Bună ziua tuturor, doamnă ambasador Kavalec, domnilor secretari de stat, onorați invitați, dragi colegi.

Gândul meu se îndreaptă în primul rând, în aceste momente, către cei care vor opera acest avion ca și pe celălalt care urmează să aterizeze, ca și pe celelalte pe care eventual le vom achiziționa. Cei care, în calitate de piloți, de medici sau asistenți SMURD, salvează vieți. Dumneavoastră faceți cel mai important lucru dintre noi toți, care activăm alături de dumneavoastră în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și de ceilalți colegi ai dumneavoastră care, în prima linie, fie că sunt polițiști, fie că sunt jandarmi, pompieri, salvatori, polițiști de frontieră, în actul profesional de multe ori salvează vieți. Nu poate fi ceva mai nobil, nu poate fi ceva mai demn de respect decât acest lucru.

De aceea mă declar foarte onorat și bucuros să fiu astăzi alături de dumneavoastră, când primiți în operare două aeronave extrem de moderne, două aeronave achiziționate pe fonduri europene în proporție de 85 %,  două aeronave care vor asigura transportul mediu curier în cazuri de urgență, în situația unor oameni care au nevoie urgentă de ajutor medical și pe parcursul transportului, nu numai la destinație.(…)

Deci iată că împreună, piloți, medici, asistenți, pompieri salvatori, jandarmi, polițiști, împreună într-o echipă care acționează coerent, protejați cetățeanul, protejați viața lui, protejați semenii dumneavoastră așa cum am văzut nu de puține ori și nu mai departe de acum câteva zile, intervenții ale dumneavoastră care au fost salutare, care au protejat vieți, au salvat vieți, au protejat proprietăți în condiții critice.

Nu este însă suficient eroismul dumneavoastră. Este important ca, în același timp, structurile Ministerului Afacerilor Interne să desfășoare acte administrative care să conducă la un rezultat precum cel pe care îl aveți în față. A fost efortul unor departamente întregi de a desfășura aceste achiziții, ele se adaugă altora. La ora aceasta, structurile Ministerului Afacerilor Interne care intervin în situații de urgență au parcurs deja un program de achiziții, de echipare de aproximativ un miliard de euro, în ultimii 9 ani. Un miliard de euro din care aproximativ 85 % vin din fonduri europene nerambursabile.

De aceea se cuvine să mulțumesc și celor care s-au ocupat de astfel de programe de echipare. Au avut această viziune pe termen lung și iată, astăzi, suntem în măsură să avem structuri de intervenție în situații de urgență echipate la nivel de vârf. Fie că vorbim de avioane mediu curier pentru transport în situații de urgență, de elicoptere ușoare SMURD, elicoptere grele, Black Hawk, nave de căutare-salvare pe mare sau de intervenții la incendii pe mare, ambulanțe pentru transportul minorilor și nou-născuților în situații critice, autospeciale pentru stingere echipate cu apă sau spumă, toate aceste echipamente contribuie la potențarea unui act profesional din partea dumneavoastră, piloți, medici, asistenți, pompieri, salvatori, polițiști, jandarmi, respectați oriunde în lume.

An de an, România primește solicitări de asistență pentru intervenție în situații de urgență, ceea ce înseamnă  că expertiza dumneavoastră a atins un nivel internațional recunoscut și căutat. Suntem mândri pentru asta! Faceți mândri tricolorul și de aceea pot să vă spun, în numele structurilor Ministerului Afacerilor Interne, că suntem recunoscători pentru performanța pe care o faceți și creșterea prestigiului ministerului și a țării noastre dincolo de hotare.

Vreau să vă asigur că aceste programe nu se vor opri. Că vom desfășura în continuare toate diligențele, toate eforturile noastre administrative, astfel încât să aveți tot ce vă trebuie în actul de intervenție, în actul dumneavoastră profesional, astfel încât talentul și eroismul dumneavoastră să fie sprijinite de o echipare pe măsură.

Vă doresc în continuare misiuni ușoare, vă doresc cer senin, vă doresc să vă întoarceți cu bine acasă. Nu aș vrea să închei înainte să mulțumesc și celorlalte instituții care au sprijinit Departamentul Situațiilor de Urgență, IGSU, de-a lungul vremii până când echiparea noastră a ajuns la zi. Armata Română este una dintre aceste instituții.

Într-o echipă foarte mare, o echipă legată, o echipă bine condusă și bine manageriată, servim și serviți cu toții cetățenii, ne facem datoria și ne onorăm poziția pe care o avem fiecare acolo unde suntem, la locul nostru de muncă.

La urma urmei, despre asta este vorba! Să ne facem toți meseria într-un mod profesionist și dedicat, cu curaj și altruism față de cetățean, față de cei pe care îi servim.

Vă mulțumesc foarte mult pentru atenție. Încă o dată sunt onorat că am fost astăzi aici alături de dumneavoastră, mult succes în continuare.