Bună dimineaţa tuturor, domnilor secretari de stat, domnule ambasador, domnilor inspectori generali, domnilor generali, chestori, dragi colegi, stimați reprezentanți ai presei!
Sunt cu adevărat onorat și bucuros să mă aflu astăzi, cu această ocazie, în fața dumneavoastră, pentru recepția acestor frumoase elicoptere și autospeciale, intrate în dotarea Poliției Române. Este încă o zi în care forțele Ministerului Afacerilor Interne, în speţă astăzi Poliția, devin mai puternice și, implicit, prin care siguranța cetățeanului este consolidată. Pentru că toate aceste dotări logistice au ca finalitate siguranța cetățeanului.
Această recepție a fost precedată acum câteva zile de o altă recepție a unor autospeciale care au intrat în dotarea Poliției de Frontieră, precedată de o altă ceremonie, în care am recepționat autospeciale pentru stingerea incendiilor. Și mai înainte, o altă ceremonie, tot aici, în care am recepționat elicopterele BlackHawk Sikorsky. Și tot așa, aș mai putea să dau două-trei exemple, în care am avut astfel de ocazii, în care am primit în dotare autospeciale, puncte avansate de asistență medicală și intervenție în situații de urgență, puncte avansate de comandă și control la nivel strategic, regional, în situații de urgență, dotări foarte moderne care vin în sprijinul activității colegilor din Ministerul Afacerilor Interne, din toate armele și în beneficiul cetățenilor. În directul beneficiu al siguranței publice!
Și cred că nu greșesc dacă spun că, cel puțin în materie de dotări cu mijloace logistice, cu elicoptere mai direct spus, Ministerul Afacerilor Interne este poate cel mai puternic minister din regiune.
Eu văd acest lucru ca un bun început. Adică, nu e un sfârşit de etapă aici, nu trebuie să rămânem mulțumiți cu ceea ce am realizat, ci, dimpotrivă, trebuie să fie o etapă într-o succesiune de mai multe dezvoltări pe zona logistică, în Ministerul Afacerilor Interne.
Vorbim de toate armele. Astăzi vorbim de Poliție, dar mă refer la absolut toate armele. Am mai vorbit despre această nevoie de a dota ministerul cu tot ce are nevoie pentru a servi cetățeanul. O activitate neglijată în ultimii 10-20 de ani. Şi am mai spus, chiar acum câteva zile, dacă vrem o poliție eficientă, o poliție modernă, atunci trebuie să și investim. La fel pentru toate celelalte arme.
Şi aș adăuga aici o altă idee și anume că perspectiva ne arată un context securitar extrem de complicat, provocator, cu provocări geopolitice în regiune, război în Ucraina cu tot ce poate deriva din această provocare sub imperiul siguranței cetățenilor, de la trafic de arme până la trafic de muniție, trafic de persoane, contrabandă și așa mai departe. Avem presiuni migraționiste în curs, criminalitate transnațională, dezastre, schimbări climatice.
Tot acest context impune o concluzie de bun simț. Şi anume faptul că, siguranța internă și ordinea publică internă devin valori extrem de sensibile. Critice!
Şi atunci, cei care au ca responsabilitate să asigure această siguranță internă și ordine publică trebuie să fie dotați corespunzător. Cu legi moderne, bune, revăzute, cu finanțare corespunzătoare, cu un statut pe măsură care să le recunoască importanța muncii și riscurile pe care și le asumă și cu dotări logistice. Adică mijloace tehnice, tehnologice moderne, care să răspundă provocărilor unei societăți din ce în ce mai complexe și mai provocatoare, sub aspect securitar. Nu numai în România, ci în toată lumea.
Vedem ce s-a întâmplat în aceste zile, ieri, alaltăieri, în Cehia. Ce tragedie! Ce provocare la adresa siguranței interne! Vedem ce s-a întâmplat în Serbia acum câteva luni de zile și în alte state. Se vor menține provocările pe zona teroristă.
Trag un semnal de alarmă către întreaga societate. În anii care vin vom avea nevoie de poliție foarte puternică și modernă, de poliție de frontieră bine dotată, care să protejeze frontiera. Bineînțeles, de forțe care să intervină în situații de urgență și de dezastre, dotate cu tot ce le trebuie. Nu mai spun de Jandarmerie.
Deci, toate aceste arme, toate aceste servicii publice în folosul cetățenilor, au ca rezultat un bun comun care se cheamă siguranță internă. Și de aceea cred că e un moment nu numai festiv, ci și un moment cu un impact real în buna funcționare a forțelor Ministerului Afacerilor Interne. În speță, vorbim aici de siguranța rutieră, unde, așa cum s-a spus foarte bine şi de către domnul inspector general şi de către domnul ambasador, încă avem provocări pe această zonă. Prea multe persoane își pierd viața, sunt accidentate în accidente rutiere. Chiar și azi, un eveniment tragic s-a înregistrat într-un județ din nordul țării, dacă nu mă înșel.
Dar, ce aș vrea să subliniez în același timp este că această siguranță rutieră nu este doar în legătură directă cu activitatea Poliției Rutiere, ci și cu alți factori care contribuie la o bună desfășurare a traficului rutier. Infrastructura rutieră, în primul rând și spiritul civic, profesionalismul celor care pregătesc și acordă licențele, permisele de condus și un grad de civilizație şi de respect adecvat al participanților la trafic, al conducătorilor auto. Deci, este un produs comun aici!
Noi ne pregătim, în fiecare zi vom continua acest program de pregătire. Şi în anul care vine sunt convins că vom dezvolta și alte programe similare.
Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest rezultat, să subliniez faptul, așa cum spunea și domnul secretar de stat, că este o rezultantă a unor activități integrate, e o colaborare între departamente aici. Și celor de la IGSU le mulțumesc, au contribuit și au participat la procesul de achiziție, şi celor de la IGPR, au contribuit prin experți. Evident, centralei ministerului. A fost o muncă de echipă, e un rezultat bun și vom continua.
Ar fi mai multe lucruri de spus și aș fi vrut să le să le subliniez astăzi, dar, cred că vremea de afară îmi face un semn discret că și dumneavoastră așteptați să trecem să vizităm aceste frumoase aparate. Îi spuneam domnului secretar de stat ca la Ministerul Afacerilor Interne, nicio zi nu e ușoară, chiar și momentele de protocol au gradul lor de dificultate.
Am să-mi scurtez aici intervenția mea. Vă asigur și asigur toți cetățenii prin intermediul dumneavoastră, că forțele Ministerului Afacerilor Interne lucrează și în aceste zile de sărbătoare, tocmai pentru ca toți compatrioții noștri să aibă un Crăciun liniștit, un Crăciun fericit, cu pace, cu liniște, cu siguranță publică.
La noi, Moș Crăciun a venit astăzi mai devreme cu o zi. Mă bucur pentru colegii noștri, să fie într-un ceas bun! Le doresc misiuni ușoare, să se întoarcă cu bine acasă şi să-și atingă obiectivul, și anume cetățenii noștri, compatrioții noștri, cei care participă la trafic să meargă în siguranță oriunde s-ar deplasa.
Vă mulțumesc încă o dată. Vă doresc un Crăciun fericit, un An Nou bun și să ne revedem cu bine!