Interviu acordat DC News.

DC News: Vicepreședintele american J.D. Vance a criticat statele europene, pe care le-a acuzat de îngrădirea libertății de exprimare și de încălcarea valorilor comune cu SUA, dând încă o dată exemplul anulării alegerilor prezidențiale din România. De asemenea, Elon Musk a spus că Marian Enache, președintele CCR, este un dictator și că „România merită propria sa suveranitate!”, distribuind un articol despre Călin Georgescu, posibilul candidat care a declarat că, în prima sa zi ca președinte, va interzice întreaga rețea Soros din România. Cum comentați aceste declarații?

Cătălin Predoiu: Există un reflex în politica românească de a face imediat o declarație la orice declarație – internă sau externă – care este urmată de alte declarații, replici, comentarii șamd și în final rezultă o explozie de declarații care acoperă sensul discuției. Uneori, cel mai bun răspuns și cea mai bună cale de arăta că înțelegi corect și deplin o declarație, cea mai bună politică sunt faptele concrete pentru binele comun. Să demonstrăm în teren forță politică, bună guvernare, să organizăm alegeri libere, corecte, transparente, legale și constituționale, în care libertatea de exprimare și dreptul la vot se vor exercita liber, așa cum o spune și Constituția. Vom avea alegeri care vor da țării un nou Președinte. El va reprezenta statul și țara. Cel care va câștiga drept și legal. Suntem o țară cu Constituție, legi și instituții, cu mediu de business consolidat și cetățeni responsabili, o democrație validată și recunoscută, o țară care a progresat constant după înfrângerea comunismului de către SUA și lumea liberă occidentală. Construcția democratică și consacrarea drepturilor și libertăților individuale au făcut posibile parteneriatele strategice, între care cel cu SUA este crucial pentru țara noastră. Parteneriatul cu SUA a fost posibil în primul rând pentru că am devenit o democrație. Apartenența la NATO, de asemenea. O democrație în care drepturile și libertățile sunt garantate și se exercită efectiv și așa va rămâne.

DC News: Credeți că CCR va respinge candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale, așa cum s-a întâmplat în 2024?

Cătălin Predoiu: Orice răspuns cu „da” sau „nu” la această întrebare din partea unui politician ar fi unul vinovat de stupiditate deplină. Pur și simplu, în poziția mea nu pot face supoziții și speculații de niciun fel legat de ceea ce ar putea sau nu decide CCR într-un situație sau alta, în legătură cu o persoană sau alta, în legătură cu un astfel de subiect. 

DC News: Se vorbește tot mai mult despre o posibilă candidatură a lui Ilie Bolojan. Credeți că există un sâmbure de adevăr în aceste zvonuri?

Cătălin Predoiu: Nu, eu nu am auzit astfel de zvonuri.

DC News: Dacă extremiștii ajung la putere, cât de profund va fi impactul asupra economiei țării?
Cătălin Predoiu: Dumneavoastră ați investi într-o țară cu extremism, antisemitism, xenofobie, violență de limbaj și lipsă totală de experiență în guvernare, toate aflate la cârma țării?

DC News: Nu.

Cătălin Predoiu: Atunci v-ați dat singur răspunsul, consecința va fi sărăcia generalizată. 

DC News: Având în vedere că ați fost unul dintre cei mai performanți miniștri ai guvernelor Ciucă și Ciolacu, reușind să aduceți România în Schengen și să obțineți ridicarea MCV, care credeți că ar trebui să fie strategia optimă de poziționare a României în actualul context geopolitic?

Cătălin Predoiu: Există spațiu politic suficient, chiar și în noua dinamică a relațiilor internaționale, pentru a continua și dezvolta tradiționalul dublu vector politic – diplomatic către capitalele europene și Washington, simultan. Deci, trebuie să menținem liniile care până acum  ne-au adus nivelul de securitate pe care l-am dobândit, să dezvoltăm toate parteneriatele strategice pe care le avem, dar trebuie să ne mișcăm mai rapid și să fim atenți la evoluțiile generate de raporturile dintre puterile globale. 

DC News: Cum vedeți viitorul relațiilor României cu Europa și partenerii strategici ai regiunii?

Cătălin Predoiu: În ce privește Europa, Paris, Berlin și Roma ocupă un loc strategic în viziunea mea, Varșovia este, de asemenea, importantă, soldații noștri lucrează în NATO Battle Group alături de cei americani și polonezi pentru securitatea europeană. Bineînțeles, Londra rămâne o capitală cheie pentru noi, care dă semnale în multiple dosare sectoriale că dorește să dezvoltăm relațiile, cum ar fi cele pe zona afacerilor interne. O țară prezentă pe două continente, Turcia, merită o atenție specială, avem un parteneriat strategic cu această țară și potențial mare de cooperare la Marea Neagră. Bineînțeles, trebuie să dezvoltăm excelentele relații pe care le avem cu vecinii noștri, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și, nu în cele din urmă, Republica Moldova, pe care continuăm să o sprijinim. 


DC News: Cum vedeți relația României cu SUA în noua Administrație Trump?
Cătălin Predoiu: Washingtonul rămâne pentru România capitala cheie în materie de securitate militară a țării ținând cont inclusiv de faptul că este principala forță din cadrul NATO. Dar trebuie să dezvoltăm accelerat pilonul economic al parteneriatului cu SUA. România dispune de atu-uri importante pentru o relație economică mai strânsă cu SUA în domenii economice strategice militar pentru SUA și România. Dar trebuie să venim cu proiecte concrete și fezabile economic. Sunt domenii în care putem dezvolta, în domeniul IT (centre de date), energie, inclusiv nucleară, minerale, industria de armament, de exemplu. Am discutat un astfel de proiect cu vechea administrație americană, dar lucrurile nu s-au mișcat. Sunt convins că noua Administrație Trump îl poate face, lucrează cu altă accelerație. De altfel, am avut în acest sens o discuție anul trecut în aprilie, la Washington, cu senatorul Rubio, astăzi secretar de stat. Putem relua lucrurile din acel punct. De asemenea, trebuie să ridicăm cheltuielile pentru apărare, trebuie să ajungem cât de rapid la 4-5% din PIB. Acest lucru va fi mai fezabil dacă Comisia UE va renunța să considere cheltuielile pentru apărare în calculul deficitului bugetar. Însă trebuie să învățăm rapid felul în care gândește și acționează noua Administrație Trump. Să înțelegem care îi sunt obiectivele strategice și unele teme particulare, de exemplu să înțelegem interesul față de un subiect precum USAID. Și noi dorim ca președintele Trump să reușească în negocierile pe care le-a lansat și să ajungem la o pace durabilă în Ucraina.


DC News: Deci vedeți o continuare a acestor relații cu SUA, în ciuda unor semnale ciudate venite din SUA?
Cătălin Predoiu: Fundamental și strategic, vedem lucrurile la fel în materie de valori, avem aceleași interese, nu este dubiu și cu timpul se va reconfirma acest lucru. E nevoie de puțin timp în toate, chiar și când se lucrează accelerat. 


DC News: Cum apreciați viitoare întâlnire dintre Donald Trump și Vladimir Putin în Arabia Saudită, având în vedere contextul geopolitic actual și relațiile dintre cele două puteri?
Cătălin Predoiu: Cred că est vorba de o primă etapă din aceste negocieri, de tatonare și calibrare. E mai simplu cu două echipe de negociatori la masă. Vor urma și alte etape, la un moment dat cu mai multe echipe la masă, probabil. Americanii sunt pragmatici, sunt sub presiune de timp, au multe dosare interne și externe de resetat. E limpede că va fi o resetare a întregii ,„table de șah”. La o viteză accelerată. Important este ca noi să ne îndeplinim aici obiectivele, local, bună guvernare, robustețe politică, depturi, libertăți și democrație. Americanii apreciază forța și demnitatea, nu slăbiciunea,  respectă măreția, nu jocul mărunt, cum o spune și sloganul președintelui Trump, devenit mantră națională. E important să fim puternici în crezul nostru democratic și în acțiunea practică, fapte în acord cu vorbele, eficienți în ceea ce întreprindem. Americanii lucrează cu învingători și oameni capabili să livreze fapte concrete. 

DC News: Cum vedeți diplomația noastră în actualul context? E limpede că se joacă altfel în plan internațional.
Cătălin Predoiu: Cred că să învățăm noul mod de a face diplomație, în care factorul „relații personale” este semnificativ mai important decât în trecut, rapiditate în reacții, gândire flexibilă și folosirea diplomației informale la maximum, să pleci de la cunoașterea interlocutorului și înțelegerea obiectivelor sale și să ajungi la o formulă ideală în care cel mai interesat de interesele tale să fie… chiar interlocutorul, pentru că într-o măsură extinsă sunt și ale lui. Am văzut direct în dosarul Schengen, dacă tot l-ați menționat,  cât de mult avantaj îți aduce acest gen de diplomație, un tip de diplomație în care nu mai e timp de „plimbat” telegrame sau pentru misiuni „sherpa”… e vorba de o diplomație în flux continuu, i-aș spune „turbo – diplomație”. Modul clasic al diplomației s-a erodat în ultimii ani și a decedat subit pe 20.01, Munich Security Conferrence  a fost doar locul în care a aflat toată lumea. Diplomația a fuzionat cu politica într-un singur personaj, cea a politicianului – diplomat, care deține simultan și puterea de a lua decizii și mijloacele de expresie diplomatică pentru a obține realizarea lor în plan extern. Americanii vor fi înțeleși și vor putea lucra cu ei doar cei care se vor adapta acestui nou fel de diplomație. Se trece de la „analog” la „digital” în diplomație și politică, de la Formula 3000 la Formula 1. E un proces de accelerare la care vor rezista doar cei care se adaptează rapid și se mișca pragmatic. Pe bază de proiecte concrete și viabile economic și politic. 

DC News: Ce mesaje ați primit de la reuniunea de la Paris la care a participat Ilie Bolojan?
Cătălin Predoiu: Nu am participat la acea reuniune, dar știu însă că lucrurile au mers foarte bine, a fost o întâlnire foarte bună, de altfel a putut vedea orice privitor atmosfera degajată și body-language-ul celor doi președinți. Franța e un partener strategic cu care putem face multe, mai mult decât facem, inclusiv în domeniul apărării. Cum spuneam, putem să ne urmărim simultan toate axele strategice și trebuie să avem creativitatea să ne armonizăm acțiunile chiar și în acest context de geometrie variabilă a relațiilor internaționale în plină schimbare.  

DC News: Sunteți președinte interimar al PNL. Care sunt prioritățile partidului în perioada următoare?
Cătălin Predoiu: Încă de la înființarea sa, în urmă cu 150 de ani, PNL a acționat constant pentru modernizarea României și ancorarea ei în lumea occidentală, în mod accelerat după intrarea României în NATO (2004) și în UE (2007), generând efort național (politica „Prin noi înșine”) și cooperare cu aliații noștri. PNL va continua această direcție politică. Principalul obiectiv al PNL, în această perioadă, este pregătirea pentru campania prezidentiață și câștigarea ei. Întreg PNL este direct interesat de acest lucru, vorbim de un partid cu experiență și expertiză, care știe cât de important este să fii de partea câștigătoare în alegerile prezidențiale. Vom lupta și vom câștiga. Simultan, trebuie să avem grijă și de buna guvernare. Avem mandat de la cetățeni și va conta și pentru alegeri. Miniștrii trebuie să se concentreze pe obiective esențiale cu livrabile certe, pe care să le comunice bine. PNRR este o prioritate pentru guvernare. La fel, reformele necesare pentru intrarea în OECD. 

DC News: Care sunt principalele dificultăți și obstacole cu care se confruntă PNL în acest moment și cum intenționează partidul să le depășească?

Cătălin Predoiu: Drumul PNL, după eșecul de anul trecut, nu este o „plimbare în parc”. Este un drum greu, presupune o relansare, dar, cum spunea un mare om politic, am ales să facem anumite lucruri, nu pentru că sunt ușoare, ci pentru că sunt grele. Sunt de închis o serie de dosare interne, poziționarea membrilor desemnați de organizații în structurile guvernamentale și nu numai. Liderii de organizații au tot sprijinul meu, pe ei mizez și campania prezidențială va depinde de ei într-un grad substanțial, dar ei trebuie să aibă grijă să lucreze democratic, împreună cu colegii din BPJ-uri, să îi țină aproape, pe primari și toți membrii. Fiecare membru PNL este important. Fiecare membru PNL poate face diferența. Foarte important, trebuie să lucrăm la comunicarea partidului. PNL a mizat pe rețelele de activiști de partid din teritoriu, conduse de primari și liderii de organizații și pe prezența la televiziuni în campania trecută, ignorând copios online-ul, o eroare tactică care a costat. Trebuie să reformăm modul de a comunica și să devenim prezenți în online, în maniera de exprimare practicată în online. Nu se face bătând din palme și costă, nu se poate rezolva doar de la centru, fiecare organizație trebuie să intre pe „frontul” comunicării online, să se organizeze și să acționeze, dar trebuie să începem acest lucru și să accelerăm până la campanie. Dincolo de tehnici și tactici, ideea de bază este că în această bătălie care va urma nu trebuie să stea nimeni deoparte, întreg partidul trebuie să iasă din tranșee, unde s-a repliat după alegerile trecute, să lupte prin fiecare membru și să câștige, așa cum a făcut-o de atâtea ori. Numai luptând poți câștiga, stând deoparte poți doar pierde.  Eu sunt convins că liderii PNL de la toate nivelurile, parlamentarii, primarii, consilierii, membrii noștri, vor da cu bravură această bătălie care nu este doar pentru Cotroceni, nu este doar pentru partid, este o bătălie pentru țară! Iar PNL nu a lăsat niciodată țara fără sprijinul său. Invocăm adesea în PNL figurile emblematice ale partidului, care sunt și figuri ale istoriei naționale și le evocăm patriotismul politic. Acei oameni de partid și de stat s-au distins în vremuri de răscruce, în momente dificile. Și noi trăim acum vremuri de răscruce la aceste prezidențiale pe care trebuie să le câștigăm. Este un moment în care putem să demonstrăm că cinstim prin lupta noastră pe înaintașii pe care îi evocăm, să facem faptele egale cu vorbele. Mâine voi participa la conferința de presă a coaliției electorale pentru susținerea candidatului Crin Antonescu. De mâine nu trebuie să mai avem pauză până la victorie!

DC News: La o reformă PNL vă gândiți?

Cătălin Predoiu: Cum ați spus, sunt președinte interimar pentru câteva luni, am ca obiective menținerea partidului pe o linie de stabilitate, închiderea unor dosare de management intern și capacitarea lui pentru alegerile prezidențiale. Un președinte ales de Congres va avea legitimitatea politică pentru a lansa reforme. Oricum ar fi, PNL trebuie să facă din meritocrație și competență emblemele sale și să se conecteze mai bine la electoratul său tradițional bazat pe antreprenori, bazat pe cei care muncesc cât e ziua de lungă, în afaceri sau profesii, liberale sau tehnice, administrative, pe toți cei care creează și produc plus valoare economică și socială. Noile tehnologii și tehnici de comunicare pot să ajute în relansarea acestui dialog. Dar nu vor suplini niciodată munca din teren, de a sta față în față cu omul, cu cetățeanul. Cheia succesului este îmbinarea celor două. Dar, despre toate acestea și multe altele, este de discutat cu președintele ales de Congres. Acum, trebuie să câștigăm prezidențialele. Cu partidul care suntem. 

DC News: Cât de probabilă este o ruptură în cadrul actualei coaliții de guvernare sau, alternativ, o menținere a coaliției cu un alt premier?

Cătălin Predoiu: Ruperea coaliției fără un motiv capital, ar fi un gest iresponsabil politic și antinațional în acest context internațional și intern. Schimbarea premierului ar însemna o deplasare a atenției și energiilor de la actul de guvernare, pe care oamenii și-l doresc eficient, la discuții și proceduri politice de care lumea s-a săturat. Premierul are resurse și capacitate de guvernare. O criză politică survenită în acest moment ar coborî ratingul de țară și ar destabiliza piețele, ar provoca creșterea sarcinii datoriei externe, ar speria investitorii și provoca nemulțumire socială, cu consecințe imprevizibile pentru economie și pacea socială.