Sunt onorat să îi salut într-un moment cu semnificație și simbolistică aparte pe cei care și-au asumat inclusiv formal – prin Jurământul Militar depus astăzi – să apere românii și România, angajament solemn asumat dincolo de propria siguranță, „cu prețul vieții”.

Știu că fiecare dintre cei care ați ales să vă pregătiți pentru a vă desfășura activitatea în Ministerul Afacerilor Interne sunteți oameni deosebiți, ați arătat că aveți calitățile personale necesare, completate de abilități practice și teoretice, pentru a vă asuma responsabilitățile care vin odată cu obținerea statutului de polițist, jandarm, pompier sau polițist de frontieră.

Războiul din proximitatea țării noastre și evoluțiile recente din alte zone complicate de pe mapamond aduc în actualitate angajamentul celor care, indiferent de spațiu ori timp, și-au asumat să asigure protecția cetățenilor, integritatea teritorială și suveranitatea națională.

Privită din această perspectivă, alegerea voastră este un act de curaj și semn al maturității unei generații care dă speranță în viitor și optimism în privința securității, evoluției și dezvoltării instituționale a țării noastre.

România este, începând din acest an, parte a spațiului Schengen, cu frontierele aeriene și maritime, proces care va fi finalizat cu extinderea și la frontierele terestre.

Structurile naționale au demonstrat de mult timp că își fac datoria profesionist în privința protejării frontierelor, a combaterii migrației ilegale ori a traficului de persoane. Rezultatele în aceste domenii au fost evidente, indiferent că a fost vorba despre acțiuni desfășurate exclusiv de structurile naționale sau în colaborare cu structuri partenere din ale state.

Am mare încredere în generațiile de polițiști și de militari care se formează acum, în capacitatea voastră de a oferi siguranța și încrederea de care comunitățile au nevoie, de a crea un parteneriat real cu cetățenii, ca parte a unei misiuni ample, comune tuturor structurilor din sistemul de ordine publică și securitate națională: stabilitatea și securitatea națională și regională.

Pentru ca acest parteneriat să funcționeze este nevoie de implicare totală atât din perspectiva dobândirii abilităților teoretice și practice necesare desfășurării activității, cât și din cea a transparenței și sincerei deschideri către comunitate, de reală asumare a misiunii sociale a angajaților MAI.

Încrederea comunității se câștigă prin fiecare misiune dusă la final cu succes, dar, în același timp, oricare incertitudine legată de integritatea și probitatea profesionale aruncă în derizoriu anii de muncă în care ați construit o relație bazată pe încredere cu cetățenii.

Vă reamintesc: Legea trebuie să fie linia directoarea a carierei dumneavoastră, iar Integritatea valoarea de la care nicicând să nu vă abateți.

Într-o lume a provocărilor, am încredere în seriozitatea și maturitatea voastră, în capacitatea de a discerne între adevăr și minciună, între bine și rău, în capacitatea de a vă ghida acțiunile după acest criteriu unic: LEGEA.

Am încredere în profesorii care vă vor forma, în abilitățile lor didactice și, în același timp, în capacitatea lor de a vă potența abilitățile personale care să vă asigure evoluția profesională pe care o meritați.

De altfel, eu încurajez formarea continuă, implicit curajul de a ieși din zona de confort pentru dezvoltarea personală și profesională.

Îndrăzniți să visați! Luptați pentru visele voatre!

Totodată, vă asigur de întregul meu sprijin și al echipei manageriale a Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea unui cadru adecvat desfășurării activității profesionale. Sunt eforturi continue concentrate în acest sens.

După cum am prezentat și public, în ultima perioadă au fost făcute achiziții semnificative de tehnică specifică pentru intervenții – inclusiv elicoptere și autospeciale moderne, destinate misiunilor pentru gestionarea situațiilor de urgență, de securizare a frontierei ori de asigurare a liniștii publice.

În același timp, au fost făcute demersuri pentru actualizarea legislației specifice, așa cum este cea din domeniul rutier sau a combaterii traficului de droguri. Practic, odată intrați în activitate, pentru a vă face datoria veți avea instrumente moderne, adaptate realităților sociale!

Am credința că toți cei care, astăzi, ați depus Jurământul Militar veți fi prezenți și în formația de absolvire și că, în câteva luni, vă veți alătura colegilor din structurile ministerului.

România este o țară sigură și stabilă, onorată și privilegiată să fie parte a unei alianțe militare puternice – NATO și a unui parteneriat care garantează succesul economic și social – Uniunea Europeană. De noi și de voi depinde parcursul țării noastre ca membru al acestor structuri! Într-o lume a controverselor, dezinformărilor și tendințelor extremiste suntem chemați să apărăm libertatea, principiile și valorile pe care s-a fundamentat construcția euro-atlantică.

Experiența tragică a cele două Războaie Mondiale a demonstrat că extremismul, indiferent de forma pe care o îmbracă, este o piedică în calea progresului, subminează demnitatea umană și slăbește coeziunea Europeană.

Este firesc, de aceea, să rămânem solidari în fața oricăror provocări și să apărăm, cu inteligență și patriotism, identitatea națională!

Stimați elevi,

Cu ocazia depunerii Jurământului Militar, vă felicit și vă urez mult succes în cariera pe care o începeți în Ministerul Afacerilor Interne!