Astăzi, 26 iunie, celebrăm Ziua Drapelului Național al României, un simbol al identității și unității noastre naționale. Drapelul tricolor al României, alcătuit din culorile albastru, galben și roșu, este un martor al istoriei și un simbol al valorilor naționale.

Cele trei culori apar pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi și pe stemele heraldice. Dar, ca simbol al națiunii române, Tricolorul își face apariția la începutul secolului XIX, odată cu mișcarea de renaștere națională a României.

Este de remarcat prezența celor trei culori în picturile de pe drapelul revoltei conduse de Tudor Vladimirescu.

În 1834, domnitorul Alexandru D. Ghica a introdus pentru prima dată tricolorul ca steag de luptă, iar Revoluția de la 1848 a întărit semnificația acestuia, conferindu-i simbolistica Dreptății și Frăției. În 1859, odată cu Unirea Principatelor, tricolorul a devenit simbolul oficial al noii națiuni, reunind culorile celor două principate: roșu și albastru pentru Moldova, albastru și galben pentru Țara Românească.

Constituția din 1866 a României stipula la articolul 124: „culorile Principatelor Unite sunt Albastru, Galben și Roșu”. Mihail Kogălniceanu a subliniat importanța acestuia: „Drapelul tricolor așa cum este astăzi nu este doar drapelul Unirii Principatelor. Este mult mai mult: este însuși drapelul naționalității române din toate țările locuite de români.”

De-a lungul timpului, ordinea și dispunerea culorilor au suferit mici modificări, dar tricolorul a rămas un simbol constant al unității și identității românești. A fost asociat cu ideea de libertate în timpul Războiului de Independență din 1877 și cu Unitatea românilor în timpul Primului Război Mondial.

Astăzi, tricolorul este un simbol al demnității, curajului și speranței. Sub flamura tricoloră generații de români, inclusiv militari și polițiști, jură credință României și își asumă să apere țara chiar cu prețul vieții. Iar mulți au împlinit acest jurământ prin sacrificiul suprem!

Ziua Drapelului Național al României este despre patriotism, dar nu ca accesoriu purtat la butonieră în zi de sărbătoare, ci ca simț al datoriei fiecăruia dintre noi, mărturisit zilnic prin tot ceea ce facem, indiferent de domeniul de activitate, pentru ca ceilalți, comunitatea, România să prospere și să evolueze. A fi patriot, a cinsti drapelul și a onora memoria celor care s-au jertfit să îl apere sunt reperele fundamentale ale unei atitudini construite din respectul pentru România, respectul pentru locul ei pe harta Europei și în lume.

La mulți ani, România! La mulți ani, Drapelului nostru național!