Bună dimineața, dragi salvatori și dragi colegi!

Plecați, astăzi, într-o nouă misiune, în Grecia, în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă Europeană.

Plecați, astăzi, într-o nouă misiune, pentru că, în cele anterioare, ați demonstrat profesionalism, ați demonstrat devotament, ați demonstrat umanism, ați salvat vieți, ați ajutat oameni, ați protejat proprietăți. Ați făcut cinste meseriei dumneavoastră, cinste Ministerului de Interne român, cinste drapelului național.

Suntem cu toții mândri de dumneavoastră. Avem încredere în dumneavoastră și noi și prietenii din Grecia și instituțiile europene. Sunteți un exemplu nu numai pentru națiune, dar și pentru popoarele europene, pentru națiunile europene, pentru că sunteți chemați să ajutați cu știința dumneavoastră, cu expertiza dumneavoastră, cu devotament și curaj. Curaj pe care l-ați demonstrat și pe care l-a văzut în direct o țară întreagă, o Europă întreagă, în anii precedenți.

Aș vrea să știți că, deși veți fi departe de țară, nu veți fi singuri sau rupți de țară. Fiți convinși că gândurile noastre, nu numai ale oficialilor, ci și ale cetățenilor, ale poporului, sunt alături de dumneavoastră! Și pot să vă povestesc o întâmplare absolut autentică de anul trecut, la care am fost martor, pe Podul Prieteniei între România și Bulgaria, unde mă aflam ca și alți cetățeni români, într-o coloană de mașini și, din sens invers, veneau autospecialele dumneavoastră. Spontan, instantaneu, din fiecare mașină au fost adresate saluturi, s-a claxonat. Lumea era realmente mândră că treceți pe lângă ei, pe lângă noi și ne-ați răspuns la rândul dumneavoastră la salut.

Asta înseamnă că ați cucerit inimile românilor, asta înseamnă că duceți mai departe tradițiile de solidaritate și de umanitate ale poporului român.

Știu, în același timp, că nu sunt suficiente vorbele mari sau gândurile bune. Știu că, așa cum dumneavoastră aveți datorii acolo unde mergeți și le veți onora, cu prisosință, așa cum ați făcut-o în anii anteriori, și noi avem, aici, o datorie. Avem în primul rând datoria să vă punem la dispoziție echipamentele necesare pentru intervenție și pentru protecție. Vreau să vă asigur că întreaga conducere a Ministerului Afacerilor Interne se concentrează pe aceste lucruri și vom continua programele începute în anii anteriori. Vom duce o tradiție mai departe a unei organizări impecabile a IGSU, a Departamentului pentru Situații de Urgență, a dotărilor dumneavoastră, a expertizei. Este un bun câștigat, pentru România, pentru români, dar și pentru cetățenii altor popoare, expertiza dumneavoastră.

Aș vrea, în încheiere, să vă mulțumesc nu numai în calitate de oficial, ci și de cetățean român. O fac din inimă, o fac din suflet. Vă urez drum bun, vă urez misiuni ușoare și să vă întoarceți cu bine acasă, la cei dragi. Noi vă așteptăm!

Vă transmit, în același timp salutul și urările președintelui Senatului și ale prim-ministrului României. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă ocrotească și să veniți cu bine acasă! Vă așteptăm! Mult succes!