Am avut recent în Marea Britanie o întâlnire cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Criminalității Organizate – NCA, în care am discutat despre politicile implementate în Regatul Unit pentru prevenirea și combaterea traficului de droguri, cu accent pe componenta de prevenire în școli și universități.
În cadrul discuțiilor am prezentat principalele obiective pe care le-am urmărit de la preluarea mandatului, respectiv combaterea criminalității organizate, cu accent pe lupta împotriva drogurilor și a infracțiunilor asociate, respectiv a traficului de persoane.
Am convenit modalități de intensificare a schimbului de informații și bune practici, sprijinirea de inițiative comune și consolidarea acțiunilor de eradicare a rețelelor de trafic. Schimbul eficient de informații poate contribui la prevenirea apariției unor amenințări în materie de securitate.
Polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate vor desfășura o misiune de sprijin operativ a autorităților britanice începând cu luna martie.
Acest tip de cooperare reprezintă o investiție în capacitatea de luptă a Poliției Române cu crima organizată, astfel încât să menținem un standard ridicat în ceea ce privește siguranța cetățenilor noștri.
Un alt subiect pe care l-am abordat în cadrul întrevederii a fost cel al formării profesionale și stabilirii unui parteneriat cu Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” în scopul îmbunătățirii capacității de răspuns a polițiștilor români la provocările actuale.
Expertiza specialiștilor din cadrul Agenției este una recunoscută în domeniu și, mai mult decât atât, NCA poate contribui la reușita procesului de reformă pe care l-am inițiat la nivelul acestei instituții de învățământ.
Pe un plan mai general, reformarea și modernizarea Academiei „Alexandru Ioan Cuza” este o investiție în creșterea profesionalizării și integrității tuturor armelor din cadrul MAI.