La data de 25 iulie 2023, viceprim-ministrul și ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere, la sediul MAI, cu Excelenţa Sa doamna Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București.

Discuțiile au evidențiat angajamentul ambelor părți pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state. Totodată, au fost abordate prioritățile din cadrul relației bilaterale cum ar fi: intensificarea schimbului de informații pentru prevenirea și combaterea criminalității organizate, a migrației ilegale, a traficului de droguri. Combaterea traficului de persoane rămâne în continuare un domeniu prioritar, demersurile autorităților române ținând cont și de recomandările făcute în cadrul Raportului SUA privind Traficul de Persoane.

Un punct distinct pe agenda discuțiilor a fost reprezentat de includerea României în Programul Visa Waiver, oficialul român transmițând determinarea autorităților de continuare a eforturilor vizând includerea României în Program, precum și progresele înregistrate în acest dosar. La rândul său, doamna ambasador Kavalec a reiterat sprijinul său pentru atingerea acestui obiectiv important pentru cetățenii români.

De asemenea, ministrul Predoiu a prezentat obiectivele esențiale ale MAI pentru perioada următoare și a subliniat determinarea conducerii MAI de a crește performanța structurilor operative pentru realizarea acestor obiective, dialogul direct fiind esențial pentru un schimb de informații în timp real.