Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

 Sunt foarte fericit să fiu aici astăzi în frumoasa voastră capitală. În primul rând, aș dori să-i mulțumesc Ministrului Stoyanov pentru invitația sa. Sunt foarte fericit că pot continua lucrul cu dânsul. Pentru noi, el este un partener foarte bun, un ministru foarte bun. Am colaborat foarte bine anul trecut și vom continua să lucrăm și anul acesta pentru implementarea acquis-ului Schengen la toate frontierele în 2024. De asemenea, aș dori să-i mulțumesc comisarului Johansson pentru inspirația, suportul, dedicarea și angajamentul său față de obiectivele noastre comune. Schengen nu este doar o problemă bilaterală între România și Bulgaria. Schengen este un proiect european. Anul trecut am realizat un pas important. Trebuie să continuăm cu al doilea, cu frontierele terestre în 2024. Ambele țări sunt pregătite pentru asta. Suntem pregătiți să o facem. Am implementat cu succes decizia luată în 2023. Am luat măsurile necesare pentru a securiza frontierele noastre și frontierele europene pentru a combate migrația ilegală și crima organizată transfrontalieră. Și este adevărat, suntem aici pentru a sărbători un rezultat important obținut anul trecut. Dar suntem și aici pentru a ne organiza eforturile pentru a continua munca noastră în beneficiul cetățenilor noștri în 2024 până când vom finaliza acest important proiect european, care este extinderea acquis-ului Schengen la toate frontierele pentru România și Bulgaria. Am discutat în detaliu toate măsurile pentru a integra eforturile polițiștilor noștri la frontieră internă pentru a combate crima organizată, pentru a lupta împotriva migrației ilegale, pentru a lua toate deciziile în scopul asigurării pentru cetățenii noștri a unei călătorii libere și a unui mod sustenabil de a-și exercita drepturile conferite de Constituție și tratatele europene. Sunt sigur că împreună cu comisarul Johansson și cu restul statelor membre UE vom atinge obiectivele noastre anul acesta. Vă mulțumesc foarte mult și abia aștept să colaborez cu dumneavoastră. Mulțumesc!

Ylva Johansson, comisarul European pentru Afacerile Interne, :

Este minunat să mă întorc în Sofia și este o plăcere să fiu aici cu dumneavoastră, domnule ministru Stoyanov, dragă Kalin, și împreună cu dumneavoastră, domnule ministru Predoiu, dragă Cătălin, pentru a celebra aderarea meritată și mult așteptată a Bulgariei și României în spațiul Schengen. Am colaborat foarte strâns la acest proiect. Prin urmare, este un moment excelent de sărbătoare. Totuși, nu suntem complet mulțumiți, deoarece încă mai avem nevoie să decidem ridicarea controalelor la frontierele terestre, așa cum bine știți. Și vă pot spune că, acum două zile, Comisia a adoptat raportul anual Schengen, unde, pentru prima dată, am propus de asemenea recomandări pentru Consiliu, în care propunem Consiliului să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre. Această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu din iunie. Și știu că este o prioritate și pentru președinția belgiană. Vreau să vă spun că am avut un schimb foarte constructiv de opinii, unde ambii miniștri, Stoyanov și Predoiu, au vorbit despre îmbunătățirile realizate atât în Bulgaria, cât și în România. De asemenea, am observat, prin diferite misiuni de fact-finding și evaluări ale Comisiei, că aceste două țări, Bulgaria și România, sunt de fapt mai bine pregătite să respecte toate cerințele Schengen decât unele dintre celelalte state membre. Avem o protecție eficientă a frontierelor externe ale Schengen. Colaborăm bine cu țările terțe, inclusiv o cooperare foarte importantă cu Turcia. Am înregistrat de asemenea o creștere semnificativă a numărului de repatrieri.

Colaborarea noastră polițienească este eficientă. Astfel, observăm că acum, după ce săptămâna trecută am avut o decizie, decizia finală privind noul Pact privind migrația și azilul, atât Bulgaria cât și România sunt în avans față de unele dintre celelalte state membre în ceea ce privește implementarea, datorită tuturor eforturilor depuse la frontierele externe. Este impresionant să vedem toate aceste progrese. Și ultimul lucru pe care aș dori să-l spun este că aceasta a fost o problemă foarte importantă pentru Comisie, dar și pentru mine personal, să văd Bulgaria și România ca membri deplini ai spațiului Schengen. Și sunt absolut convinsă și foarte motivată să văd ultima decizie de eliminare a controlului la frontiera terestră în timpul mandatului meu de Comisar european.