Am avut, astăzi, 10 ianuarie 2022, o întâlnire de lucru cu managerul de țară al Băncii Mondiale, doamna Anna Akhalkatsi, pe tema stadiului proiectelor finanțate sau implementate de Banca Mondială în beneficiul sistemului judiciar din România.

În ultimii ani, parteneriatul MJ-Banca Mondială s-a extins și, în prezent, prin Direcţia pentru Implementarea Proiectelor Finanţate din Împrumuturi Externe, se derulează în paralel 2 programe cu Banca Mondială, de mare anvergură, finanțate prin 2 acorduri de împrumut ratificate prin lege, respectiv:

• Programul de Îmbunătățire a Serviciilor Judiciare (în valoare de 65 milioane Euro, cu durata de implementare până în decembrie 2023), a cărui derulare nu întâmpină obstacole;

• Programul de regenerare urbană pentru proiectul de utilitate publică – „Cartierul pentru Justiție”, cu o implementare secvențială de 6-7 ani, considerat primul proiect postdecembrist de regenerare urbană, care are ca finalitate crearea condițiilor optime de infrastructură pentru desfășurarea activității a 23 de instituții propuse spre includere (etapa de pregătire în valoare de 2,5 milioane USD, cu o nouă durată de implementare până în mai 2023, în paralel cu negocierea, din prezent, a acordării unui nou împrumut de o valoare considerabilă, apreciată, la acest moment al negocierii, la peste 400 mil. euro).

În cadrul întâlnirii, am subliniat buna colaborare cu reprezentanții Băncii Mondiale în implementarea proiectelor derulate la nivelul Ministerului Justiției, precum și sprijinul constant acordat pentru realizarea obiectivelor propuse, fiind evidențiate atât perspectivele de finalizare cu succes a demersurilor în curs, cât și cele de extindere a colaborării în contextul implementării PNRR, în special în investițiile ce vizează transformarea digitală a sistemului judiciar- componenta de asistență tehnică.

La finalul întâlnirii am concluzionat:

„Banca Mondială a fost și rămâne un partener important pentru Ministerul Justiției. Finanțările Băncii Mondiale ne-au ajutat să realizăm zeci de obiective de infrastructură logistică pentru Justiție. Voi sprijini în continuare acest parteneriat, pe termen lung va fi cheie pentru unele domenii de capacitare a sistemului judiciar. Este importantă și analiza „Functional Review” care se va încheia în acest an și finanțarea „Cartierului pentru Justiție”, un proiect de infrastructură imobiliară fără precedent după 1989, care se va încheia în 5-7 ani și va furniza locații de lucru pentru 23 de instituții din sistemul judiciar, de la MJ până la CSM, instanțe și parchete, UNBR șamd. „Cartierul pentru Justiție” este un proiect inițiat de ministrul Cazanciuc, sprijinit constant de conducerile care s-au succedat la MJ și pe care doresc să îl accelerăm. Vom menține permanent legătura cu Banca Mondială pe aceste proiecte și pe altele pe care sper să le demarăm pe termen mediu și lung.”