Astăzi, de Ziua Ministerului Afacerilor Interne, doresc să le mulțumesc angajaților acestei instituții pentru tot ceea ce fac în scopul asigurării siguranței cetățenilor și să le urez succes în misiunile viitoare!

În același timp, îi asigur pe cetățeni că ne vom face datoria cu și mai multă seriozitate și mai mult profesionalism, iar preocuparea noastră pentru asigurarea unui serviciu public de calitate este continuă și are ca fundament cerințele de siguranță reale ale comunității.

Ziua Ministerului Afacerilor Interne are o simbolistică aparte, specifică unei instituții în care tradiția, inclusiv cea militară, și vocația de a fi în slujba cetățenilor conlucrează pentru un obiectiv comun: siguranța cetățenilor!

Este un moment de recurs la istorie, de omagiere a memoriei celor care au contribuit la formarea și consolidarea acestei instituții. Semnificativă este ziua de 16 iulie 1862, în care, în ordonanța semnată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, se face referire la unirea Ministerului de la București cu cel de la Iași, zi devenită Ziua Ministerului Afacerilor Interne. În egală măsură semnificative sunt faptele fiecărui angajat al acestei instituții, care, indiferent de momentul istoric, și-a făcut datoria cu credință în lege și în binele comun.

În Ministerul Afacerilor Interne vorbim de o lungă tradiție de oameni care au ales să se pună în slujba semenilor lor, oameni care, de multe ori și-au riscat propria siguranță pentru a salva viața semenilor lor.

Gândurile noastre se îndreaptă și către angajații Ministerului Afacerilor Interne care și-au pierdut viața la datorie, eroii zilelor noastre pentru care jurământul de credință a fost, cu adevărat asumat „chiar cu prețul vieții”.

Ei sunt cei care dau valoare acestei instituții, iar sacrificiul lor ar trebui să îndemne la reflecție. Pe de o parte sunt modele de curaj și profesionalism pentru generațiile actuale și viitoare de polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi sau pompieri. Pe de altă parte, o profesie a cărei desfășurare presupune, în cazuri extreme, sacrificiul suprem ar trebui să ducă la o calibrarea a percepției publice privind activitatea reală a angajaților Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv din perspectiva privațiunilor, riscurilor și a sacrificiilor pe care le presupune activitatea lor.

Cred în capacitatea actualei generații de a moderniza această instituție și de a se ridica la înălțimea așteptărilor cetățenilor. Cred cu tărie în integritatea și profesionalismul fiecăruia dintre cei care fac parte din Ministerul Afacerilor interne. Nu poate exista modernizare instituțională ori evoluție în raport cu alte state ale Uniunii Europene fără ca integritatea angajaților să fie dincolo de orice discuție, fără ca pregătire lor și modul în care răspund cerințelor reale ale cetățenilor să fie dincolo de orice interpretare.

Și mai cred în patriotism – subscris oricăreia dintre acțiunile noastre, personale și profesionale.
Nu suntem patrioți festiv, ci suntem patrioți – sau nu – în fiecare zi a vieții noastre!

Am fost de partea Legii în întreaga mea carieră și știu că respectarea și aplicarea acesteia constituie garanția stabilității și prosperității unei țări. În același timp vreau să îi asigur pe angajații Ministerului Afacerilor Interne că, atâta timp cât acționează ferm, legal, profesionist, sunt alături de ei și vor avea întreaga mea susținere și a echipei de conducere, indiferent de zona în care își desfășoară activitatea.

Ministerul Afacerilor Interne are nevoie de oameni curajoși și inteligenți. Îi îndemn pe tineri să ni se alăture, sa facă parte din această puternică instituție națională, să fie parte a activităților care fac din România un stat sigur și stabil pentru români, pentru Europa.

Repet, principiile care ghidează activitatea în Ministerul Afacerilor Interne sunt aceleași, indiferent de generație: integritate, profesionalism, legalitate!
Sunt principii și valori fundamentale nu doar pentru Ministerul Afacerilor Interne, ci pentru oricare dintre structurile partenere din statele Uniunii Europene sau ale Alianței Nord-Atlantice cu care colaborăm.

La mulți ani, tuturor angajaților Ministerul Afacerilor Interne din România!