La data de 15 septembrie 2023, a avut loc la sediul MAI, întrevederea domnului Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne cu domnul Vit Rakušan, viceprim-ministru, ministru de interne al Republicii Cehe.

În cadrul dialogului, au fost evidențiate relațiile foarte bune dintre cele două state, atât la nivel bilateral cât și în cadrul UE, precum și importanța dialogului direct la nivel strategic și tehnic.

Cei doi demnitari au făcut o serie de aprecieri pozitive asupra cooperării între structurile de aplicare a legii și rezultate bune obținute în context operativ și a misiunilor specifice de prevenire și sprijin.

Referitor la problematica migrației, ministrul Cătălin Predoiu a subliniat faptul că Pactul privind migrația și azilul rămâne în continuare un subiect important, partea română susținând aspectele de dimensiune externă a migrației și necesitatea îmbunătățirii cooperării în materie de returnare și readmisie și prevenirea migrației ilegale.

Promovarea soluțiilor durabile și eficiente trebuie să se bazeze, în mod prioritar, pe gestionarea la sursă a fenomenului migrației. Este necesară, totodată, asigurarea unui grad mai ridicat de protecție a frontierelor externe ale UE, proceduri mai rapide și mai eficiente pentru politica de returnare, măsuri mai eficiente pentru lupta împotriva traficanților și cooperarea strânsă cu statele terțe.

Agenda discuțiilor celor doi miniștri a cuprins și subiectul reformei din cadrul Poliției Române pentru optimizarea, din punct de vedere funcțional, a instituției, precum și subiectul aderării la spațiul Schengen.

La finalul întrevederii, domnul Cătălin Predoiu i-a înmânat domnului Vit Rakušan, viceprim-ministru, ministru de Interne al Republicii Cehe, Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Ofițer, disticție acordată de Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, la propunerea fostului ministru al Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode, în semn de apreciere pentru relațiile foarte bune de cooperare existente între cele două țări, înclusiv pe perioada președinției cehe a Consiliului UE.