La data de 16 august 2023, viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Interne, domnul Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere, la sediul MAI, cu E.S. domnul Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Federale Germania la București.

Cei doi oficiali au evaluat temele actuale de interes reciproc aflate pe agenda europeană, cu accent pe importanța pe care MAI o acordă obiectivelor sale principale, exprimându-și împreună convingerea că realizarea acestora servește nu numai intereselor României și ale cetățenilor români, ci și ale securității europene și ale cetățenilor europeni în general.  Ambasadorul german a subliniat faptul că, pe linia obiectivelor specifice afacerilor interne, România este deja un contributor valoros la consolidarea siguranței spațiului european.

Partea germană apreciază întreg sprijinul României pentru Ucraina, fiind menționate inclusiv eforturile deosebite depuse pentru realizarea exporturilor de cereale din această țară, având în vedere ultimele evoluții ale conflictului. Ministrul Predoiu a dat asigurări că țara noastră va susține în continuare Ucraina, cât timp va fi necesar, fiind stabilită o relație solidă de prietenie și bună vecinătate.

În ceea ce privește cooperarea polițienească româno-germană, interlocutorii au evidențiat nivelul excelent și amplu al acesteia, care a condus la rezultate foarte bune în lupta împotriva criminalității transfrontaliere. 

Ministrul Predoiu a evocat prioritățile Ministerului Afacerilor Interne pentru următoarea perioadă care includ, pe lângă securizarea frontierei și lupta împotriva migrației ilegale, prevenirea și combaterea traficului de droguri, a criminalității organizate, a traficului de persoane și a traficului de droguri. În acest context, au fost menționate capacitățile solide ale părții române privind securizarea frontierei externe europene, prevenirea și combaterea intrărilor și șederii ilegale, returnările migranților ilegali către statele de origine, respectiv gestionarea situației privind migrația și azilul, într-un mod eficient și predictibil, în spiritul european al solidarității și responsabilității.