Moderator: Sabrina Preda

Invitat: Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne

Sabrina Preda: Bulgaria refuză propunerea Austriei de a intra doar în spaţiul aerian Schengen. Ministrul Afacerilor Interne bulgar a declarat şi, citez: Bulgaria şi România au îndeplinit toate criteriile pentru apartenenţa completă la Schengen, iar rezultatele ultimei misiuni în Bulgaria efectuată de experţi ai statelor membre, inclusiv Austria şi Olanda au dovedit din nou acest lucru.

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu şi omologii săi din Bulgaria şi Austria s-au întâlnit ieri, în Slovenia, în cadrul Conferinţei ministeriale Forumul Salzburg, pentru o nouă rundă de negocieri, şi aflăm ultimele informaţii chiar acum de la ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Bună seara, domnule ministru, vă mulţumim pentru prezenţa la News Hour with CNN!

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Bună seara, mulţumesc şi eu pentru invitaţie!

Sabrina Preda: Domnule ministru, tocmai am auzit declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, făcută în urmă cu doar câteva minute de la Bruxelles, spune aşa: nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil, mai este cale lungă.

Ce ne spuneţi dumneavoastră după runda de negocieri pe care aţi avut-o ieri?

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Nu pot decât să confirm ceea ce am afirmat şi acum două zile. Sunt discuţii intense, sunt complicate, sunt constructive, în acelaşi timp. Ele vor continua în zilele care urmează pe toate aspectele implicate. Deci, discutăm absolut orice detaliu, orice faţetă a subiectului aderării, extinderii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria.

Ele continuă, aşa cum a spus şi preşedintele, de luni de zile. Noi am avut câteva semnale privind eventuala flexibilizare a poziţiei austriecilor încă de acum o lună de zile, dar neconfirmată oficial. Confirmarea a venit relativ recent, acum câteva zile, şi, pe baza acestei noi poziţii politice a Ministerului de Interne austriac, în sensul de a accepta ideea de a se extinde spaţiul Schengen, discutăm acum în detaliu cu privire la frontiere şi cu privire la etapizări şi tot ceea ce implică aceasta nouă poziţie.

Sabrina Preda: Domnule ministru, dar eram optimişti în ceea ce priveşte Air Schengen. Spuneţi acum că nici din acest punct de vedere Austria nu mai este de acord.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Eu am rămas constant în toate, absolut toate declaraţiile mele şi am spus de la bun început că e o discuţie complicată. Nu vreau să fac niciun pronostic, nici  legat de frontiera aeriană, nici de cea terestră, nici de cea navală. Toate sunt în discuţie. Acestea sunt constructive şi vom continua în zilele următoare, dar în acelaşi timp nu sunt simple, pentru că sunt discuţii trilaterale România, Bulgaria, Austria, sunt discuţii care implică şi Comisia Europeană şi Preşedinţia spaniolă, apoi multilateral cu statele membre.

Separat însă de aceste discuţii legate de extindere, reamintesc faptul că aşteptăm să vedem o precizare din partea guvernului olandez, după dezbaterile din Parlamentul olandez. Aceste precizări sunt legate de reformele din justiţia din Bulgaria.

Reamintesc faptul că România a reuşit anul trecut să ridice Mecanismul de cooperare şi verificare, am închis în acest fel orice diferend, sa spunem, problemă legată de reformele din Justiţie şi prin inducţie aderarea la spaţiul Schengen cu Olanda. Noi suntem, hai să spunem, lămuriţi sub acest aspect. Olanda nu mai are nicio obiecţie cu privire la România.

Aşteptăm să vedem poziţia Olandei cu privire la stadiul reformelor din Bulgaria în domeniul justiţiei şi, implicit, subsecvent poziţia faţă de extindere a spaţiului Schengen şi cu Bulgaria.

În paralel avem aceste trilaterale despre care vorbeam, ultima a avut loc recent la Liubliana, mai precis la Brdo, lîngă Liubliana, în marja Forumului Salzburg al statelor din estul şi sud-estul Europei.

Sabrina Preda: Domnule ministru al Afacerilor Interne din Bulgaria a fost foarte ferm şi a refuzat propunerea Air Schengen. Vă întreb ce face România, ar putea conduce aceste negocieri în continuare fără Bulgaria, am putea să vedem o detaşare a României fără Bulgaria? Pentru că ştim că suntem luaţi la pachet cu Bulgaria.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Dumneavoastră faceţi referire la o declaraţie de presă a ministrului bulgar. Eu pot să vă spun că ieri am participat la discuţii alături de ministrul bulgar şi ministrul austriac, iar în cadrul acestor discuţii, poziţia Bulgariei a fost aceea de a discuta şi frontiera aeriană şi celelalte aspecte implicate de celelalte frontiere. Deci, aş face o distincţie între declaraţiile politice, de principiu, şi poziţiile concrete în cadrul negocierilor.

Nici România nu a declarat niciodată altceva decât că da, îndeplineşte toate criteriile, ba pot să spun, chiar mai mult, că nu există chiar niciun fel de dubiu legat de procedurile pe care România le aplică şi criteriile Schengen. Nu mai există discuţii legate de stadiul reformelor în justiţie în România şi ridicarea MCV, sub acest aspect tehnic stăm foarte bine. Pe baza lui ducem mai departe aceste discuţii.

Sabrina Preda: Domnule ministru, suntem la un an de când am fost umiliţi de austrieci prin acel veto pe care ni l-au dat în Consiliul JAI. Vreau să vă întreb, sunt şanse să vedem un Consiliu JAI extraordinar şi, real, care credeţi că sunt şansele ca România să intre chiar şi în spaţiul Air  Schengen până la sfârşitul anului 2023?

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Pentru desfăşurarea unor proceduri care să formalizeze, să consfinţească o înţelegere şi o voinţă la nivelul tuturor statelor membre, inclusiv a Austriei, există, până la sfârşitul anului. Sunt multiple formate la nivelul Uniunii Europene care permit încorporarea unei decizii politice în cadrul juridic, formă juridică. În ceea ce priveşte eventualele scenarii, pronosticuri, eu mă bazez strict pe poziţii oficiale. Poziţia oficială a Austriei, exprimată recent, a fost schimbată, în sensul că de la un nu categoric sub orice aspect, orice frontiere, exprimat timp de un an de zile, Austria şi-a flexibilizat poziţia şi a trecut la un da în legătură cu frontiera aeriană. Rămâne să discutăm şi celelalte frontiere şi sunt în curs aceste discuţii.

Deci, eu iau notă nu de declaraţii de presă, sigur că şi acestea au rostul lor, au importanţa lor, comunică către public anumite semnale şi e normal să le dăm atenţie, dar în acelaşi timp iau notă în discuţiile, negocierile pe care le port de luni de zile, de poziţiile oficiale. În acest moment, poziţia oficială a Austriei este că este de acord cu extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria pe frontiera aeriană.

Poziţia oficială a delegaţiei bulgare la negocieri a fost de a accepta, de a primi această schimbare de poziţie din partea Austriei şi de a discuta mai departe în linie cu poziţia noastră. Deci, nu văd aici, eu ştiu, elemente de contradicţie, repet, dacă e să punem deoparte declaraţiile politice din mass-media şi să ţinem cont strict de ceea ce se discută la masa de negociere.

Aşa, declaraţii sunt foarte multe, interpretări sunt foarte multe, din multe părţi. Prefer să rămân concentrat pe partea de lucru, concret, ca să spun aşa, în teren şi aici mai e, e în curs, este o dinamică pe care urmează să o concretizăm în săptămânile care vin.

Sabrina Preda: Domnule ministru Cătălin Predoiu, vă mulţumim tare mult pentru prezenţa la News Hour with CNN.