Atăzi, 15 octombrie 2024, la sediul MAI, a avut loc întrevederea domnului Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, cu E.S. domnul Martin Košatka, noul ambasador al Republicii Cehia la București.
În cadrul convorbirilor, a fost evidențiat caracterul excelent al cooperării în domeniul afacerilor interne între cele două state, domeniile prioritare fiind combaterea criminalității organizate, lupta împotriva corupției și întărirea capacității statelor de gestionare a situațiilor de urgență, așa cum au fost evidențiate și în cadrul recentei întrevederi de la Praga între ministrul Predoiu și omologul ceh, Vít Rakušan.
Oficialul român a punctat viziunile comune în ceea ce privește mai multe subiecte de interes la nivel european, precum importanța securității interne, gestionarea eficientă a fenomenului migrației și menținerea unității între statele membre UE, mai ales în actualul context geopolitic caracterizat de amenințări dintre cele mai diverse.
Referitor la subiectul aderării depline la spațiul Schengen, ministrul Predoiu a apreciat sprijinul constant oferit de Cehia, sprijin reiterat de ministrul Rakušan și în cadrul consultărilor recente de la Praga. Acest sprijin este cu atât mai important în această perioadă în care partea română depune eforturi pentru finalizarea dosarului Schengen până la sfârșitul acestui an.
În continuare, demnitarul român a prezentat ansamblul de măsuri implementate de autoritățile naționale ce a urmărit consolidarea cooperării și intensificarea schimbului de informații cu statele din regiune și cu partenerii europeni. În plus, România are în derulare proiecte cu toate țările vecine, cu rezultate foarte bune, care vizează organizarea de patrule mixte, schimb de experiență, consolidarea schimbului de informații, elaborarea de evaluări de risc. România a demonstrat că securizează frontierele europene la un nivel înalt, aplică toate regulile și legislația Schengen, folosește toate sistemele europene, eliberează vize Schengen și nu a înregistrat nicio sincopă de la momentul eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime.
În încheiere, cele două părți au convenit menținerea dialogului bilateral la același nivel ridicat în vederea dezvoltării cooperării în ariile de interes comun.