În perioada 30.09-04.10.2024, Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne a avut o serie de întrevederi pe problematica Schengen, care s-au înscris în efortul mai amplu al MAI pentru un dialog direct cu parteneri din UE pe tema subiectului aderării depline a României la spațiul Schengen, în cursul acestui an.
La Viena, în Republica Austria, ministrul Predoiu a realizat cu omologul austriac, Gerhard Karner, un schimb de opinii cu privire la elementele de noutate privind măsurile pe care autoritățile române le-au luat pentru finalizarea celei de-a doua etape a aderării la spațiul Schengen. În acest context, au fost trecute în revistă progresele realizate de cele două părți în vederea realizării obiectivului privind aderarea la spațiul Schengen.
A fost subliniat faptul că eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime nu a rezultat în aspecte problematice, frontierele sunt securizate de o manieră impecabilă, cooperarea bilaterală cu toți vecinii, dar și cu Austria, merge foarte bine, cifrele privind migrația ileaglă la frontierele României au scăzut la un nivel aproape de zero, toate proiectele aflate pe rol, cu statele membre, Comisia Europeană și Agențiile europene, se implementează fără probleme.
Tot la Viena, demnitarul român a avut un prim schimb de opinii cu domnul Magnus Brunner, actual ministru de finanțe din Republica Austria, nominalizat pentru funcția de comisar european pentru afaceri interne și migrație. Pe parcursul discuției, domnul Brunner a apreciat eforturile României pentru securizarea frontierelor externe și a exprimat speranța ca obiectivul privind aderarea la spațiul Schengen să fie realizat cât mai curând posibil.
În continuare, la data de 03 octombrie 2024, la Praga, a avut loc întrevederea cu domnul Vít Rakušan, prim viceprim-ministru și ministru de interne al Republicii Cehe, la invitația acestuia. Discuțiile au vizat stadiul cooperării bilaterale în actualul context de securitate la nivel european și măsurile luate de România privind gestionarea migrației și securizarea frontierelor, în vederea finalizării dosarului Schengen.
În debutul întrevederii, ministrul Predoiu a transmis aprecierile sale pentru sprijinul constant și vocal oferit de Republica Cehă, atât pe durata deținerii de către această țară a Președinției Consiliului UE cât și ulterior, în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. A evidențiat că România se află într-un moment extrem de important în ceea ce privește cea de-a doua etapă a aderării la spațiul Schengen – eliminarea controalelor la frontierele interne terestre.
România a implementat cu succes măsuri la toate frontierele naționale, existând o cooperare foarte bună cu toate statele vecine, iar cifrele privind migrația ilegală la frontierele naționale sunt aproape de zero.Ansamblul de măsuri implementat de autoritățile române a urmărit consolidarea cooperării și intensificarea schimbului de informații cu statele din regiune și cu partenerii europeni. În acest sens, România are în derulare proiecte cu toate țările vecine (ex. Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina) cu rezultate foarte bune, care vizează organizarea de patrule mixte, schimb de experiență, consolidarea schimbului de informații, elaborarea de evaluări de risc.
România a demonstrat că securizează frontierele europene la un nivel înalt, aplică toate regulile și legislația Schengen, folosește toate sistemele europene, eliberează vize Schengen, nu a înregistrat nicio sincopă de la momentul eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime. Cu România în interiorul spațiului Schengen, ca membru cu drepturi depline, proiectul european este mult mai puternic și stabil.
Demnitarul ceh a mulțumit partenerului de dialog pentru aprecierile transmise, poziția Cehiei fiind neschimbată: locul României este în spațiul Schengen și acest lucru trebuie să se întâmple cât mai curând posibil. Argumentele oferite de România sunt suficient de solide pentru încheierea dosarului. A adăugat faptul că speră ca argumentele tehnice și politice, care țin de buna funcționare a UE să genereze voința politică necesară și României i se va recunoaște acest drept în 2024.
În ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniul afacerilor interne, interlocutorii au agreat intensificarea acesteia, având în vedere prioritățile comune ale celor două state în ceea ce privește securitatea la nivel regional și european precum și noile amenințări ce necesită un răspuns ferm și coordonat al agențiilor de aplicare a legii. În plus, domeniul situațiilor de urgență ocupă un loc important în ansamblul cooperării între cele două ministere de resort, mai ales în contextul în care ambele state s-au confruntat recent cu inundații masive.
Joi, 04 octombrie 2024, ministrul Predoiu a avut o întrevedere cu ministrul de interne, pentru sport și integrare al landului Bavaria, Republica Federală Germania, Joachim Herrmann. Agenda discuțiilor s-a concentrat în principal asupra perspectivelor de finalizare a dosarului Schengen, precum și de consolidare a dialogului în contextul celor mai recente evoluții politice de la nivel european.
Demnitarul român a prezentat rezultatele operaționale înregistrate după ridicarea controalelor la frontierele maritime și terestre, subliniind faptul că migrația ilegală la frontierele RO este, practic, redusă către zero. România este pregătită, din toate punctele de vedere să fie membru deplin al spațiului Schengen, cu țara noastră în interior, proiectul european fiind mult mai puternic și stabil.
Cei doi demnitari au avut un schimb important de opinii pe teme de securitate și migrație, ce trebuie abordate de o manieră comprehensivă și printr-o cooperare europeană și internațională consolidată. A fost trecută în revistă amplitudinea cooperării bilaterale, cu potențial important de a fi dezvoltată pe mai departe, cele două ministere de interne setându-și, de altfel, priorități similare precum combaterea criminalității organizate transfrontaliere, a traficului de migranți și protecția frontierelor externe.
Ministrul Predoiu a agreat împreună cu ministrul Herrmann continuarea dialogului pentru identificarea de soluții mutual benefice.
Astfel, cu prilejul vizitei pe care omologul din landul Bavaria o va realiza la București, în noiembrie 2024, cei doi miniștri vor semna un nou document de cooperare în domeniul cooperării polițienești. Acesta va actualiza cadrul juridic existent prin includerea de noi domenii de cooperare ce reflectă provocările cărora autoritățile de aplicare a legii trebuie să le facă față, cum ar fi prevenirea și combaterea traficului de migranți sau a traficului ilegal de substanțe și deșeuri periculoase .