Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a transmis autorităților centrale și locale, în cadrul unei videoconferințe prezidate astăzi, 11 iulie, să fie pregătite să intervină eficient în contextul temperaturilor crescute prognozate la nivel național pentru zilele următoare.
Astfel, ministrul Afacerilor Interne a cerut operaționalizarea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență și al Municipiului București, astfel încât acestea, prin structurile aflate în coordonare, să fie pregătite să intervină urgent acolo unde situația o impune. În acest sens, aceste structuri trebuie să se asigure că au resurse – inclusiv umane – pregătite să își exercite atribuțiile.
Comitetele Județene pentru Situații de Urgență și al Municipiului București, împreună cu Instituțiile Prefectului, vor monitoriza și evalua potențialele riscuri determinate de temperaturile crescute, astfel încât să nu existe sincope sau întârzieri în cazul unor intervenții punctuale. Ministrul a menționat faptul că toate ministerele și structurile cu responsabilități în domeniu trebuie să intervină, subliniind necesitatea respectării normelor legale și a procedurilor, astfel încât acțiunile să aibă preponderent caracter proactiv.
„Cer fiecărei instituții (…) și în interiorul ministerelor, fiecare instituție, pe treaptă ierarhică, de sus în jos, să își verifice competențele, planurile de acțiune în vigoare și să le exercite dacă va fi nevoie proactiv și din proprie inițiativă. Vine sau nu vine vreun ordin, fiecare are puteri și competențe date de lege”, a subliniat ministrul Cătălin Predoiu.
În cadrul videoconferinței, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a reamintit principalele responsabilități ale instituțiilor și structurilor cu responsabilități în domeniu, precum și măsurile care trebuie luate la nivelul populației pentru evitarea unor situații grave determinate de temperaturile crescute din perioada următoare. În acest sens, a indicat ca oportună consultarea site-ului https://fiipregatit.ro/ unde pot fi găsite informații utile pentru cetățeni, respectiv măsuri individuale pentru protejarea cetățenilor de efectele caniculei.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a recomandat Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență și al Municipiului București să contacteze organizațiile neguvernamentale cu care colaborează pentru a sprijini activitățile de monitorizare sau îngrijire a persoanelor aflate în situații de risc. Totodată, a solicitat ca echipele SMURD și ale Serviciilor de Ambulanță să aibă autospecialele pregătite, prioritară fiind funcționarea acelora care au aer condiționat.
Reprezentantul Ministerului Sănătății a transmis instituțiilor locale, implicit Direcțiilor de Sănătate Publică, să monitorizeze și să completeze stocurile de medicamente, mai ales cele destinate persoanelor a căror patologie poate fi agravată de temperaturile crescute. Concomitent trebuie actualizată, inclusiv prin intermediul medicilor de familie, lista persoanelor cu boli cronice, potențiale beneficiare de ajutor medical de urgență.
Sprijinul populației în situații de acest fel este esențial, implicit respectarea normelor în vigoare și a recomandărilor autorităților pentru a preveni situații potențial grave, cum sunt incendiile forestiere sau de miriște.