10 Mai, data cu triplă însemnătate istorică pentru România și români! Sărbătorim 147 de ani de independență a României, un moment în care țara noastră s-a desprins de suzeranitatea otomană și a pus bazele dezvoltării statului român modern.

Actele adoptate de Adunarea Deputaților și de Senat la sfârșitul lunii aprilie 1877 au oficializat implicarea țării noastre în conflictul ruso-turc izbucnit în aceeași lună și ne-a oferit nouă, ca țară, oportunitatea de a ne câștiga independența.

Prin eforturile politice ale vremii și sub coordonarea omului de stat Mihail Kogălniceanu, România a făcut un pas important în drumul către statalitate și unitate națională.

Suntem dezlegați de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putință ca starea noastră de stat independent și de sine stătător să fie recunoscută de Europa”, afirma în urmă cu 147 de ani Kogălniceanu.

Tot pe 10 Mai celebrăm intrarea Principelui Carol I de Hohenzollern în București, în anul 1866 și momentul în care Parlamentul a votat transformarea țării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României, în anul 1881.

Sunt evenimente istorice care au modelat existența României ca stat și națiune, punând bazele transformării unei țări mici de la gurile Dunării într-un stat important în conceptul european si internațional modern.

Astăzi, le suntem recunoscători înaintașilor noștri pentru curajul și sacrificiul arătat în lupta pentru independență și libertate și este datoria noastră să apărăm valorile și principiile pe care le-au pus cu succes la baza construcției naționale și statale.

Cel mai demn mod de a celebra și onora realizările înaintașilor este de a replica faptele lor de consolidare si modernizare statală. În acest spirit are obligația morală să se organizeze și să lucreze pentru a-și atinge obiectivele fiecare lider și conducător, indiferent de nivel, din sistemul de structuri ale MAI sau coordonate de acesta, în toate armele, în toate compartimentele. Patriotismul înseamnă profesionalism și integritate.