Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne (discurs în plenul Camerei Deputaților):
La modul general, legat de anchetele care s-au desfășurat în legătură cu exercitarea dreptului la libera exprimare, este o temă care a fost ridicată de mai mulți colegi. Încă o dată, aceste anchete au fost desfășurate în două ipoteze: pe de-o parte, încă din primăvară, în momentul în care s-a constatat că timpul de desfășurare a campaniei electorale a fost depășit și au fost persoane care au manifestat opinii politice și au exercitat campanii de vot după depășirea acestui termen au fost, în aplicarea legii, interpelate de polițiști care le-au învederat că au depășit prevederile legale. Statisticile făcute au arătat că astfel de sesizări au fost abordate și procesate indiferent de natura susținerii politice, indiferent de partidul care a fost susținut în alegeri de către persoana care a depășit termenul legal. Sunt aici în sală colegi, de altfel, inclusiv din partidul din care fac parte care m-au chestionat la momentul respectiv și au întrebat ce se întâmplă. Am întrebat și eu la rândul meu la nivelul poliției care este situația. Sunt statistici făcute și da, pot să vă spun, aceea a fost singura cauză pentru care au fost aplicate unele avertismente, în câteva cazuri și amenzi. În orice caz, a fost explicat persoanei sau persoanelor respective le-au fost explicate prevederile legale. Deci asta este o ipoteză.
Cea de a doua ipoteză este situația în care, în mijloacele de exprimare online, au fost proferate amenințări sau jigniri. Iarăși, și aici legea prevede o serie de sancțiuni graduale, de la explicarea prevederilor legale, solicitarea de a se înlătura respectiva mențiune și până la avertisment, respectiv o amendă contravențională. Și aceste proceduri s-au desfășurat tot în baza legii, iar dacă această lege nu este corespunzătoare, atunci trebuie schimbată în Parlament. Însă nu este corect să cerem poliției să nu facă aplicarea prevederilor legale, mai ales că de cele mai multe ori astfel de proceduri sunt desfășurate ca urmare a sesizării altor cetățeni. Deci, nu e vorba aici de autosesizarea poliției, nu mai vorbesc cazuri cu ministrul de interne care s-ar implica în așa ceva pentru că v-am explicat în prima parte a intervenției, dar eu acum vorbesc chiar de procedurile poliției, cum a fost și acea situație cu influencerul care a fost interpelat, într-adevăr, de un polițist, civilizat, au avut un dialog, i s-a explicat că, mă rog, a postat un text care includea, chiar și sub formă de pamflet, o instigare la violență. Omul a explicat la rândul lui că e un pamflet, în fine, s-au lămurit, nu a fost aplicat niciun avertisment, nici amendă, nimic altceva, a fost dat textul respectiv.
Ei bine, în acel caz, care săptămâni de zile a fost prezentat ca fiind instrumentat ca urmare a intervenției ministrului de interne, sesizarea a venit chiar de la un coleg de pagină al respectivului influencer, un cetățean care a fost deranjat de acea postare. Deci toate aceste situații se lămuresc dacă se privește care e realitatea concretă și nu intrăm într-o zonă de, mă rog, presupuneri sau suspiciuni nefondate. Asta la modul general cu privire la dreptul la liberă exprimare și da, așa cum alți colegi la fel de bine au spus, tocmai că intervenția instituțiilor statului, inclusiv a poliției, reprezintă o garanție că acest drept la liberă exprimare poate fi exercitat. Intervenția Jandarmeriei, de exemplu, că trebuie văzute lucruri din ambele părți. Au fost mitinguri, vor mai fi, totdeauna în democrație sunt mijloace diverse de exprimare a nemulțumirilor. Păi aceste mitinguri sunt protejate de Poliție, sunt protejate de Jandarmerie. Ei sunt acolo nu numai eventual să dea o ripostă unora care se dedau la violențe sau încalcă legea, sunt acolo să și protejeze. Ori nu văd de ce se pune în cauză acțiunea poliției când, de fapt, tot sensul ei este respectarea drepturilor și protejarea lor.
Apoi, punctual, doamna deputat Șerban. După 2 Mai am desființat un inspectorat întreg, doamna deputat. Să știți că nu este simplu. N-am făcut-o singur, am făcut-o cu specialiștii din minister. Au fost zile, nopți de muncă, îndoieli, soluții care au trebuit imaginate, o acțiune fără precedent. L-am echipat, i-am mărit dotările, i-am alocat posturi în plus și rezultatele se văd în statistici. Exact cum spunea un coleg, chemați-mă la ora ministrului, unde avem timp, și vin și cu statisticile pregătite, nu e o problemă. Am venit de câte ori am fost chemat.
Vă rog să nu mă mai întrerupeți, aveți respect, și eu v-am ascultat fără să vă întrerup! Deci nu este acolo nimic împotrivă sau deplasat față de ceea ce am afirmat și mi-am asumat. Și repet, a fost fără precedent până acum. Ați ridicat problema fostului inspector șef, în funcție la data la care s-a comis tragedia de la 2 Mai. Așa este, aveți dreptate, dar trebuie să vedeți lucrurile până la capăt.
Au fost trei anchete acolo, trei. Două ale Poliției și una a Parchetului. Toate aceste trei anchete au stabilit anumite responsabilități, cei în cauză nu mai sunt, nu mai fac parte din Poliție. Toate cele trei anchete au stabilit că inspectorul şef în pricina respectivă în speța, în drama respectivă n-a avut nicio culpă.
Întâmplarea face ca omul să fie unul din cei mai buni specialiști pe care i-a avut Poliția Română și nu l-am numit eu consul, nu numesc eu consul, dar vă spun că numirea respectivă s-a făcut cu respectarea prevederilor legale, tocmai pe baza experienței acestui om, care vroia să plece, să-și dea demisia, să se ducă la pensie și care la rugămințile colegilor a mai rămas să servească patria și s-a dus, să știți, într-un loc care nu este deloc comod.
Un loc care este extrem de periculos pentru orice diplomat român, orice cetățean român. Nu e “Pechistan” cum s-a zis aici, e Pakistan. E la fel de periculos.
Deci, n-am de ce să retractez sau să mă deroghez de la ceea ce am făcut.
La Constanța am făcut ce am spus, am făcut cu sprijinul colegilor și funcționează. Dovadă că în sezonul estival care s-a încheiat anul trecut nu am avut niciun fel de incident. Au fost milioane de români care au petrecut pe litoral cele trei luni estivale. Am deplasat forțe suplimentare și toată lumea a venit acasă în regulă.
Ceea ce nu e simplu, cu mii de festivaluri, cu aglomerări, mase mari de oameni.
Droguri, trafic de persoane și droguri, spuneți domnule Drăgoescu că n-am făcut nimic?! Nu știți ce vorbiți! Cu tot respectul, habar nu aveți despre ce vorbiți, vreți să aflați despre ce vorbiți, vă invit acum să veniți cu mine la minister și punem pe masă statisticile, chemăm colegii care se ocupă și vă vor spune.
Dar cum e totuși posibil, înțeleg că aici e politică, domnule! Dar sunt oameni care muncesc și care nu așteaptă altceva decât să spună ”Da, domnule, vedem că vă mișcați!”. Nu despre mine e vorba eu sunt hârșâit, vorba colegilor, am mai trecut pe aici am văzut multe, înțelegeți?
Dar sunt acolo oameni care au și ei nevoie de atât, un pic de recunoștință. Măcar spuneți așa: domnule ministru, nu e în regulă, trebuie să facem zob. Dar cei din Poliție muncesc, încearcă ceva.
Măcar atâta spuneți pentru ei, pentru că da, sigur că da, sunt droguri în țară. Am fost primul care să spun în Parlament, aici. Am spus-o la audieri, am spus-o și citez cum am spus-o: mergem împreună toți de mânuță și în prima școală găsim droguri. Asta am spus acum doi ani și jumătate.
Până atunci, nu se spunea problema asta. Vă spun imediat ce am făcut, deci domnule Drăgulescu, s-a făcut și pe trafic de persoane, altfel nu progresam în raportul TIP al Departamentului de Stat, s-au făcut și pe combatere de droguri.
Că sunt în continuare în circulație droguri? Bineînțeles! Și o să fie. Nu o să se termine acest acest flagel, pentru că este o chestiune globală, un fenomen global, e o afacere de multe sute de miliarde global, atinge toate țările acest flagel și este o luptă permanentă. Iar când am spus, acum doi ani și jumătate, trebuie să luăm măsuri ca să nu pierdem lupta cu drogurile mai ales pentru tânăra generație, dumneavoastră, nu personal dar cineva a decupat și a zis că pierdem lupta cu drogurile. Nu e corect! Nu e corect pentru adevăr, nu e corect pentru colegii care luptă în fiecare zi cu acest flagel și nu este nici ușor și nu spune nimeni că s-a rezolvat.
Dar să spuneți că noi lăsăm garda jos să treacă traficanți pe aici, vă spun, este nedrept, nedrept și este în totală stare de necorelare cu adevărul, ca să nu spun că e o dezinformare.
Mai departe cu salariile. Da, apropo de droguri, veniți să vedeți, sunt mai puțin, peste trei tone confiscate în ultimii doi ani, milioane de pastile, toate lucrurile astea înseamnă vieți salvate. Cum puteți spune că nu ne interesează? Fiecare pastilă ar fi putut însemna o viață pierdută și polițiștii au identificat și capturat, cu procurorii împreună, milioane, în acești doi ani de zile, milioane de ecstasy și alte pastile de droguri, mă rog periculoase și înalt periculoase, tone de substanță vegetală, culturi desființate.
Toate astea înseamnă muncă, 279 de grupuri de crimă organizată desființate din care peste 150 numai pe droguri. Dumneavoastră ați făcut vreodată vreun dosar, ați lucrat în vreun dosar judiciar, înțelegeți ce înseamnă un dosar de la identificarea informației până la stabilirea cercului de suspecți, strângerea probelor, asigurarea lor judiciar, colaborarea cu procurorul, susținerea lor în tribunal, pentru ca acești indivizi să nu mai fie în piață și să ajungă în penitenciar?
Credeți că e simplu, pocnind din degete și spunem gata s-a terminat cu drogurile?! Sunt oameni care își riscă viața acum cât vorbim, lucrează ca ofițeri acoperiți, participă la tot felul de acțiuni împreună cu colegii lor și au reușit împreună, în doi ani de zile, să scoată 279 de grupuri din piață, aproape 300. E mult, e puțin, nu știu, dar sunt 300 de găști de criminali care nu mai sunt în piață, care nu mai pun în pericol viețile cetățenilor noștri.
Sigur că o să îmi spuneți că apar alții, păi apar, pentru că nu e o problemă care se rezolvă doar cu Poliția, trebuie rezolvată și cu educația și cu multe altele, și cu măsuri sociale, și cu lupta internațională contra drogurilor pentru că degeaba ne luptăm noi aici, dacă alții nu luptă și cu circuitul informațiilor între poliții, pentru că degeaba te străduiești să afli că aceste rețele lucrează internațional, ai nevoie de colaborarea colegului, pentru asta muncesc alți oameni și miniștri și secretari de stat și șefi de Poliție care lucrează cu alte poliții, facem formate de lucru, zi și noapte schimbăm, facem ce se poate.
Dacă cineva crede în Poliția Română sau Ministerul de Interne e un singur individ care nu e comunicat la această prioritate, acum vă rog să vină cu mine în Minister și să stea acolo cât stau și eu, în fiecare zi până vrea, și dacă după o săptămână constată că nu-i așa, plec eu singur! Nu trebuie să-mi ceară nimeni demisia. Veniți, vă rog, chiar că pare că aveți mintea odihnită, sunteți bine pregătit, e ok, da?
Salarii, foarte pertinent doamna deputat Șerban, mulțumesc că ați ridicat tema. Am mărit bugetul de salarii anul trecut cu peste 50 % cu sprijinul primului ministru și al Guvernului României și nu a fost simplu, n-a fost simplu. Bun, la ordonanța trenuleț a fost o mică ajustare legată doar de orele suplimentare, o mică ajustare, pentru că pe moment, dați-mi voie să vă explic, pe moment trebuia să facem o corecție bugetară și nu era timp atunci de găsit resursă dar de la bun început și primul ministru și ministrul Finanțelor au spus e temporar, o s-o îndreptăm până la Parlament, o îndreptăm. Am spus lucrul ăsta, s-a făcut.
Bun, în regulă. Anumiți colegi din Poliție nu au avut încredere. Nimic de comentat! Au ieșit în stradă, dar repet noi am făcut ceea ce am promis. Și majorarea și menținerea majorării. Oricum ajustarea era minimală în zona aceea, dar s-a rezolvat. Oricum, mi se pare corect că ați ridicat tema, am lămurit-o, mulțumesc frumos!
Nu știu, domnule Moșteanu, dacă rămâne ceva sau nu în urma mea, dar vă spun sigur, mai mult decât în urma dumneavoastră rămâne, asta e cert! Rugați-l pe domnul Stelian Ion să vă explice ce ar putea să fie în urma mea, dânsul știe mai bine!
Cer îngăduință de la dumneavoastră și mulțumesc că de data asta m-ați ascultat fără să mă întrerupeți, doar un minut, două!
Dragi români, dragi colegi, suntem într-o mare confuzie și ajung aici la discursul domnului Dan Tănasă. Nu e corect narativul, domnule Tănasă! Sunt deschis să stăm de vorbă, la minister sau aici, în Parlament, vin eu și am să vă arăt că nu este corect acest narativ, că nu au existat cum spuneți dumneavoastră că nu au existat amenințări. Bun, dacă noi am greșit, instituțiile statului, au greșit alte cinci, șase instituții din străinătate, din Europa și nu numai, care au spus da, în România au fost interferențe?! Cum, dacă noi am greșit, au fost povești toate acele zeci, sute, sute de arme de foc letale, sute de grenade care erau pregătite în arsenale și care puteau fi folosite?!
De ce nu avem răbdare să vedem ce se întâmplă cu aceste anchete?! Eu vă spun, eu cred că și dumneavoastră, ca și mine, vreți binele acestei țări, dar propagând acest narativ în străinătate nu este un serviciu. Așteptați să se termine totul, să vedem despre ce e vorba și după aceea tragem concluzii.
Inclusiv legat de Viza Waver. Sigur că e un moment dificil. Nu spune nimeni că e un moment fericit, deși, când a fost vorba, acum două sau trei luni de zile când am intrat în program, n-a mai trecut nimeni sub discuție acest subiect. Dar acum e o problemă. Este, dar nu știe nimeni cu adevărat dacă e cum spuneți dumneavoastră, că e politic, sau dacă este tehnic. Ăsta este adevărul. Și dacă vrem să fim corecți față de români, le spunem treaba asta: nu știm deocamdată, poate e așa, poate e așa!
Dar, spuneți-mi mie! Folosește țării să propagăm acest narativ permanent în străinătate sau ar trebui să ne comportăm și noi cum s-au comportat alte țări care și-au apărat, la unison, indiferent de culoarea politică interesele și să spunem toți într-un glas: Domnule, reactivați programul, avem noi socotelile noastre aici, intern, ne certăm politic, nu suntem de acord, dar reactivați programul pentru România!?
Eu vă invit să facem lucrul acesta împreună pentru că, să știți, dacă este o amenințare la adresa democrației este în momentul în care nu ne mai respectăm unii pe alții și mă bucur, nu e nicio ironie, că am început într-un fel această ședință, fără să ne respectați, pe mine cel puțin, strigând în momentul în care vorbeam și o terminăm ascultându-ne unii pe alții. Ăsta este pe primul loc. Înțeleg, dumneavoastră sunteți incurabilă sub aspect politic, vreau să spun!
Dar, vreau să le mulțumesc colegilor, vreau să vă mulțumesc că ați avut răbdare să mă ascultați în această a doua tură. N-am vorbit pentru mine, n-am vorbit pentru partidul din care fac parte, nici pentru Coaliție, am vorbit pentru colegii polițiști, pentru colegii jandarmi care mâine își aniversează ziua, pentru oamenii din Ministerul de Interne care, vă asigur, dragi români, zi și noapte lucrează pentru dumneavoastră. România are cel mai cel mai înalt nivel de siguranță publică din Europa pe străzi! Rețineți lucrul ăsta!