În data de 24 aprilie 2024, a avut loc o întrevedere, în sistem videoconferință, între Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministrul Afacerilor Interne, și Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova.

Cu acest prilej, cei doi miniștri au discutat despre fluidizarea traficului la frontiera comună, cu accent pe măsurile ce vor fi adoptate premergător, pe timpul și ulterior Sfintelor Sărbători Pascale din acest an.

Demnitarii au adus în discuție măsurile administrative și organizatorice întreprinse pentru intensificarea activităților de cooperare  și sincronizarea forțelor și mijloacelor din punctele de trecere a frontierei.

Polițiile de Frontieră din România și Republica Moldova vor acționa în comun și în coordonare cu celelalte autorități cu atribuții la frontieră pentru fluidizarea traficului cu efectuarea unui control de frontieră eficient și pentru garantarea siguranței participanților la trafic. Măsurile ce urmează să fie adoptate includ utilizarea tuturor pistelor de control disponibile pentru gestionarea fluxului de călători și marfă atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire, și, acolo unde situația o va impune, suplimentarea numărului de polițiști care își desfășoară activitatea la controlul documentelor și de echipamente folosite pentru verificarea acestora.

Dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere împreună cu modernizarea punctelor de trecere a frontierei reprezintă factori determinanți în fluidizarea traficului. Dincolo de eforturile Polițiilor de Frontieră, interlocutorii au fost de acord că este necesar să fie asigurate finanțări suficiente și predictibile, inclusiv din fonduri ale UE, pentru crearea infrastructurii corespunzătoare care să permită realizarea unui control la frontiere în cele mai bune condiții atât pentru participanții la traficul transfrontalier, cât și pentru polițiștii de frontieră.

În încheiere, ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova a mulțumit părții române pentru sprijinul constant pe toate palierele activității Ministerului Afacerilor Interne.

Recomandări adresate participanților la traficul transfrontalier

Se recomandă călătorilor care au planificat trecerea frontierei în această perioadă să verifice valabilitatea și statutul documentului de călătorie.

Se recomandă verificarea traficului în punctele de trecere a frontierei pe pagina de internet  a Poliției de Frontieră prin aplicaţia Trafic On-line: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/

Aplicația Trafic On-line prezintă  situația traficului în punctele rutiere de trecere a frontierei, valorile afișate reprezentând o medie a timpului de așteptare pentru anumite intervale de timp, oferind posibilitatea alegerii unui punct de trecere mai puțin solicitat.