Cu ocazia Zilei Marinei Române, adresez un călduros salut și omagiu muncii, devotamentului și curajului marinarilor militari, civili și lucrătorilor portuari care își fac datoria sub tricolorul nostru drag.

Această zi este un bun prilej de evocare istorică a unei tradiții pline de momente remarcabile și de mari provocări. În spatele acestei istorii se află oameni extraordinari care au pus umărul la construirea identității naționale și la asigurarea siguranței noastre.

Avem datoria de onoare să omagiem memoria marinarilor români și a celorlalte categorii de personal care și-au pierdut viața la datorie, în multe cazuri în momente cruciale pentru viitorul acestei țări.

România – țară de frontieră a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice – își asumă liber și realizează în continuare, cu profesionalism și eforturi naționale, responsabilitățile care îi revin în calitate de membru al acestor organizații-cheie pentru prosperitatea și siguranța noastră.

Doresc să mulțumesc și să îi felicit cu acest prilej și pe angajații Gărzii de Coastă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care își fac datoria cu profesionalism și patriotism. Aprecierile recente ale directorului executiv al Frontex, Hans Leijtens, pentru contribuția polițiștilor de frontieră români la operațiuni maritime comune în Italia sunt o mărturie a seriozității și profesionalismului cu care aceștia își fac datoria.

De altfel, Garda de Coastă – structură de elită a Poliției de Frontieră, a dovedit, prin fiecare misiune, că este o instituție matură, cu vocație europeană, care poate răspunde cu profesionalism și eficiență provocărilor actuale. Sunt sigur că aprecierile și încrederea de care se bucură această structură sunt un catalizator pentru creșterea nivelului de performanță a acestei structuri.

Componenta maritimă și fluvială a forțelor Ministerului Afacerilor Interne este în continuă dezvoltare, ca răspuns la cerințele tot mai complexe ale societății actuale. Pe această linie se înscrie și lansarea la apă, recent, a primei nave multirol de căutare, salvare și de intervenție la incendiu pe mare, intrată în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Voi susține și pe viitor inițiativele de acest fel, pentru dotarea cu tehnică modernă a componentelor maritime, fluviale, aeriene și terestre ale Ministerului Afacerilor Interne, măsură subscrisă unui obiectiv comun structurilor sistemului de ordine publică și securitate națională: siguranța cetățenilor.

Tuturor celor care reprezentați Marina Română, vă mulțumesc și vă felicit pentru modul în care vă faceți datoria și vă urez succes în misiunile viitoare!

Fie ca Maica Domnului, protectoarea marinarilor, să vă însoțească și să vă ocrotească!

La mulți ani și bun cart înainte!