Domnule Președinte al Partidului Național Liberal,

Dragi Colegi,

Sunt foarte onorat să mă aflu din nou în fața dumneavoastră. A celor care construiți pentru concetățenii noștri școli, spitale, drumuri, alte proiecte de infrastructrură. Nu în ultimul rând, a celor care ați câștigat și veți câștiga campaniile electorale pentru Partidul Național Liberal. Dovadă că sunteți aici, dovadă că suntem aici.

Aș vrea să încep cu o concluzie. Pe documente, verificabil, Ministerul Justiției și-a îndeplinit obiectivele din Programul de guvernare şi din planurile guvernamentale legislative în proporție de 100%. (…) Am acţionat pe trei direcţii principale majore ale acestor obiective. Prima a fost rezolvarea unei probleme în justiţie şi în societatea românească, prin tensiunile pe care le-a indus în spaţiul public, o problemă care trena de patru ani de zile, o problemă pe care au încercat să o rezolve alte două partide, o problemă în faţa căreia trei proiecte de lege anterioare au eșuat, topindu-se în Parlament, neîntrunind nici consensul sistemului judiciar şi nici voturile necesare în Parlament. E vorba de desființarea Secției speciale.

Nu voi intra în detalii tehnice, dar acest obiectiv a fost trasat de partid, esențial în Programul de guvernare, pentru că el era mai mult decât o lege. Era vorba mai mult decât un simplu obiectiv. Era vorba de a debloca sistemul judiciar, de a garanta independența judecătorilor şi de a asigura o relativă normalitate în sânul magistraturii. O problemă care a necesitat, pentru rezolvarea ei, foarte multe discuţii în cadrul sistemului, în cadrul CSM, Comisia Europeană, în Parlament, cu societatea civilă, pentru a găsi o formulă echilibrată, corectă, o formul în linie cu spiritul PNL. O formulă care să garanteze legea și libertatea de gândire a judecătorului pe baza legii atunci când va judeca un dosar.

O a doua direcție în care am acţionat a fost aceea a conturării unui cadru strategic în justiţie. Sunt foarte multe nemulţumiri legate de justiţie şi foarte multe dintre acestea, la rândul lor, sunt întemeiate. Una dintre explicaţiile pentru care sistemul judiciar nu a performat în anii precedenţi a fost aceea că i-a lipsit un cadru strategic, o viziune, un plan. (…) Aceste lucruri au lipsit şi ne-am concentrat asupra lor. Guvernul a adoptat, în această perioadă, trei strategii majore: una privind combaterea traficului de persoane și a crimei organizate – esențială pentru securitatea cetăţeanului, una pentru combaterea corupției – cerută în Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi o strategie în sine a dezvoltării întreg sistemului judiciar în următorii ani. De acum înainte, se poate construi cu migală, dar coerent, pe un cadru care să rezulte, în final, o performanță ridicată a justiției pentru cetățean și pentru companii.

Cea de-a treia direcție a fost aceea a elaborării legislative. Am adoptat și promovat în Guvern și, mai departe, către Parlament, o serie de proiecte de acte normative care sunt obiective în Planul Naţional de Redresare şi Reziliență şi în cadrul MCV, care erau necesare nu numai pentru Justiție, ci și pentru mediul de afaceri, de exemplu, în domeniul Registrului Comerțului.

În sfârșit, aș vrea să adaug că ne-am concentrat și asupra investițiilor. Puțină lume știe că Ministerul Justiției, de fapt, nu înfăptuiește justiția, instanțele o fac, Ministerul Justiției nu adoptă legi, Parlamentul o face, Ministerul Justiției este, însă, cumva, prezent în toate aceste activități, inclusiv în domeniul investițiilor.

Am deblocat toate proiectele de investiţii, am inaugurat recent un sediu de judecătorie la Rădăuţi, proiect început în urmă cu ani de zile, într-un mandat anterior. Avem alte proiecte în derulare la Horezu-Vâlcea, la Carei-Satu Mare, la Calafat-Dolj, la Târgu Neamţ, la Costeşti, în Argeş şi multe altele care însumează multe milioane de euro.
Totodată, finanțăm un program care duce la construirea unor săli de audiență pentru minori în Tribunale, astfel încât aceștia să nu mai fie tensionați, agresați, atunci când intră într-un tribunal, şi facem multe alte lucruri în domeniul infrastructurii digitale a sistemului judiciar.

Dragi Colegi,

Toate aceste lucruri le-am făcut, ca și prim-ministrul și colegii mei, miniștrii, sub tirul unor acuzaţii nedrepte şi al unor critici nefondate.

Cel mai ironic este ca multe dintre aceste critici şi acuzaţii vin din partea unor foşti decidenţi, care s-au aflat la butoanele Ministerului Justiţiei, s-au aflat la guvernare şi care au lăsat o agendă exact cum au găsit-o atunci când au preluat ministerul respectiv. Zero proiecte, zero realizări. Zero, zero, zero, zero. Noi am reluat totul de la zero, tot ce am lăsat în 2020. (…)

Voi aplica în continuare un lucru pe care l-am învăţat de la dumneavoastră: să iau cărămizile cu care se arunca în mine şi să construiesc cu ele proiecte pentru oameni.

Mulțumesc!