În cadrul întâlnirii bilaterale cu ambasadorul Germaniei la București, E.S. Dr. Peer Gebauer, de astăzi, 09.02.2022, am dezbătut subiecte de interes comun pentru cele două state.
Întâlnirea a avut loc la cererea părții germane, iar discuțiile s-au axat pe aspecte privind stadiul demersurilor întreprinse de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și promovarea statului de drept.
În ceea ce privește stadiul proiectului de Lege privind desfiinţarea SIIJ am subliniat necesitatea atingerii acestui obiectiv, dar şi a continuării celorlalte proiecte, vitale pentru buna funcţionare a sistemului judiciar.
În acest sens, am precizat:
„Desfiinţarea SIIJ a monopolizat discuţia despre justiţie, dar sistemul are nevoie de foarte multe lucruri şi, în special, de încredere în capacitatea sa de a performa. Magistraţii români au demonstrat profesionalism şi integritate, iar continuarea acestei discuţii aruncă o umbră de îndoială nemeritată asupra întregului sistem judiciar. Trebuie să desfiinţăm SIIJ şi să mergem mai departe”.
Ambasadorul Gebauer a mulțumit pentru explicații, a încurajat partea română să transpună în practică, cu consecvență, agenda reformelor şi a sublinat că va fi foarte atent la parcursul proiectului până la adoptarea sa de către Parlament. Ambasada Germaniei va fi, ca şi până acum, un partener de încredere în dialogul cu celelalte state membre şi cu Comisia Europeană.