În contextul vizitei de lucru în România a co-raportorilor Comisiei de monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Edite Estrela (vicepreședinta APCE) și Krista Baumane, am avut o discuţie pe teme de actualitate privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.
La întâlnire, a participat și Ionuț Stroe, vicepreședintele APCE din partea României, precum și doamna Agnieszka Nachilo, șefa Secretariatului Comisiei de monitorizare.
În cadrul discuțiilor, am prezentat angajamentul politic solid al României pentru reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, precum și faptul că, în ultimii 10 ani, România a înregistrat reforme și progrese constante în domeniul judiciar pentru înscrierea în standardele europene.
Proiectele Legilor Justiției reprezintă cel mai mare proiect de revizuire a cadrului normativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar. Proiectele au fost supuse unor ample consultări publice, fiind primite propuneri și comentarii din partea instituțiilor relevante (cele două Secții ale Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție), din partea asociațiilor profesionale, precum și propuneri transmise separat de instanțe și parchete, respectiv propuneri individuale. Este necesar ca aceste proiecte să fie adoptate de Parlament cât mai curând, spre a putea fi reflectate în următorul Raport din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, precum și având în vedere că sunt jaloane PNRR.
Cu privire la evaluarea punerii în aplicare a dispoziţiilor Legii 49/2022 prin care a fost desfiinţată SIIJ, am menţionat criteriile de selecție a procurorilor, respectiv condiția privind vechimea (12 și 15 ani), și experiența solidă în ceea ce privește instrumentarea unor dosare de o complexitate deosebită. De menţionat că toate cele 6774 de dosare SIIJ au fost redistribuite la Parchetul General şi la parchetele de pe lângă curţile de apel. Până la acest moment, sistemul se dovedește funcțional.
În ceea ce privește lupta anticorupție, am menționat rezultatele solide obținute de Direcția Națională Anticorupție de-a lungul anilor, precum și angajamentul politic deplin pentru continuarea luptei împotriva corupției.
În cadrul întâlnirii, am mai subliniat că România este parte a mecanismelor de evaluare din partea Comisiei Europene: Mecanismul de Cooperare și Verificare, Mecanismul privind Statul de Drept, Planul Național de Redresare și Reziliență, precum și a mecanismului instituit în cadrul Comisiei de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.