Am avut, astăzi, 13 ianuarie 2022, o întâlnire de lucru cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, E.S. Andrew Noble, ce a vizat tema cooperării judiciare în materie civilă și penală.

De comun acord, am subliniat necesitatea continuării acțiunilor comune privind combaterea traficului de persoane, precum și intensificarea schimbului de experiență și a cooperării cu specialiștii britanici.

Am abordat şi subiectele aflate pe agenda Ministerului Justiţiei: desfiinţarea SIIJ, modificarea legilor justiţiei, a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

În spiritul dialogului constructiv dezvoltat în ultimii ani, am supus atenției subiectul cererilor de asistență vizând minorii cetățeni români aflați pe teritoriul Marii Britanii, al căror număr a crescut semnificativ în ultimii ani, și am subliniat necesitatea intensificării schimbului de informații în timp util, în cazuri punctuale.

Totodată, în materie penală, am analizat și creșterea numărului mandatelor europene de arestare și a cererilor de transfer de persoane condamnate (cetățeni români condamnați în UK), cooperarea în materia mandatului european de arestare cunoscând o notabilă intensificare începând cu anul 2014. În acest registru, am menționat demersurile efectuate în vederea facilitării acestui proces, apreciind ca fiind esențială scurtarea termenelor de răspuns din partea părții britanice.