Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:
Stimate domnule președinte interimar,
Stimați reprezentanți ai instituțiilor statului prezenți la această ceremonie,
Stimați invitați,
Dragi cetățeni care, spontan, participați la festivitatea noastră,
Dragi jandarmi,
Astăzi aniversăm 175 de ani de existență ai Jandarmeriei Române, 175 de ani de provocări, 175 de ani de muncă plină de sacrificii în slujba cetățenilor, a Patriei și a tricolorului, 175 de ani de istorie densă cu momente grele, cu momente frumoase dar și cu jertfe, cu încercări, cu pași înainte și, uneori, cu pași înapoi, o istorie de reformă, de perfecționare, dar mai ales o istorie scrisă cu onoare.
Jandarmeria Română de astăzi este o instituție fanion a Ministerului Afacerilor Interne. Este un pilon al ordinii și siguranței publice și o instituție cheie pentru protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, o structură de elită care inspiră încredere și garantează stabilitate socială, o instituție recunoscută ca exemplu de profesionalism nu doar în țara, ci și dincolo de granițe.
În 2024, Jandarmeria Română a avut de gestionat zeci de mii de evenimente, zeci de mii de ocazii în care ceva ar fi putut scăpa de sub control, dar acest lucru nu s-a întâmplat, grație efortului și profesionalismului dumneavoastră, dar și al colegilor din celelalte arme cu care permanent cooperați.
Toate aceste misiuni s-au încheiat, cum spuneam, fără incidente majore. Au fost festivaluri și adunări de amploare la care au participat zeci de mii de participanți. Au fost manifestări religioase, meciuri internaționale de fotbal. Toate s-au desfășurat în condiții de siguranță gestionate cu calm, profesionalism, discernământ.
Dragi jandarmi, trăim o perioadă de efervescență civică. Avem proteste, campanii, opinii diferite în rândul societății. Acest context reprezintă o provocare sub un dublu aspect. Pe de o parte, cetățenii individual sau asociați trebuie să rămână liberi în exprimarea opiniilor lor așa cum și în condițiile în care legea le garantează și organizează exprimarea acestor opinii și exercitarea drepturilor la liberă asociere și protest.
Pe de altă parte, exercițiul acestor drepturi presupune indisolubil obligația de a respecta drepturile celorlalți cetățeni, a normelor care protejează siguranța publică, siguranța comunității.
Una dintre dezbaterile momentului este legată de modul în care se intersectează aceste drepturi, modul în care ele se exercită în armonie. Un drept exercitat nu trebuie să însemne încălcarea unui alt drept.
În alte cuvinte, una dintre dezbaterile contemporane este legată de marginea până la care se întinde un drept și de la care începe abuzul de drept. Este o problemă care fără îndoială va fi îndelung comentată și analizată. De altfel, nu este o problemă nouă. Ea datează încă din dreptul roman și poate chiar mai înainte de apariția acestuia.
Cert este un lucru, că toate aceste drepturi, limitele și nuanțele privind exercitarea lor sunt prevăzute și organizate de lege, iar Jandarmeria, ca și Poliția și Justiția, este obligată să aplice legea așa cum este ea scrisă, în acest moment, de către parlamentarii țării și promulgată de președinți de-a lungul mandatelor.
Dacă societatea va dori modificarea acestor limite și reconfigurarea modalităților de exercitare a acestor drepturi, într-un cadru mai larg mai permisiv, atunci ea trebuie făcută constituțional și parlamentar și legea schimbată. Dar, până atunci, Jandarmeria și Poliția sunt ținute, sunt obligate să aplice legi și proceduri în vigoare, altfel și-ar încălca jurământul de credință.
Am făcut această scurtă digresiune pentru că nu de puține ori Jandarmeria și Poliția sunt ținta unor critici privind modul în care acționează, trecându-se eronat peste faptul că cele două instituții sunt obligate să aplice legile așa cum sunt ele acum publicate în Monitorul Oficial.
Un alt motiv al acestei sublinieri este faptul lăudabil că, în acest context tensionat, Jandarmeria Română și-a îndeplinit misiunile cu profesionalism, cu fermitate dar și cu abilitate, cu moderație, păstrând mereu calea dialogului deschisă.
În acest context și grație inclusiv modului de a acționa al Jandarmeriei și Poliției, cetățenii își pot exercita dreptul la opinie, dovadă stau chiar criticile nestingherite ale celor care critică restrângerea dreptului de a critica, dar, pe de altă parte, nivelul de siguranță a fost permanent păstrat.
Pe scurt, Jandarmeria și Poliția au intervenit doar acolo unde legea le obligă. Repet: le obligă să intervină. Legea și nimic altceva!
În acest context, România a rămas o țară nu numai liberă, ci și sigură, cu unul dintre cele mai înalte grade de siguranță publică din Europa. Este rezultatul echilibrului și experienței dumneavoastră, al respectului pentru cetățean și comunități. Ați pus accent pe comunicare, pe dialog, pe prevenție, pe o prezență care liniștește, nu care intimidează, pe o prezență care descurajează pe cei cu gânduri rele și confortează orice cetățean pașnic. Ați pus accent pe încredere care vine din profesionalism și este foarte bine că ați procedat în acest fel!
Pe plan internațional, profesionalismul jandarmilor români este nu doar recunoscut, ci și apreciat. Aceasta este calea pe care trebuie să continuăm mai departe în exercitarea misiunilor. Partenerii noștri știu că Jandarmeria Română este un sprijin real, un aliat pe care se pot baza.
Stimați jandarmi, ați demonstrat, încă o dată, că sunteți pregătiți să faceți față oricăror provocări, că sunteți un reper de echilibru și de siguranță, o forță înțeleaptă, matură, responsabilă, care știe să apere, dar și să asculte, care știe să intervină, dar și să medieze.
Astăzi, în semn de recunoaștere pentru întreaga activitate a Jandarmeriei Române, președintele interimar al României decorează drapelele de luptă ale unităților de jandarmi.
Este un gest simbolic, dar cu o puternică valoare de conținut, pentru că drapelul de luptă nu este doar un steag, este un simbol al onoarei, identității, spiritului de sacrificiu. Este semnul sub care jandarmii servesc Patria și poporul, cu loialitate și curaj. Această distincție înseamnă respect, recunoașterea meritelor, înseamnă o datorie și mai mare față de trecut, față de prezent, față de viitor.
În numele Ministerului Afacerilor Interne și în numele tuturor cetățenilor acestei țări care sunt alături de jandarmi, vă mulțumesc pentru curaj, disciplină, pentru calmul și profesionalismul cu care vă faceți datoria zi de zi.
La mulți ani Jandarmeriei Române!
La mulți ani tuturor celor care îmbracă această uniformă cu onoare și devotament!