În data de 16 aprilie 2024, Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, a avut o întrevedere cu doamna Nancy Faeser, ministrul Federal de Interne și pentru Comunitate al Republicii Federale Germania, cu ocazia vizitei în România, la invitația ministrului român al Afacerilor Interne.

Discuțiile au reconfirmat nivelul excelent al cooperării bilaterale dintre cele două state și demonstrează angajamentul ferm pentru consolidarea unității și securității europene, în contextul provocărilor actuale.

Cele două părți au salutat eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime la data de 31 martie 2024, oficialul german reconfirmând sprijinul pentru extinderea acquis-ului Schengen pentru România și Bulgaria și la frontierele terestre cât mai curând.

Cei doi demnitari au abordat și problematica combaterii migrației ilegale și traficului de ființe umane la nivel european, subliniind necesitatea identificării celor mai bune soluții în acest sens. Ministrul Predoiu a arătat, pe bază de statistici FRONTEX, faptul că România combate eficient migrația ilegală, a prezentat măsurile luate și care vor urma pe această linie de activitate și a asigurat faptul că vom continua să acționăm în litera și spiritul cadrului normativ european acțiunile circumscrise politicii de migrație – de la implementarea noului Pact pentru migrație și azil, la cooperarea cu vecinii imediați și cu alte state terțe prioritare pentru atingerea obiectivelor comune.

Un alt subiect pe agenda bilaterală l-a constituit cooperarea polițienească în contextul găzduirii de către Germania a Campionatului European de Fotbal Masculin UEFA 2024, în vara acestui an. Ministerul Afacerilor Interne va participa cu personal specializat la efortul comun al statelor europene, sub coordonarea autorităților germane, pentru desfășurarea UEFA 2024 în condiții optime din punct de vedere al securității. Domnul Thomas Hitzlsperger, recent numitul „Ambasador al Fotbalului” de către autoritățile germane, a participat la declarațiile de presă date de cei doi oficiali după încheierea convorbirilor bilaterale, ocazie cu care a transmis aprecierea sa pentru contribuția României la asigurarea securității acestui important eveniment.

În cadrul conferinței de presă, domnul Ionuț Lupescu, președintele onorific al C.S. Dinamo București a subliniat importanța fotbalului ca fenomen social integrator în societatea germană, precum și eforturile făcute de C.S. Dinamo București cu sprijinul MAI pentru construirea noii Arene de fotbal a clubului Dinamo.

La finalul întâlnirii, ministrul Predoiu a declarat:

,,În dosarul Schengen, Germania va continua să sprijine puternic România. Ministrul federal de interne Nancy Faeser va discuta curând cu ministrul Karner și alți colegi miniștri europeni în acest sens. România își va asuma un rol de lider pro-activ în aplicarea măsurilor din cadrul noului Pact pentru migrațiune și azil.

Vom sprijini cooperarea dintre departamentele noastre specializate în protecția civilă, unde avem un aparat competent și bine integrat între structurile sale și cu celelalte structuri ale MAI.

De asemenea, vom sprijini ministerul omolog german pe durata Campionatului European de fotbal masculin pentru menținerea ordinii și liniștii publice. În general, vom intensifica cooperarea polițienească cu Germania.

Pe parcursul dejunului oficial de lucru, am discutat de asemenea despre o serie de fenomene grave și necesitatea combaterii lor eficiente. În combaterea drogurilor, vom multiplica inițiativele de cooperare polițienească inter-țări. Niciun stat european nu poate rezolva de unul singur acestei probleme, trebuie să ne unim pentru a învinge traficanții de droguri. Acestea vin în cantități uriașe în Europa. Unele „porți de intrare” în Europa sunt în state din afara Uniunii Europene, apoi sunt introduse prin intermediul rețelelor de crimă organizată în UE.

În unele state europene acest trafic generează deja un fenomen de violență extremă asociată traficului, explozii, amenințări și atentate la viața jurnaliștilor care scriu despre traficul de droguri, la adresa anchetatorilor șamd. Nu putem permite așa ceva în Europa.

La noi acasă, am cerut Poliției Române să continue și intensifice lupta cu drogurile, să se concentreze pe ,,nodurile,, de trafic, pe locurile unde se consumă droguri, publice sau private, pe clanurile de crimă organizată. Clanurile de crimă organizată sunt un fel de ,,mall-uri,, de infracționalitate, de la șantaje, amenințări, proxenetism, trafic de persoane, droguri, furturi și tâlhării, evaziune fiscală și spălare de bani. Vom continua să le lovim prin acțiuni polițienești, împreună cu colegii procurori de la DIICOT. Personal, consider combaterea interlopilor o obligație de serviciu perpetuă a polițiștilor prin toate mijloacele legale și toate tacticile posibile”.