Dragnea vrea modificarea codurilor mâine. Toader a spus la toamnă. Panică printre cei care vor îndulcită politica penală. De fapt, declarația lui Toader ar trebui să-i bucure. Codul penal plus cel de procedură penală = 1049 de articole. Cenzurate la CCR = 40 (7 din proiectul inițial, 33 fabricate în Parlament), adică 3,8% din texte. Îndreptarea lor (care trebuia începută în 2012) ar dura cam o săptămână la minister și vreo trei în Parlament, în total o lună.
Concluzii:
1. Codurile nu sunt ”substanțial și structural” în ”afara parametrilor constituționali”, cum ne spun la unison ”echipa PSD” și ministrul Toader.
2. Cum se explică în aceste condiții declarația lui Toader, că cel devreme la toamnă avansează un proiect? Există o singură explicație, Toader vrea să le modifice ”substanțial și structural”, vrea să schimbe radical politica penală.
Întrebări:
1. Există o decizie politică luată în acest sens, validată de Parlament? Programul de guvernare PSD e echivoc.
2. Codurile actuale au fost validate de nenumărate Rapoarte MCV. Preconizata schimbare structurală este discutată cu Comisia Europeană? Întreb pentru că ne dorim cu toții ridicarea MCV și intrarea în Schengen. Aceste intenții există și pentru Codul civil (dovadă, o scrisoare pusă în circulație recent de ministrul Toader, pe care o am pe birou), deși CCR nu a invalidat niciun articol.
PS. Fără o importanță prea mare legată de subiect, dincolo de unele părți bune, două dintre moțiunile candidaților la președinția PNL ”piuie” și ”miaună” în materie de justiție, iar una e mută precum peștii prinși de Dragnea.
PS2. Ați văzut filmul ”Good Bye Lenin”?!