În contextul demersurilor României de finalizare a dosarului Schengen, în data de 16 septembrie 2024, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire de lucru în sistem videoconferință cu ministrul de Interne ungar, Sándor Pintér.

Discuțiile s-au înscris în seria de întâlniri din acest an dintre cei doi demnitari, axate pe subiecte de interes comun privind gestionarea migrației și securizarea frontierelor.

Ministrul Predoiu a mulțumit pentru poziția constantă și consecvența părții ungare în ceea ce privește subiectul aderării României la spațiul Schengen. A evidențiat că acesta este un moment extrem de important în ceea ce privește cea de-a doua etapă a aderării la spațiul Schengen – eliminarea controalelor la frontierele interne terestre.

România a demonstrat că securizează frontierele europene la un nivel înalt, aplică toate regulile și legislația Schengen, folosește toate sistemele europene, eliberează vize Schengen și nu a înregistrat nicio sincopă de la momentul eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime, la 31 martie 2024.

A fost, de asemenea, evidențiat nivelul deosebit de avansat de pregătire a României pentru operaționalizarea viitorului sistem de informații european, Sistemul de Intrare/Ieșire, și faptul că România reprezintă un „standard de vârf în aplicarea prevederilor Schengen”.

Ministrul Pintér a reafirmat susținerea Ungariei, inclusiv din perspectiva calității sale de președinție în exercițiu a Consiliului, pentru finalizarea procesului de aderare a României în cursul acestui an, prin facilitarea discuțiilor în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

S-a convenit menținerea strânsă a cooperării pe acest subiect și continuarea discuțiilor pentru atingerea obiectivului cât mai curând posibil.