Mulți m-au întrebat în aceste zile de ce nu candidez la un post de prim-vicepreședinte, cu atât mai mult cu cât ofertele de sprijin nu au lipsit. Răspunsul este simplu: am intenționat un proiect de candidatură pentru funcția de președinte, axat pe trei idei:
• modernizarea managerială a PNL;
• reconectarea cu electoratul de dreapta, cu oamenii care muncesc în mediul privat, în profesii, mici afaceri sau corporații;
• poziționarea solidă în concertul politic european al PPE.

Daca aveam un proiect de prim-vicepreședinte, candidam direct la funcția de prim-vicepreședinte. Nu am dorit să-mi tranzacționez suportul și votul în schimbul unei funcții, așa cum au făcut câțiva lideri notabili din fostul PDL. Ei au dezamăgit pe mulți din colegii partidului de învingători în care am intrat în 2013, țintind acum posturi de europarlamentari sau de reprezentare a PNL în plan internațional, deși nu au nicio chemare sau realizare în domeniul politicii europene.
Regret faptul că în Congres intră numai două dintre cele trei moțiuni Bușoi, Cataramă și Orban, în ordine alfabetică, respectiv moțiunea Bușoi și moțiunea Orban. Cred că liderii de filiale, care au blocat moțiunea Cataramă, au greșit. PNL ar fi avut de câștigat dintr-o dezbatere mai largă a celor trei moțiuni. Dacă este adevărat, subliniez, dacă este adevărat, faptul că Ludovic Orban a facut tot ce i-a stat în putință pentru ca moțiunea Cataramă să nu intre în Congres, e regretabil.
Am citit cu atentie cele trei moțiuni, Bușoi, Cataramă, Orban. Din păcate, toate au abandonat sau au expediat capitolul Justiție, probabil de frica voturilor din Congres.
Dintre moțiunile rămase în competiție, îmi place foarte mult capitolul privind Liberalismul Civic din moțiunea Bușoi, precum și faptul că aceasta are o deschidere clară spre europenism, dimensiune absolut necesară PNL. Un PNL modern, trebuie să fie un PNL european, care merge înainte, nu se întoarce în anii 90, ani în care liberalismul s-a fărâmițat. De fapt, cred că acesta este punctul slab al echipei Orban, colegii pe care intenționează să-i propulseze în politica europeană au merite demonstrate în alegeri și administrația locală, dar nu au datele necesare pentru a poziționa PNL în concertul politic al PPE, acolo unde Bușoi s-a consacrat deja.
Eu nu îmi exprim aceste opinii făcând calcule sau opțiuni de ultim moment în tabăra care ar avea, în aparență, mai multe șanse. De altfel, cred că șansele sunt egale în acest moment. E firesc ca preparativele unui Congres să se consume și în discuții legate de funcții dar, din păcate, această dimensiune a eliminat aproape complet dezbaterea doctrinară și de politici publice. Nu este atât vina candidaților, cât a unor lideri care s-au axat în discuțiile cu ei doar pe ofertele de funcții, fără exigențe legate de doctrină, politici publice etc.
Privind lista de candidați la celelalte funcții, realizez că sunt prea puțini colegi din fostul PDL care au șanse reale, ceea ce ar putea conduce la un dezechilibru în arhitectura noii conduceri. Nu mă refer la cei 2-3 lideri de vârf care au avut grijă de ei, ci la ceilalți colegi care nu au avut aceeași forță de negociere. De aceea, îi chem pe toți membrii PNL, indiferent din ce ramură provin, să sprijine prin vot colegii din fostul PDL, pentru a echilibra și omogeniza noua conducere la nivelul vice-președinților.
Urez succes Congresului PNL! Preferințele mele s-au cristalizat pe baza considerațiilor exprimate mai sus în legătură cu moțiunile, nu în funcție de ofertele primite, pentru care le mulțumesc ambilor candidați. De asemenea, urez succes noii conduceri a PNL! Voi continua să mă exprim politic după Congres pentru valorile și politicile de centru-dreapta pe care le împărtășesc.