Îmi asum riscul ca în mijlocul acestei isterii bine manipulate de L. Dragnea și V. Olguța pe tema pensionărilor, să spun că nu trebuie transformată discuția pertinentă privind echitatea sistemului de pensii într-o vânătoare de vrăjitoare contra „oamenilor în uniforme” din sistemul de ordine publică și siguranță națională. Acesta nu este compus din „anaconde”, ci în cvasitotalitate din oameni a căror carieră este consacrată unui interes vital al României, Apărarea, sub toate formele ei.
Nu ei au reinventat pensiile speciale, ci PSD, sub bagheta ținută de Ponta, a cărui mână era mișcată de cea a generalului Oprea. Poate că așa au înțeles ei atunci să consolideze corpul militar, dar iată că mai rău au făcut în final, pentru că orice exces naște excese. În orice caz, și atunci, ca și acum, oamenii în uniformă nu se pot exprima public, pentru că politica salarială în sens larg (includ aici și pensiile), politica bugetară în general, sunt subiecte politice și „uniformele” nu au voie să se implice și nu se pot implica în subiecte politice. Deci, e o greșeală să culpabilizăm întregul corp al Apărării pentru o faptă comisă de politicienii PSD și UNPR la acea dată. E o greșeală să inducem publicului ideea grosieră că tot ce e în uniformă e rupt de popor și de interesele lui, când, de fapt, situația e inversă. Cu atât mai mult cu cât trăim într-o regiune plină de tensiuni geopolitice în care se aude zăngănit de arme.
Vedem cumva aceeași abordare în Ungaria? În Rusia? Dimpotrivă! Bine că ne dăm noi singuri cu bocancii în fluierele picioarelor! Și pentru ce?! Și pentru cine?! Pentru ca unii politicieni să vadă Justiția rărită din doi în doi judecători, dacă se poate din cei care stau să judece dosare de corupție, pentru ca unele „conserve” să vadă sistemul de Apărare paralizat pe liniile de comanda și în centrele de decizie. A făcut V. Olguța o analiză de risc sistemic când a deschis gurița să spună că se va umbla la pensii? Au empatizat L. Dragnea și V. Olguta cu ce gândește și simte un ofițer aflat, la propriu, în tranșee în teatrele de operațiuni sau prin peșterile din Afganistan servind Patria, care nu și-a văzut soția și copiii de luni de zile? Ce e în mintea și sufletul acestor oameni, atunci când cei doi politicieni sus-menționați au declanșat jihadul mediatic contra lor?! Sau poate că asta a fost, de fapt, adevăratul motiv: nu echitatea în sistemul de pensii (pe care tot ei au stricat-o), ci blocarea pentru o vreme a sistemelor esențiale de funcționare a statului: Justiția și Apărarea. Dacă ăsta nu e un act de trădare politică a intereselor țării, nu știu ce mai înseamnă trădare în această țară nenorocită de unii, subliniez, de unii dintre politicienii de vârf!
Repet, trebuie echitate în sistemul de pensii și de salarizare! Cred că măsura eliminării lor pentru o perioadă (în primul rând pensiile parlamentarilor, pentru că ei sunt primii care trebuie să dea exemplu de sacrificiu!), până avem excedente bugetare și piramida gradelor este reașezată cu „baza la bază și vârful în sus”, se impunea demult. Dar să intervii pervers și să induci panica în sistem, să operezi politic neprofesionist și să transformi acest subiect într-o isterie contra sistemului de Apărare și Justiție e un sabotaj la siguranța noastră, a tuturor. La fel cum a transforma derapajele sau erorile judiciare – care se cer sancționate – în culpabilizarea în ansamblu a Justiției și anticorupției, e tot o eroare. E o eroare să generalizezi acolo unde trebuie să analizezi și acționezi punctual, chirurgical. Dar, pentru chirurgie politică ai nevoie de chirurgi politici, esențial cu mâinile curate. Altfel, păstrând paralela, în loc să operezi o rană și să o cureți, amputezi un picior, sau infectezi un întreg organism cu infecția de pe mâinile chirurgului. Chirurgii noștri politici, acum la Guvernare, respectiv liderii L. Dragnea și V. Olguța, ca să nu cad și eu în păcatul generalizării, operează cu toporul și mi-e teamă că au mâinile murdare.
Rezultatul este că cei doi sunt în plină operație de amputare și paralizare a sistemelor esențiale ale Statului. Îmi vine să strig „PSD, trezește-te!”, pentru că, ne place au ba, PSD are acum mandat de guvernare, grație unor altor erori și sabotaje, petrecute nu demult în zona dreptei, dar acesta este alt subiect.
Revenind și conchizând, dacă cineva își închipuie că aceste epurări indirecte au și partea lor bună, că din sistem sunt eliminați și fripturiști, spun că nu așa se elimină fripturismul dintr-un sistem, ci printr-o muncă migăloasă și pe termen lung de profesionalizare și consiliere. Dar aceasta presupune ca operatorul politic să fie la rândul său profesionalizat și echipat cu o mentalitate pe măsura provocărilor statale ale momentului și ale regiunii.
Suntem încă departe, spre disperarea aliaților și prietenilor, care ne vor profesioniști, puternici și prosperi. Răul e la noi în casă!