Moderatoare: Eli Roman
Invitat în direct prin telefon: Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne
Eli Roman: Haideți să vedem în exclusivitate aici, la Special B 1TV, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu. Bună seara, domnule ministru, vă mulțumesc tare mult pentru intervenție.
Cătălin Predoiu: Bună seara, mulțumesc și eu pentru invitație.
Eli Roman: Haideți să ne lămuriți puțin. În acest moment ce urmează? Să fie stabilită o decizie prin care România va adera la spațiul Schengen pe cale aeriană, se va întâmpla acest lucru acum în Slovenia, marți, sau vor fi doar discuții la nivel de miniștri de interne și ulterior un consiliu extraordinar anul acesta, în care să avem o decizie scrisă negru pe alb și ulterior un calendar de accedere și pe partea terestră, respectiv feroviară?
Cătălin Predoiu: În acest moment noi avem o declarație de presă a ministrului austriac Gerhard Karner și urmează să luăm act eventual la Ljubljana, peste 2 zile, în cadrul Forumului Salzburg, dacă această declarație de presă va fi urmată și de o formalizare oficială a poziției ministerului austriac de Interne și să vedem care sunt termenii acestei poziții.
Orice decizie pe acest subiect se ia în Forumul JAI și nu în Forumul Salzburg. Deci nu se pune problema unei decizii în cadrul Forumului Salzburg, dar sperăm ca la Salzburg, această declarație de presă, în Forumul Salzburg, care va avea loc la Ljubljana, în Slovenia, sperăm că această declarație de presă să fie formalizată într-o poziție oficială, explicită, a ministrului austriac.
Eli Roman: Cum vedeți condițiile impuse de ministrul austriac României?
Cătălin Predoiu: Aceste chestiuni de ordin tehnic urmează a fi analizate și discutate după ce dânșii le formulează oficial. Repet, deocamdată avem câteva date dintr-o declarație de presă.
Eli Roman: Deci, cel mai probabil, marți la Ljubljana vor fi acestea înaintate oficial și către dumneavoastră sau poate mâine primite?
Cătălin Predoiu: Este foarte adevărat că aceste discuții au fost purtate în lunile anterioare. Nu este o surpriză pentru noi această declarație, dar nici nu vrem să ne grăbim la rândul nostru cu declarații până nu înțelegem exact care sunt termenii tehnici pe care trebuie să îi discutăm și până când nu lărgim acest dialog și cu Comisia Europeană și partenerii noștri din Consiliul JAI, pentru că aici au avut loc și au în continuare loc discuții, nu numai în plan bilateral Austria-România, ci și trilateral cu Bulgaria, cvadrilateral cu Comisia Europeană și multilateral cu toate celelalte state membre din Uniunea Europeană reprezentate în JAI. Un alt element important este votul care va avea loc în curând în Parlamentul olandez, pentru mandatarea Guvernului olandez să se poziționeze față de reformele din justiție din Bulgaria. Este, dacă vreți, primul pas important care urmează acestei deschideri pe care o vedem în presă formulată de ministrul austriac. Ceea ce este însă de subliniat, în acest moment, este relevanța majoră din punct de vedere politic a schimbării poziției Austriei care au trecut de la un nu categoric la un da în anumite condiții. Este un pas uriaș.
Eli Roman: Bun. O accedere, însă doar cu spațiul aerian, domnule ministru, nu va rezolva cozile pe care le îndură transportatorii români și faptul că pierdem mulți bani la buget pe fondul neadaptării și cu spațiul terestru la Schengen. Există în acest moment premisele a apăsa un pic pedala, să batem fierul cât e cald ca să spunem așa pe românește și cu ceea ce înseamnă accederea în Schengen a terestrului și feroviar în primăvara anului viitor sau mergem așa din an în an?
Cătălin Predoiu: În toate discuțiile noastre cu partenerii austrieci, am insistat asupra acestor avantaje economice pe care le reprezintă intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen. Avantaje economice nu numai pentru companiile austriece prezente în România și pentru cetățenii români și pentru companiile românești, ci și pentru companiile unor state terțe din Uniunea Europeană, în alte state partenere ale României care sunt prezente, aici, în România, cu operațiuni economice. De aici mai departe, însă a discuta public despre chestiuni de negocieri tehnice ar fi contraproductiv pentru aceste negocieri. Și dacă am ajuns aici, am ajuns și pentru faptul că am păstrat, dacă vreți, un dialog echilibrat și un discurs public rezervat cu privire la aceste discuții. Conduită pe care nu numai că au apreciat-o și partenerii noștri, dar ne-a folosit foarte mult. Și dați-mi voie să continuăm în aceeași notă.
Eli Roman: Perfect. Veți insista marți, în întâlnirea de la Ljubljana, ca să avem o decizie transcrisă, scrisă negru pe alb, anul acesta, în privința acestei aderări aeriene a României la spațiul Schengen?
Cătălin Predoiu: Partenerii și prietenii noștri știu acest lucru că pentru noi este esențial să avem o decizie unică în luna decembrie. Comisia Europeană vede lucrurile în același fel și sigur că vom discuta în acești termeni, la fel constructiv, cu calm, încercând să ne înțelegem reciproc problemele și să găsim soluții.
Eli Roman: Procedural, ar putea avea loc un nou JAI sau un consiliu extraordinar JAI până în sărbătorile de iarnă?
Cătălin Predoiu: Sunt foarte multe formule juridice, procedurale care stau la îndemâna noastră, o dată ce se ajunge la o înțelegere. Sigur că prima opțiune ar fi un Consiliu JAI.
Eli Roman: N-ar fi ceva nou, da? A fost la începutul lunii 4-5 decembrie, să mai fie și înainte de sărbători?
Cătălin Predoiu: Nu. Stă la îndemâna statelor și chiar la ultimul JAI, care a avut loc acum câteva zile, a fost clar în turul de masă că statele membre sunt pregătite, dacă ajungem la un compromis rezonabil, să formalizeze într-un JAI separat acest lucru. Nu aici e problema, nu în procedură e problema sau dificultatea, provocarea ci în a ajunge la un numitor comun.
Eli Roman: Bun, această poziție flexibilă a Austriei nu cred că se va schimba nu până marți?
Cătălin Predoiu: Nu pot face predicții și nu asta este rostul meu. Vom vedea, în funcție de ce întâlnim în teren. Deocamdată e un progres și sper ca în acest decembrie, românii să aibă o bucurie, dar încă suntem pe calea negocierilor, încă discutăm, sigur, deja într-un alt context.
Eli Roman: Vă mulțumesc tare mult pentru toate aceste precizări.