Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

Bună dimineața tuturor! Sunt foarte fericit să mă aflu cu dumneavoastră aici, în acest moment important pentru proiectul de construcție al Spitalului de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne.

De regulă, după cum știți, nu prea particip la astfel de activități, însă înțeleg că este un proiect important, nu numai pentru Ministerul Afacerilor Interne, ci și pentru întreaga medicină românească, pentru că finalizarea acestui proiect va însemna un plus de asistență medicală pentru cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, dar și pentru cetățeni ai Ilfovului.

E un proiect mare, 490 de locuri, 400 de spitalizare continuă, 50 am înțeles la terapie intensivă și 40 în internare de zi, un proiect care va însemna o organizare complexă și în interior, în funcționalitatea spitalului, din câte mi s-a explicat, aproape revoluționar la momentul la care vorbim, se va trece la un sistem de organizare pe echipe și nu rigid, pe secții, așa cum se întâmplă acum în sistemul medical românesc, deci și un proiect avangardist.

Am scris pe acea tablă de amintiri sau de memorii, câteva cuvinte. Am scris „Un proiect concretizat, felicitări celor care îi dau viață!” E aproape concretizat, în sensul că e concretizată etapa aceasta de pregătire, finanțare, documentare, autorizare etc.

E o etapă importantă care s-a încheiat. E un proiect pentru care s-a muncit și s-a luptat foarte mult.

Am văzut în această mică expoziție care înconjoară sala noastră, semnături ale unor miniștri din anii ‘90. Pe actele acestui proiect sunt mai mulți miniștri de Interne care și-au dedicat efortul pentru ca acest proiect să continue, deci nu este un proiect care poate fi atribuit unui mandat sau altuia, ca să fiu bine înțeles. De altfel, acesta este și unul din motivele pentru care evit să particip la inaugurări, tăieri de panglici și alte evenimente de genul ăsta, pentru că, în sine, e o activitate puțin nedreaptă față de cei din spate. Nu-i vorba că cei din față se vor gândi la tine!

Deci, e un moment important și un moment în care am ținut să fiu aici, pentru a da un semnal clar, că vom continua sprijinul acestui proiect, ne vom lupta pentru el, așa cum ne-am luptat pentru ca el să rămână în finanțarea PNRR și nu a fost deloc simplu, știți bine lucrul acesta.

Îmi aduc aminte de preocuparea accentuată pe care doamna doctor Moise o avea, justificat, pentru soarta proiectului. I-am spus de fiecare dată să stea liniștită. Acum pot să vă spun că nu de fiecare dată eram și eu liniștit în sinea mea, că lucrurile vor sta bine, dar asta e meseria de ministru. Uneori, mergi așa, pe sârmă, fără plasă dedesubt. A ieșit, cum se zice, ne-a ieșit, avem finanțare, avem echipă de constructori cu experiență, care a câștigat o competiție corectă ca să ridice acest proiect, avem oameni inimoși și calificați, care abia îl așteaptă, să lucreze în spital.

Cum se spunea pe vremuri, avem tot ce ne trebuie, acum să și marcăm mingea în plasă!

Am un cuvânt și pentru constructori. Le mulțumesc pentru promptitudinea cu care au lucrat până în acest moment la această parte de pregătire. Sunt convins că și în perioada următoare vor demonstra același profesionalism, ne vom încadra în parametrii tehnici și buget și la termen. Eu nu sunt așa exigent ca domnul doctor Arafat să cer un termen devansat, și pentru că îmi aduce aminte de alte vremuri în care toată lumea raporta împlinirea cincinalului înainte de termen. Mai suntem și în campanie, eu aș vrea la termen. Deci, dacă facem lucrurile la timp e foarte bine. Deci, în 2026 vrem de la dumneavoastră să avem predată construcția, așa cum scrie în documentația tehnică.

Iar dumneavoastră, cadrele medicale, în frunte cu doamna Moise, să vă pregătiți astfel încât să şi echipăm spitalul cu tot ce ne trebuie. Sigur, depinde și de minister, și de secretarii de stat şi aşa mai departe. Şi de ministrul de Finanțe, dar asta e treaba noastră. Dumneavoastră trebuie să vă organizați ca să avem medici și spitalul să funcționeze din prima zi în care ne este predat de către constructor. Nu să avem clădiri goale care arată bine din afară, dar în interior mai e de lucru, pe ici pe colo.

Deci, la timp toate! Dumneavoastră ne predați la timp, dumneavoastră sunteți gata la timp şi, cine o fi ministru la acea dată va raporta că totul merge bine și așa e și normal. Deci, mult succes, concentrare, n-am terminat meciul, suntem la jumătatea lui, a mers bine prima repriză, dar finalul contează. La revedere!

Informații de background :

Noua infrastructură medicală va fi dotată cu 490 de paturi, dintre care 400 în secțiile medicale pentru spitalizare continuă, 40 de paturi pentru spitalizare de zi și 50 de paturi pentru anestezie și terapie intensivă, la care se adaugă un corp de clădire independent, ce va deservi spațiile tehnice.

Proiectul va fi realizat la standardele de calitate în conformitate cu ultimele cerințe din domeniul medical, iar amplasarea geografică a acestuia este una strategică, în apropierea celor două Aeroporturi Internaționale, Henry Coandă Otopeni și Aurel Vlaicu Băneasa, asigurând astfel servicii medicale integrate într-una din cele mai aglomerate zone de intrare/ieșire din București, unde nu există la acest moment un spital de urgență.

Prin realizarea unei noi infrastructuri medicale în care va funcționa Spitalul de Urgență al

M.A.I. „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” se urmărește:

  • Îmbunătățirea gradului de satisfacție și al experienței pacienților în îngrijire printr-o nouă facilitate medicală realizată și dotată la standarde moderne;Îmbunătățirea standardelor clinice, a eficienței, a rentabilității, a calității, a siguranței și a durabilităţii serviciilor oferite în cadrul Spitalului de Urgență al M.A.I. „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”;
  • Îmbunătățirea accesului populației, în special pentru grupurile vulnerabile de pacienți, la serviciile spitalicești de nivel înalt, sporind astfel semnificativ starea de sănătate a populației;
  • Reducerea mortalității și a numărului de decese evitabile în zona deservită;
  • Reducerea poverii dizabilităţilor în regiunea deservită;
  • Creşterea calităţii vieţii şi a bunăstării în regiune;

Proiectul denumit Sediu nou pentru Spitalul de Urgență al M.A.I. „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” a obținut asistență financiară nerambursabilă prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), astfel că la data de 11.01.2023 a fost selecționat și aprobat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în cadrul apelului MS-0212, Pilonul V: Sănătate și reziliență instituțională, Componenta 12: Sănătate, Investiția: 12. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice.

La data de 18.01.2024 a fost semnat contractul de finanțare nr. 1231 pentru proiectul Sediu nou pentru Spitalul de Urgență al M.A.I. „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, valoarea acestuia fiind de 2.040.142.140,00 lei din care valoarea eligibilă din PNRR este de 1.028.643.096,00, valoarea TVA eligibilă aferentă PNRR 195.442.188,00 lei și valoarea contribuției proprii inclusiv TVA, 816.056.856,00 lei.

La data de 29.01.2024, în prezența ministrului Afacerilor Interne, domnul Cătălin Predoiu, și a Ambasadorului Republicii Turcia la București, Excelența Sa domnul Özgür Kıvanç Altan, a avut loc ceremonia de semnare a contractului de proiectare, execuție și dotare a obiectivului de investiții Sediu nou pentru Spitalul de Urgență al M.A.I. „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, contract care are o valoare de 1.240.571.360,24 lei fără TVA, reprezentând o etapă importantă în realizarea proiectului și concretizarea unor eforturi instituționale consistente.

La data de 20.08.2024 a fost semnat contractul intitulat Servicii de supraveghere a lucrărilor de construcții aferente obiectivului de investiții: Sediu nou pentru Spitalul de Urgență al M.A.I. „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” în valoare de 7.487.000 lei fără TVA, parcurgându-se astfel o nouă etapă în cadrul proiectului și totodată fiind cu un pas mai aproape de realizarea dezideratului.

Valoarea contractului este de 2.040.142.140,00 lei din care valoarea eligibilă din PNRR este de 1.028.643.096,00, valoare TVA eligibilă aferentă PNRR 195.442.188,00 lei și valoare contribuție proprie inclusiv TVA 816.056.856,00 lei.

Termenul de finalizare a noului Spital de Urgență al M.A.I. „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” este de 30.06.2026.

Beneficiar:

Spitalul de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” București