Am participat miercuri, 22 iulie 2020, la deschiderea webinar-ului „Aplicații pe surse deschise: convergența investigării infracțiunilor cu privire la proprietatea intelectuală, crima organizată, trafic de persoane și sisteme informatice.”
Evenimentul a fost organizat de Ambasada Statelor Unite la București, în colaborare cu Programul în Domeniul Criminalității Informatice și Proprietății Intelectuale (ICHIP) din cadrul Departamentului de Justiție al Statelor Unite, Departamentul de Stat al SUA, Interpol și IP Crime Investigators College.
În cuvântul său de deschidere, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman, a declarat că Statele Unite sprijină, cu toate resursele disponibile, lupta Ministerului Justiției împotriva infracționalității și că Statele Unite și România „luptă umăr la umăr pentru combaterea crimei organizate și pentru a se asigura că infractorii nu vor scăpa de rigorile legii”.
La rândul meu, am subliniat:
„În lunile precedente, în colaborare cu Ambasada SUA, am desfășurat un program intens de pregătire a procurorilor, polițiștilor și altor categorii de experți în materia combaterii spălării banilor, crimei organizate, traficului de persoane, criminalității informatice, dar și a recuperării bunurilor provenite din infracțiuni și a asistenței victimelor traficului de persoane. Aș dori să mulțumesc tuturor participanților și instituțiilor care au cooperat în organizare, partenerilor noștri americani și să îmi exprim încrederea că acest program a contribuit efectiv la mai buna pregătire a procurorilor, polițiștilor și experților noștri, cu rezultate benefice în perspectivă pentru cetățeni. Eficiența combaterii infracțiunilor stă în buna pregătire profesională și în cooperarea interinstituțională internă și internațională. Am creat pe parcursul lunilor precedente un front instituțional împotriva crimei organizate. Începe să dea rezultate. Încep să cadă clanuri de interlopi. Se va continua până la capăt. În materie de justiție, trebuie să ai răbdare, până când proceduri și operațiuni sunt duse până la capăt. E valabil în orice materie, în orice dosar, răbdare, până când procedurile ajung la final”
La lucrări, au participat și Gabriela Scutea, Procurorul General al României, și Bruce Swartz, Asistentul adjunct al Procurorului-Șef al Statelor Unite.
Elemente de context
Acesta este cel de-al 17-lea webinar organizat în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite. Dintre cele precedente, menționez: Cursul de analiză a declarațiilor (Statement Analysis Training), cel dedicat Infracțiunilor contra proprietății intelectuale și criminalitatea cibernetică în timpul Pandemiei Covid-19 sau a modalităților de Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei Covid-19.