Sărbătorim, astăzi, 91 de ani de la înființarea primelor structuri de protecție civilă în România, componentă a sistemului securității naționale care are ca misiune permanentă sprijinirea și ocrotirea oamenilor și a bunurilor lor, în caz de calamități, catastrofe sau chiar de război.

Ziua de astăzi este despre cei care au ales o viață dedicată vocației de a face bine, de a ajuta și de a pune propria persoană în slujba comunităților.

Astăzi este ziua lor, a celor care ne demonstrează, zi de zi, că solidaritatea este cea care, prin forța ei, ajunge să unească oamenii de pretutindeni.

În concordanță cu standardele de țară membră a Uniunii Europene și a NATO, protecția civilă din România își continuă procesul de modernizare și flexibilizare instituțională, pentru asigurarea serviciilor profesioniste și eficiente, motiv pentru care îmi exprim recunoștința și admirația pentru toate eforturile și sacrificiile celor angrenați în protejarea de vieți, a salvării cetățenilor din calea dezastrelor.

Am asistat cu toții la intensificarea riscurilor care amenință viața, sănătatea populației și a mediului înconjurător atât la nivel național, cât și internațional. România a răspuns „prezent” la apelurile de acordare de sprijin internațional, formulate în baza Mecanismului European de Protecție Civilă, iar salvatorii români au reușit să ridice nivelul calității managementului sistemului de urgență românesc, prin puterea lor de muncă, profesionalism și spirit de sacrificiu.

14 misiuni de asistență internațională oferită de statul român, în sprijinul Turciei și al Siriei afectate de cutremurul de la începutul anului trecut, misiuni de stingere a incendiilor de pădure în Grecia, misiuni de transport al materialelor de primă necesitate în Libia și în Armenia, sunt doar câteva dintre reperele activității desfășurate în sprijinul altor state de aceste structuri din ultimul an!

În toate misiunile, pompierii români au înțeles că reprezintă oglinda unei întregi țări și ne-au făcut pe toți mândri. Au trecut proba solidarității, a eficienței și a capacității de reacție la cele mai înalte standarde, fapt pentru care România a devenit apreciată în întreaga lume.

Putem afirma, astăzi, că structurile de protecție civilă din România au reușit să formeze o echipă complexă, să se dezvolte cu fiecare misiune încredințată și să se poziționeze la cel mai înalt nivel, alături de celelalte servicii de urgență de pe plan internațional, în ceea ce privește calitatea răspunsului în situații de urgență.

Suntem datori să le mulțumim celor care își pun întreaga activitate în sprijinul oamenilor, sub nobila deviză „Cu viața mea apăr viața!”. Au fost și vor rămâne speranța oamenilor în cele mai dificile clipe ale vieții.

Astăzi, mâine și în fiecare zi, vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru noi! La mulți ani, stimați salvatori!

Vă doresc ca toate misiunile dumneavoastră să se încheie cu succes!