Interne, în speță azi vorbim de Poliția de Frontieră, au ajuns. Asta nu înseamnă nu suntem conștienți că putem face mai mult. Şi o să facem mai mult, pe toate zonele, pentru că asta este politica ministerului. Aș vrea să fie limpede, asta este exigența pe care o impun și o cer de la dumneavoastră, ca ministru. Sunt abilitat să fac lucrul ăsta. Am în spate votul Parlamentului, deci, al cetățenilor. Am alături Parlamentul și Guvernul, colegi din Ministerul de Interne, din conducere și sunt convins că o să vă am alături, așa ca și până acum, și pe dumneavoastră. (…)
Dar, cerința este din ce în ce mai sus, din ce în ce mai bine. Nu ne culcăm pe laude, nu ne îmbătăm cu succesul pe care l-am avut până acum, ci dimpotrivă, performăm și mai mult. Avem datorii față de cetățeni. Aveți o misiune pe care v-ați asumat-o. Aveți o profesie nobilă, aveți o profesie pe care nu o poate face oricine. Dacă v-ați asumat-o, duceți-o înainte, așa cum ați dus-o și până acum, cu demnitate, onoare, cu patriotism și cu conștiința a ceea ce faceți, pentru că e important să conștientizați miza lucrurilor pe care le săvârșiți în fiecare zi, de strajă patriei. (…)
Foarte multe atârnă de ceea ce vom reuși cu și în Poliția de Frontieră în următoarele luni. Pentru că trăim într-o lume interconectată și mizele sunt interconectate. Avem nevoie să facem următorul pas în Schengen. O să-l facem! Contextul este mai greu decât anul trecut, deși poziția noastră e mai sigură, pentru că suntem deja membri Schengen, dar contextul e mai greu. Suntem după alegeri în Europa, înainte altor alegeri în Europa, în timp ce se formează Comisia Europeană, cu temeri legate de instrumentalizarea migrației la nord și la est din partea multor state europene. Toți privim doar spre discuțiile care au avut loc cu Austria, dar trebuie să privim și către nordul Europei, acolo unde sunt temeri mari legate de provocări migratorii. Context în care în sud persistă probleme de migrație, în care granița nu e atât de bine protejată cum este protejată în România, context în care se pune în discuție reforma FRONTEX și altor agenții europene. FRONTEX, unde, așa cum ați văzut, noi performăm, suntem o forță în FRONTEX, nu numai ca număr, ci şi ca expertiză, forță recunoscută. Context în care multe lucruri se rediscută cu un Parlament European abia constituit, încă în curs de fixare, de așezare sub aspectul pozițiilor pe diverse subiecte, și cu o viitoare Comisie Europeană, pe care deocamdată nu o cunoaștem în termen de componență nominală. Deci, deși suntem mai bine plasați, contextul este mai dificil, mai complicat. Ne vom descurca în el, ne descurcăm foarte bine. Așa cum am spus recent, Ministerul de Interne are două zone mari de sarcini și de intervenție în materie de Schengen. Una tehnică, la care stăm foarte bine în acest moment, și una politico-diplomatică, pe care ne facem treaba. Sunt și alte zone unde alte instituții, la rândul lor, și-au asumat și continuă misiuni politico-diplomatice în sprijinul Schengen. Dar este și un context, cum spuneam, extrem de complicat, dinamic și într-o permanentă dinamică. De aceea este important ca noi să performăm în continuare. (…)
Vă doresc mult succes în misiunile dumneavoastră, să vă întoarceți cu bine din ele, din toate, cu misiunea îndeplinită și cu bine acasă. Gânduri bune în plan personal, sănătate și să duceți mai sus această ștachetă la care ați ajuns în Poliția de Frontieră. Mult succes! La mulți ani!”
Senator Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat
„Mă bucur să reprezint Comisia de Apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României la acest moment aniversar și să transmit astfel mesajul nostru de felicitare pentru întreaga activitate a structurii dumneavoastră în ultimul an.
Având în vedere presiunea mare, complexitatea misiunilor, atenția sporită din partea mass media, păstrez aprecierea că Poliția de Frontieră este o instituție de elită a statului român și mă bucur să văd că se păstrează acea dinamică de progres organizatoric.
Anul acesta, România a intrat în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene şi cele maritime, existând perspective ca, poate chiar din această toamnă, să închidem şi problema frontierelor terestre.
Vreau să vă mulțumesc în mod deosebit pentru activitatea dumneavoastră, pentru că ați dovedit încă o dată un înalt nivel de pregătire și calificare.
Și acesta este un argument foarte serios pe care putem să-l folosim în discuțiile politice și diplomatice pe care le avem.
De altfel, există multiple evaluări publice de la nivel european care marchează ca atare profesionalismul Poliției de Frontieră din România.
Păstrez o constatare mai veche: adesea, statul român stă mult mai bine pe zona de resursă umană decât pe partea de logistică și infrastructură.
În contextul războiului din Ucraina și a numărului mare de traversări a frontierei dinspre Nord, apreciez că absență unor breșe de securitate a contribuit la sentimentul de liniște de care se bucură societatea românească.”
Chestor de poliție Cornel – Laurian Stoica, Inspector General al Poliției de Frontieră
„Pentru noi, polițiștii de frontieră, 24 iulie reprezintă în fiecare an un moment unic pe care îl trăim cu emoție și mândrie, și cu atât mai mult în acest an, când împlinim 160 de ani de existență instituțională.
Nu puține au fost provocările și evenimentele cu care ne-am confruntat în acest an.
Am îndeplinit cu succes principalul nostru obiectiv – integrarea în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime.
Vă asigur că, în continuare, Poliția de Frontieră o să depună toate eforturile necesare pentru finalizarea procesului de aderare și pentru a ne alinia misiunile și sarcinile instituțiilor similare din Europa.
Pentru gestionarea fenomenului migrației ilegale dispunem de echipamente de supraveghere de ultimă generație, au fost întărite dispozitivele de control de la frontiera cu Serbia, Bulgaria și Ungaria și desfășurăm acțiuni în sistem integrat cu alte structuri ale ministerului.
În consecință, în urma măsurilor dispuse, în primul semestru al anului migrația ilegală este în scădere cu 72% la granițele României, față de aceeași perioadă a anului trecut.
La capitolul provocări se numără și fluidizarea traficului în punctele de frontieră și procesarea a nu mai puțin de 28 de milioane de persoane, cetățeni români și străini și 9 milioane mijloace de transport, doar în primele 6 luni ale anului.
Pentru gestionarea acestui palier a fost suplimentat personalul și fluxurile din punctele de frontieră, în limita capacității infrastructurii, utilizarea dispozitivelor mobile fiind de un real ajutor.
În ceea ce privește absorbția fondurilor externe nerambursabile, destinate securizării frontierei externe, valoarea acestora s-a ridicat în primul semestru la 922 milioane lei.
Amintesc aici modernizarea sistemului SCOMAR, mentenanță pentru OPV, SCOD, ATTICA, autospeciale de supraveghere cu termoviziune, porți automate de control, dar și achiziționarea a sute de echipamente moderne de control și detecție, echipamente de supraveghere terestră și aeriană și mijloace de mobilitate.
Totodată, avem în derulare 6 obiective de investiții care vizează reabilitarea și modernizarea unor sedii, care vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2024.
De asemenea, se depun eforturi la nivel european pentru operaționalizare sistemului Entry/Exit până la sfârșitul acestui an.
Pe linie de personal, procentul de încadrare este în acest moment de peste 80% și am intrat în linie dreaptă pentru organizarea concursurilor pentru specialiști în mai multe domenii.
Cu sprijinul noilor colegi, dar și cu al celor pe care ne-am propus să îi aducem în echipa Poliției de Frontieră în toamna acestui an, avem toată încrederea că vom îndeplini toate obiectivele propuse.
La ceas aniversar, gândurile mele se îndreaptă, cu mândrie, și către cei peste 800 de polițiști de frontieră angrenați în operațiuni externe.”
***
Data de 24 iulie a fost desemnată ca Ziua Poliției de Frontieră Române prin articolul numărul 45 din Ordonanța de Urgență a Guvernului 104 din 27 iunie 2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române.
Alegerea acestei date este legată de unirea celor două structuri grănicerești din Moldova și Țara Românească de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza din data de 24 iulie 1864.
Prin Înaltul Decret Domnesc numărul 893 din 24 iulie 1864 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza se prevedea organizarea grănicerilor din Moldova după modelul celui din Țara Românească și unirea celor două corpuri grănicerești.
Instituția a suferit transformări succesive până la structura esențială în arhitectura statului Român din zilele noastre.
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră este instituția specializată a statului care exercită atribuții cu privire la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere săvârșite în zona de competență, respectarea regimului juridic al frontierei de stat, pașapoartelor și străinilor, asigurarea intereselor statului român pe Dunărea interioară, în zona contiguă și în zona economică exclusivă, respectarea ordinii și liniștii publice în zona de competență.
Poliția de Frontieră a luat măsuri care au sprijinit substanțial eforturile diplomatice pentru aderarea cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, inclusive prin suplimentarea măsurilor de protecție a frontierelor externe ale Uniunii Europene și reducerea migrației ilegale la granițele României.
De asemenea, Poliția Română de Frontieră este printre cei mai mari contributori cu personal și tehnică la FRONTEX.