În decembrie 1989, Istoria Națională și-a schimbat cursul și s-a reconectat la flacăra Libertății, Justiției și Democrației.

Orele Astrale din decembrie 1989 au fost posibile prin voință populară, curaj individual și jertfă de sânge nevinovat.

În 16 decembrie 1989, în Timișoara, românii au respins cu orice risc și orice cost, pentru totdeauna, apăsarea dictaturii comuniste, transformate în greu încercații ani 1980 într-una din cele mai rele forme ale sale, o dictatură cvasi – stalinistă, de un anacronism istoric deplin.

În câteva zile, Flacăra Revoluției a izbucnit și în București, instinctul și setea de eliberare a românilor au irumpt pe străzile Capitalei, ținând piept represiunii din primele zile ale Revoluției din 1989.

Zilele și nopțile de tensiune și veghe în fiecare casă, confruntări în stradă, represiune violentă și sacrificiu conștient și înălțător în fața gloanțelor dictaturii, au culminat cu prăbușirea regimului comunist în formele sale aparente în ziua de 22 decembrie 1989.

Au urmat alte zile la fel de dramatice și sângeroase, marcate pe alocuri de confuzie și evenimente a căror deslușire ulterioară în Agora liberă de către martori, istorici, jurnaliști, au demonstrat irefutabil nevoia de a fi lămurite prin adevăr judiciar, Adevăr pe care, nici până astăzi, Justiția nu l-a putut oferi complet românilor. Este o restanță pe care românii o așteaptă încă onorată de către Justiția noastră. Ea trebuie să lămurească cât mai grabnic responsabilii pentru crimele din decembrie 1989 și ianuarie 1990.

Pe termen lung, Revoluția din decembrie 1989 a așezat țara pe un făgaș istoric care a  condus-o salutar în lumea valorilor europene și euroatlantice, în Uniunea Europeană și NATO, în mijlocul țărilor democratice, alături de parteneri strategici cu care ne sprijinim și cooperăm reciproc în idealurile și interesele noastre de dezvoltare și securitate. Din păcate, acest drum natural și firesc a fost mult încetinit vreme de 10 ani, în anii 1990, de forțe, partide și figuri politice remanente ale comunismului.

Cu atât mai mult este important astăzi să accelerăm ritmul modernizărilor naționale, să întărim legea și justiția, să întronăm deplin profesionalismul și meritocrația în toate și complet, să pregătim continuu Țara pentru lumea provocatoare de astăzi și de mâine, pentru ancorarea ei puternică, în fiecare zi, în lumea democratică, liberă. Este singurul mod prin care putem să onorăm continuu jertfa de sânge a Eroilor căzuți în decembrie 1989, victime ale represiunii comuniste și în ianuarie 1990, victime ale asasinatelor de tip terorist.

Pentru Ministerul Afacerilor Interne, angajații și structurile sale, obiectivele serviciului public sunt cu atât mai imperative. Activitatea ministerului care apără legea și cetățenii, care asigură paza frontierelor, ordinea și siguranța publică, salvarea în situații de urgență, precum și desfășurarea unor activități civile cheie pentru fiecare cetățean, trebuie să fie impecabil aliniată profesionalismului și integrității. Sunt conștient de progresele și modernizările petrecute în Ministerul Afacerilor Interne în ultimii 34 de ani, sunt determinat să îmi aduc contribuția personală la continuarea acestora și să mă asigur că răsplătim așteptările cetățenilor și ale comunităților.

Să ne demonstrăm prin fapte și rezultate concrete, demni de Tricolorul albastru, galben și roșu, sub care Ministerul Afacerilor Interne și fiecare din membrii săi își desfășoară activitatea!

Recunoștință veșnică Eroilor Revoluției din 1989!