În data de 20.07.2023, a avut loc, la Logroño, Spania, secțiunea Afaceri Interne a Consiliului informal JAI, organizat de Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene. România a fost reprezentată de către Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.
Pe agendă au figurat următoarele subiecte: criminalitatea organizată ca amenințare globală și necesitatea consolidării cooperării internaționale, în special în lupta împotriva traficului de droguri; provocări în materie de securitate internă a UE, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, precum și răspunsul UE la situații migratorii excepționale. La prânzul de lucru a fost abordat accesul poliției la comunicații electronice și date digitale.
În cadrul primei sesiuni de discuții, Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a subliniat necesitatea unor măsuri urgente dedicate combaterii distribuției de droguri prin intermediul internetului și platformelor sociale și a evidențiat importanța prioritizării acțiunilor și programelor dedicate abordării creșterii consumului de droguri în rândul copiilor. A menționat faptul că România are în vedere lansarea unui program național de combatere a consumului de droguri în școli și, în general, în rândul tinerilor, în cooperare cu zona de educație și prevenție.
Totodată, a reiterat susținerea pentru cooperarea dintre UE și statele din America Latină (EU-CLASI) pe probleme de securitate internă. „Trebuie să cooperăm cu țările în care cartelurile de producție și distribuție a drogurilor au operațiuni, astfel încât să eficientizăm rezultatul acțiunilor de combatere pe teritoriul UE”, a subliniat ministrul Predoiu.
În sesiunea a doua, demnitarul român a punctat importanța cooperării dintre Statele Membre UE, Ucraina și Moldova, pentru reducerea riscurilor la adresa securității interne, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, subliniind relația strânsă, la toate nivelurile, pe care România o are cu Republica Moldova.
În cadrul dejunului de lucru, reprezentantul României a evidențiat necesitatea unui cadru armonizat de retenție a datelor și metadatelor, la nivel european, având în vedere faptul că disparitățile existente la nivelul UE, pe acest palier, au un impact negativ asupra prevenirii și combaterii criminalității transfrontaliere. Referitor la accesul poliției la comunicații electronice și date digitale analizele arată faptul că 85% din infracțiuni au o componentă de comunicare electronică, iar pentru 65% dintre acestea sunt necesare verificări transnaționale.
În ultima sesiune de discuții, demnitarul român a exprimat sprijinul pentru dimensiunea externă a migrației, punctând necesitatea îmbunătățirii cooperării privind politica de returnare, readmisie și vize în cadrul eforturilor de prevenire a migrației ilegale. A menționat importanța unui instrument legislativ care să asigure un management adecvat al situațiilor de criză în domeniul migrației.
În contextul reuniunii, Cătălin Predoiu a avut o serie de întrevederi bilaterale cu omologii din Bulgaria, Suedia, Germania, Finlanda, Slovenia și, bineînțeles, Spania. În cadrul întâlnirilor au fost abordate subiecte de interes comun, evidențiind obiectivele României, pe palierul afacerilor interne.
Totodată, în cadrul acestor discuții au fost convenite, pentru perioada următoare, și o serie de vizite si discuții bilaterale aprofundate cu Bulgaria, Germania, Olanda si Slovenia.