Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne

În primul rând, aș dori să mulțumesc tuturor celor care participă, sunt prezenți la ședință şi instituțiilor pe care le reprezintă.

Este prima noastră ședință, a Comisiei Tehnice Centrale, constituită potrivit legii. Vor mai fi astfel de ședințe și vom dezbate și găsi soluții pentru fiecare problemă care apare în procesul electoral.

În acest moment, la această primă ședință, n-am să intru în foarte multe detalii tehnice. Sunt convins că fiecare își cunoaște atribuțiile, competențele și sarcinile pe care le are de făcut. Aș vrea să insist însă asupra câtorva aspecte de ordin principial, care trebuie să stea la baza activității noastre.

Suntem de multe ori furați de rutina lucrurilor și scăpăm din vedere, poate, importanța lor, câteodată. Vă solicit să nu fie cazul în acest moment! Nu este doar un proces de rutină, nu e o activitate obișnuită. Este o procedură, un întreg proces de capitală importanță pentru țara noastră.

Practic, organizăm exercitarea voinței naționale prin vot, care va rezulta în structuri politice, în reprezentanți ai națiunii, care vor exercita, la rândul lor, un mandat al națiunii, în interes național. Despre asta vorbim aici și de aici plecăm!

Deci, să nu uităm nicio clipă despre ce este vorba. Nu este vorba doar de tipărire de buletine de vot, organizare de calendar și așa mai departe. Acestea sunt mijloace tehnice, dar, în fapt, ceea ce facem noi aici este o activitate crucială – organizăm condițiile pentru ca poporul să-și exercite un drept constituțional, să-și exprime voința liber, într-un context pe care îl cunoaștem cu toții.

Și sunt absolut convins că, la finalul acestui proces, vom putea fi mulțumiți de noi și da un exemplu și națiunii şi lumii, dacă doriți, despre cum se organizează alegeri în România de către prefecturi, de către primării, de către Ministerul Afacerilor Interne, dacă îmi permiteți, de către România.

Este important să fim principiali, să acționăm numai în baza legii, să fim echidistanți politic în exercitarea atribuțiilor noastre şi transparenți. Să comunicăm permanent şi să facem totul la vedere și cu respectarea legii. Este tot ceea ce vă cer!

Restul, sigur, sunt chestiuni tehnice, le vom dezbate împreună. Dar fac un apel și solicitare către dumneavoastră. Să plecăm tot timpul de la această premiză și să nu o uităm. În mâna noastră se află un proces constituțional de maximă importanță pentru țara noastră. Și am încredere că fiecare dintre dumneavoastră se va achita cu maximă responsabilitate și cu profesionalism, cu corectitudine de aceste obligații!

Vă mulțumesc încă o dată, vă doresc mult succes în activitate, vă asigur că suntem cu toții aici prezenți ca să ne sprijinim unii pe alții. E important să colaborăm corect, loial, constituțional unii cu alţii. Suntem instituții aparținând aceluiași stat, dincolo de convingerile noastre politice şi de opțiunile noastre. Să ne facem datoria, așa cum așteaptă de la noi cetățenii!

Vă mulțumesc foarte mult!