Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:
Prima întrebare, de fapt, au fost trei, a fost legată de Poliția Locală. Practica este diversă. Dumneavoastră, domnule senator, ați spus că sunt opinii împărțite. Nu numai opiniile sunt împărțite, sunt și exemple diverse, rezultate diferite. Dumneavoastră m-ați invitat la Satu Mare, m-a mai invitat cineva și la Oradea, o să merg și acolo, dar pot să vă invit și eu în alte județe unde Poliția Locală nu funcționează așa cum trebuie. Și ceea ce trebuie făcut este să vedem cum funcționează în alte zone ale lumii, să calibrăm un număr, un criteriu, un număr de polițiști locali raportat la numărul de cetățeni din comunitatea locală respectivă, să compatibilizăm bazele de date, să funcționăm integrat și, eventual, să reducem costurile de administrare a sistemului de operare.
Toate aceste lucruri urmează să fie abordate într-un triunghi cu dumneavoastră, Minister, dar și comunitățile locale și de aceea noi nu ne-am hazardat să punem aici o soluție acum, pentru că e clar că e nevoie și de un pic de studiu și de consultări. Da, avem toată deschiderea.
În ceea ce privește I.G.S.U, așa cum am spus, este poate unul din cele mai bune puse la punct sisteme din Europa. Asta nu înseamnă că el poate asigura o protecție 100% sau prevenție 100%, dar pentru asta facem efortul și de echipare, și de pregătire profesională, și de antrenament. Ați menționat Exercițiu SECE 2025, domnule ministru. Participă la el peste 3000 de cadre. Se desfășoară și la această oră, durează cinci zile. Sunt implicate toate armele. nu numai I.G.S.U. Am participat personal nu numai la lansarea acestui program, ci și la acțiuni operative, inclusiv pe parcursul nopții. Pot să vă spun noaptea de sâmbătă spre duminică la metrou, aici, la Academia Militară, am văzut cum acționează integrat aceste structuri în cazul blocării unui tren în subteran, urmat de explozie, incendii și așa mai departe.
Intervenția este extrem de complexă și aș vrea să spun că la fiecare dintre astfel de intervenții, cei care o fac îşi riscă la rândul lor viața. Repet, nu pot să spun că există garanții 100% că în orice incident, fie că cutremur major, fie risc radiologic care intră și în acest exercițiu, inundații spontane, cum s-au mai întâmplat, în caz de ruperi de nori, ruperi de baraje și așa mai departe. Dar ce pot să spun este că timpul de reacție, modul în care vin forțele simultan la intervenție, modul în care sunt pregătiți profesional sunt studiate și de alte sisteme din Europa.
La acest exercițiu, spre exemplu, care își desfășoară acum în România, sunt observatori din peste 20 de țări europene, care au vrut să vină și să vadă cum intervin ai noștri în astfel de situații. Iar noi, la rândul nostru, i-am rugat să spună unde văd ei că sunt hibe sau necorelări, ca să putem să îmbunătățim. Ce pot să vă asigur și asta e o garanție și pentru cetățenii că și aici, ca și la celelalte arme, încercăm în fiecare zi să fim mai bun decât ieri.
În ceea ce privește întrebările legate de postări, ați spus dumneavoastră vizează libertatea de exprimare. Întrebările dumneavoastră conțin, cu tot respectul, un număr de afirmații care nu corespund realității. Nu vreau să vă acuz de intenție aici, dar nu corespund pur și simplu realități.
În primul rând, ați afirmat că poliția a interpretat și uneori chiar a reținut diverși cetățeni care și-au manifestat opinii politice doar pentru că erau împotriva, a mea personal sau partidul din care fac parte. Eu vă invit să deschideți și acum telefonul și veți găsi internetul plin de astfel de poziții. Sunt mii astfel de poziții, exprimate de cetățeni care n-au nicio problemă cu poliția și nu îi deranjează de nimeni. Nici de poliție, nici de mine personal, nici de partidul în care fac parte. Ce cetățeni au fost deranjați, între ghilimele, şi de regulă, s-a făcut cu tot actul necesar explicații, maxim, avertismente, poate câte o amendă? Au fost cei care au proferat discurs bazat pe ură, discurs care am incitat la ură rasială, la xenofobie. Și așa e legislația acum, adică în legea noastră, inclusiv confirmată de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu poți să faci în mediul online ceea ce nu ai voie să faci pe stradă. Așa cum eu pe stradă n-am voie să vă adresez injurii, să am un discurs la adresa dumneavoastră agresiv, să vă jignesc, să vă ameninți, nu pot să fac nici în mediu online. Dacă se întâmplă mediu online, atunci Poliția este obligă să intervină și de regulă, noi intervenim, sesizați de alți cetățeni care intră pe paginile respective și asta e legea acum în vigoare.
Dacă se vrea altceva, respectiv ca mediu online să fie deschis total, liberă exprimăre, fără niciun fel de intervenții din partea autorităților când acest exprimări depășesc cadrul normal și rezonabil, atunci trebuie modificat aici, în Parlament, dumneavoastră, domnule senator, și de colegi, evident. Și atunci poliția se va se va adapta situației și își va calibra acțiunile. Ceea ce cred că este incorect însă, este să blamezi poliția pentru că aplică legea. Asta este absurd. Noi nu facem altceva decât să aplicăm legea. Așa cum e în cazul Cosmopolis, așa cum întregi conferințe de presă, colegii de la IGPR au explicat, asupra asasinului, care a fost unul de tip singuratic la momentul respectiv, nu mai avea măsuri de trei ani de zile asupra lui. Poliția nu-l avea în atenție pentru că plângerile fusese retrase cu trei ani de zile în urmă și la rândul ei, justiția n-a mai considerat necesar să extindă acele măsuri. A extinde monitorizarea pe o persoană care la un moment dat, în trecut, a avut să spunem, măsuri dispuse de justiție asupra ei, dar care aceste măsuri au încetat și ulterior n-au mai existat niciun fel de alte fapte care să fie semnalate justiției sau poliției, ne ducem exact în zona în care evocați dumneavoastră, de exces de putere.
Noi nu o să urmărim niciodată persoanele care nu au niciun fel de semnalment violent, nu au măsuri asupra lor, nu sunt supuse unor măsuri judiciare sau polițienești și așa mai departe. Tocmai pentru că rămânem o țară liberă. Cum putem să creștem însă gradul de siguranță? Așa cum spunea aici o altă întrebare, este exact cum vă spuneam în debutul acestei intervenții. Să ducem cât mai multe forțe în teren, să avem cât mai mare interoperabilitate, să unificăm bazele de date. Și da, atunci timpii de reacție vor scădea și prezența va fi mai activă în teren. Dar trebuie să fim conștienți că nivelul de violență dintr-o societate, depinde foarte mult și de nivelul de educație. Dacă femeile sunt agresate nu numai verbal uneori și se ajunge și la forme extreme de violență, este poate pentru că noi, bărbați, nu suntem destul de educați, unii dintre noi. Și asta ar trebui să gândim înainte să ne gândim la poliție. Poliția nu va suplini și nu are cum să suplinească niciodată lipsa de educație. Cei șapte ani de acasă, alți patru care urmează la școală, alți patru la liceu. Educația permanentă pe care fiecare cetățean trebuie să se și-o însușească pe parcursul întregii vieți. Deci este și o chestiune de educație și nu este doar de intervenția a poliției.
Repet, minutele în care poliția intervine la astfel de evenimente, la 112 v-am spus. La 300 și ceva de mii de apeluri, sub zece minute fiecare intervenție. Este sub media din Europa. Asta e important să știm lucrul ăsta, dar nu putem să avem un polițist la fiecare sute de metri pe stradă, din varii motive.
Deficitul de personal este 22,21% în acest moment. Ce am făcut eu să-l acopăr? Am dat drumul la peste 4000 de concursuri în mandatul meu, peste 4000 de concursuri. Am luat măsuri ca să intre în sistem peste 7000 de oameni ceea ce s-a și întâmplat.
În materie de droguri. Am suplimentat cu sute de poziții schemele de personal pentru structurile care combat drogurile și am mărit bugetele în mod semnificativ. Anul trecut am avut buget de investiții, pertotal mărit peste 50% în Ministerul de Interne.
Ați menționat Constanța. Argumentul că la Constanța nu s-a făcut un proiect pilot de succes fiind, din ce spuneți dumneavoastră că au fost proteste. Da, au fost proteste, au fost proteste pentru că am schimbat anumite circuite manageriale și anumite structuri privind alocarea turelor în sistem, ceea ce pentru unii lideri de sindicat a fost o problemă. Dar contra-argumentul meu este că infracționalitatea în județul Constanța, pe majoritatea categoriilor, a scăzut semnificativ în ultimul an.
Anul trecut, pe toți sistemul estival, n-am avut niciun incident grav. Pe cele patru luni de sezon estival, ceea ce fără precedent. E prima dată, e primul an când am ajuns la aceste cifre, pentru că le invoc întotdeauna.
Ați întrebat cum putem crește capacitatea de intervenție în caz de dispariții de persoane. Avem sistemele puse la punct și oamenii acționează și am scăzut timpul de reacție. Dar unul din sau una dintre metodele prin care am putea îmbunătăți această activitate este să adoptați legea privind persoanele dispărute, care stă aici, în Parlament de doi ani de zile, de exemplu. Și să strângem mai mult cooperarea între noi, ca să putem să avem mai multe instrumente.
Ce s-a mai întrebat aici? Despre priorități legislative. V-am v-am indicat deja una, domnule senator. Mai sunt și altele, unele care vizează activitatea de mercenariat. Trebuie să avem în vedere și aceste lucruri, pentru că istoria recentă a demonstrat că este o zonă socio-profesională nereglementată în acest moment și poate genera probleme.
Mediul școlar. Avem de doi ani de zile lansat un program privind protecția mediului școlar. Avem peste 70.000 de misiuni desfășurate în acest sens. Echipe speciale alocate, am introdus și poliția canină în această discuție, iar în ceea ce privește protecția animalelor pot să spun că aproape am acoperit locurile vacante. Și acolo avem 40 de structuri în teritoriu, avem și două structuri la Centrul IGPR și Poliția Capitalei. Și am generalizat citirea digitală, automată a markerilor de pe zgarda animalelor, ca să aflăm imediat a cui sunt. Deci ne-am apucat și în zona asta, care pare exotică dar importantă pentru mulți cetățeni.
Cred că am acoperit toate întrebarile.