Participarea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la emisiunea „Special B1”-B1TV
Moderatoare: Eli Roman
Cătălin Predoiu – ministrul Afacerilor Interne (intervenție telefonică în direct)
Eli Roman:
Atacurile și alertele teroriste repetate din multe orașe europene au determinat 11 state, printre care Italia, Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia și Slovacia să reinstaureze controalele la frontieră, suspendând libera circulație prevăzută în tratatul Schengen. În ciuda acestei situații, Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene rămâne favorabilă extinderii spațiului Schengen și intenționează să supună din nou la vot aderarea României și Bulgariei la zona de liberă circulație.
Ce face România în tot acest timp? Este în direct alături de noi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Bună ziua, vă mulțumesc tare mult, domnule ministru, pentru această intervenție.
Cătălin Predoiu – ministrul Afacerilor Interne:
Bună ziua, vă mulțumesc și eu pentru invitație.
Eli Roman:
Cum ne poziționăm în acest moment, după un JAI încheiat vineri, în care nu s-a discutat despre extindere și aderarea României la blocul Schengen? În tot acest context, cum ar trebui noi să mergem mai departe? Ne vedem de treaba noastră? Este în continuare un obiectiv pe care România îl are pentru anul acesta.
Cătălin Predoiu – ministrul Afacerilor Interne:
În primul rând, dacă îmi permiteți, aș clarifica chestiunea controalelor de la frontieră, în interiorul frontierelor Schengen, despre care ați menționat, spunând că la ora actuală Codul frontierelor Schengen permite reintroducerea temporară a unor controale la frontierele interne, în cazul unor evenimente majore sau din motive de securitate. Până acum, au existat astfel de controale interne între câteva state membre. Recent, au adăugat unele noi, pe motiv de amenințări teroriste și a unor fluxuri de migrație ilegală, în secundar.
Deci, nu este vorba de o suspendare a spațiului Schengen, ci de aplicarea unor astfel de controale prevăzute, repet, în Codul frontierelor Schengen. E foarte adevărat că, în cadrul JAI, doamna comisar Johansson a opinat faptul că aceste reguli trebuie revăzute, pentru a se elimina criteriile subiective care pot să fie activate pentru aplicarea acestor controale, deci pentru a se introduce mai multă obiectivitate în procedurile și în ipotezele în care se pot aplica controale la frontierele interne. Asta, pe de o parte.
Pe de altă parte, este de asemenea adevărat că în cadrul JAI, exact așa cum am planificat, a fost discutat un barometru al spațiului Schengen și la solicitarea României în cadrul COREPER, în prealabil JAI, a fost trecută în revistă și starea progreselor înregistrate în România și Bulgaria, pe linia combaterii migrației ilegale. Și în mod unanim a fost apreciat faptul că România a obținut progrese mai mult decât remarcabile în ultimele luni în combaterea migrației ilegale, desfășurarea unor proiecte pilot, programe pilot cu Serbia, cu Ungaria, un plan bilateral cu Austria, alte programe pilot cu Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria de asemenea, deci practic cu toți vecinii noștri, în scopul creșterii performanței în combaterea migrației ilegale. Cifrele obținute de România au fost remarcabile…
Eli Roman:
Bun! Cu toate acestea, Bulgaria e ca o piatră de moară, domnule ministru.
Cătălin Predoiu – ministrul Afacerilor Interne:
Ajungem imediat și acolo. Ceea ce voiam să subliniez este faptul că toate țările, inclusiv comisarul, deci și Comisia Europeană, inclusiv Austria, au remarcat faptul că în acest moment nu există probleme de migrație ilegală cu românii. Deci România are un sprijin foarte puternic în acest moment.
În ceea ce privește problema semnalată de dumneavoastră cu Bulgaria, ea nu este una de ordinul general, ca să spun așa, există un sprijin și pentru Bulgaria în rândul țărilor membre Schengen. Este adevărat că Bulgaria se află într-un dialog mai intens și aplicat cu Olanda, în legătură cu un număr de reforme pe care ar mai trebui să le facă în justiție în perioada imediat următoare, chestiuni care pentru România nu mai există în discuție. Acest capitol este închis de anul trecut pentru România. În acest moment, România nu mai are niciun fel de probleme de discutat în materie de justiție sau în materie de control de frontieră. Toată lumea e de acord că îndeplinim aceste criterii, nu e nimic nou în privința asta.
Ceea ce este nou este faptul că în cadrul JAI, nici Austria nu a mai pus problema României, sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale. Este adevărat, Austria a menționat în continuare faptul că spațiul Schengen trebuie reformat, dar pe un ton moderat, fără a pune în cauză situația țării noastre.
Suntem într-o progresie normală, nu doresc să ridicăm temperatura acestei discuții sau să creez un orizont de așteptare care este exagerat. Se desfășoară în continuare eforturi diplomatice pe linia tuturor instituțiilor cu atribuții în acest dosar, deci nu numai Ministerul Afacerilor Interne, ci și Ministerul Afacerilor Externe. Suntem în contact cu toți partenerii noștri. Am securizat acest sprijin al tuturor partenerilor în continuare. Rămâne de văzut, e adevărat, ce poziții va avea Austria față de problema generală a spațiului Schengen, față de România nemaiexistând subiect de discuții. Rămâne de văzut și care este situația discuțiilor dintre Olanda și Bulgaria în perioada imediat următoare.
Eli Roman:
În acest context, pe agenda de lucru a JAI din decembrie va fi oportună această aderare a României și Bulgariei la spațiul Schengen?
Cătălin Predoiu – ministrul Afacerilor Interne:
Suntem în contact cu Președinția spaniolă permanent și urmărim această situație, nu numai cu Președinția spaniolă, ci și cu Comisia și cu celelalte state membre. Așa cum am mai spus și anterior, noi suntem de poziție că trebuie punctat acest punct pe ordinea de zi în momentul în care este securizat votul tuturor statelor membre. Acest lucru se va putea spune mai aproape de luna decembrie, nu în acest moment. Ce se poate spune în acest moment este că suntem pe un parcurs, pe o progresie instituțională, diplomatică, normală, urmărită de noi, planificată, hai să spunem, suntem în grafic.
Eli Roman:
Vă mulțumesc tare mult pentru această intervenție, Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, în direct aici la Special B1.