Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Aș începe aceste scurte declarații cu o mică istorisire. Săptămâna aceasta, zilele trecute, m-a vizitat un prieten într-o țară din vestul Europei, o vizită privată, care are copilul la studii în România și prietenul meu îmi povestea cât de liniștit e faptul că îi studiază copilul aici în România, că se simte în siguranță și mai în siguranță decât în țara din care vine, o țară din vestul Europei, o țara mare. Ce vreau să spun prin această parabolă? România este o țară sigură, lucru mărturisit și de cetățenii europeni care o vizitează, care stau, locuiesc în ea, lucrează sau studiază. Ei, ca să rămână o țară sigură, noi trebuie să facem în continuare investiții și modernizări.
Bugetul Ministerului Afacerilor Interne în acest an cuprinde o sumă de trei ori mai mare pentru investiții decât anul trecut, care a fost de asemenea o sumă importantă. Deci avem în jur de 900 de milioane de lei pentru investiții în logistică, în egală măsură, noi trebuie să ne preocupăm și de consolidarea statutului polițistului, polițistului de frontieră, jandarmului, pompierului salvator și așa mai departe. În același timp, noi am lansat și o serie de reforme instituționale, IPJ Constanța e doar un exemplu dar gândim și alte astfel de măsuri, toate acestea încadrate în prioritățile pe care ministerul le-a urmărit încă de anul trecut, consolidarea și relansarea luptei antidrog, antitrafic de persoane, crima organizată și așa mai departe.
O serie de importante măsuri trebuie luate și în urmarea deciziei Consiliului European privind accesul României în spațiul Schengen, cu frontiera aeriană și frontiera navală. Trebuie puse în practică aceste decizii prin consolidarea mijloacelor noastre de a combate migrația ilegală și de a proteja frontiera națională. De asemenea, trebuie să continuăm măsurile de modernizare a armelor, exista deci un complex de acțiuni pe care noi deja le întreprindem astfel încât la capătul mai multor ani de măsuri susținute, întreg ansamblul forțelor Ministerul Afacerilor Interne să fie modernizat.
Eu doresc și acționez în direcția unui minister puternic, unui minister profesional, echipat corespunzător, care să fie eficient în slujba cetățeanului, în același timp încadrat de profesie al căror statut să fie consolidat, respectat și așa mai departe. Lucrurile astea presupun o progresie, presupun o acțiune concertată pe o durată lungă de timp dar nu suntem dispuși să pierdem nici o zi.
Vizita primului-ministru și a viceprim-ministrului la Ministerul Afacerilor Interne se încadrează în acest complex de masuri. Și aș vrea să mulțumesc, domniilor lor și coaliției pentru sprijinul de care am beneficiat și pe parcursul anului trecut și anul acesta și sunt convins vom beneficia și în continuare.
Avem provocări mari în acest an, am menționat Schengen, mai sunt și alegerile în care așa cum am spus, ministerul trebuie să se comporte profesionist și neutru din punct de vedere politic.
Jurnalist: Domnule ministru ce facem cu deficitul de personal totuși?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Pentru deficitul de personal, punem în operă un complex de măsuri care s-au discutat, respectiv o să acoperim din promoțiile Academiei de Poliție dar și a școlilor de agenți și de pregătire profesională, în același timp, completând într-o procedură de atragere a forței de muncă din sursă externă.
Deci ceea ce am pierdut anul trecut, între ghilimele pierdut ca forță de muncă, vom recăpăta anul acesta prin măsurile pe care le punem în practică. Asta nu înseamnă că deficitul va fi eliminat, ci doar redus. E un obiectiv care poate fi atins etapizat în doar câțiva ani de zile, într-un singur an este imposibil acest lucru.
Jurnalist: Vorbind de Schengen, ce măsuri trebuie să luăm? Pentru că au mai rămas foarte puține săptămâni până noi ar trebui să aderăm chiar și pe jumătate Schengen.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Pe de o parte, sunt o serie de măsuri care trebuie concertate la nivel european, se discută chiar la nivelul Consiliului JAI, acest tip de măsuri, astfel încât procedurile să fie în acord cu ce se întâmplă la ora acesta în spațiul Schengen, pe frontierele aeriene și navale. Chestiuni care țin de la dotări tehnice până la modul de procesare a vizelor. Pe de altă parte, noi trebuie să consolidăm Poliția de Frontieră și în termeni de resursă, și în termeni de proceduri, și în termeni de cooperare polițienească, aș vrea să accentuez acest lucru.
În opinia mea, cheia progresiei în dosarul Schengen va fi o foarte bună cooperare polițienească, nu numai cu Austria ci și cu toate statele din jurul României, toți vecinii României. Cooperarea polițienească și combaterea migrației ilegale sunt argumentele cele mai puternice pe lângă cele politico-diplomatice pe care le avem în această discuție privind Schengen.
Jurnalist: Despre discuția de astăzi, polițiștii au amenințat cu proteste. Ați reușit să-i convingeți să nu iasă în stradă, pentru că dacă vor ieși polițiști în stradă este destul de grav. Și ce le oferiți ca să se oprească?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: M-am gândit puțin ca să derulez puțin șirul întregii discuții, ca să nu greșesc în ceea ce vă spun. S-a discutat aproximativ două ore și mai bine. Nu s-a pronunțat cuvântul protest pe parcursul acestor discuții. Deci sunt precis în ceea ce vă spun. Nu s-a pronunțat cuvântul protest. A fost o discuție despre cum să consolidăm sistemul Ministerului Afacerilor Interne, cum să facem acțiunea noastră mai profesionistă, eficientă pentru cetățean, pentru comunitate, cum să păstrăm și să consolidăm acest bun de valoare națională, care se cheamă siguranță publică și siguranță națională, la care Ministerul Afacerilor Interne, alături de alte instituții din acest arc profesional, își aduce contribuția. Asta a fost discuția.
Jurnalist: Și care sunt soluțiile? Pentru că cererile polițiștilor cu privire la salarii sunt deja vechi și totuși nu s-a schimbat nimic.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Soluțiile, cum v-am spus, nu vin de pe o zi pe alta. Ele au fost discutate în perspectivă și sunt convins că vom ajunge la concretizare în acest an. Fără a intra în detalii, pot să vă spun că discuția a fost constructivă și a rezultat într-un consens cu ceea ce trebuie făcut mai departe și de către guvern, și de către minister, și de către sindicate, care și-au angajat efortul în profesionalizarea acțiunii trupelor noastre din Ministerul Afacerilor Interne în creșterea nivelului de integritate, de conștientizare a importanței muncii lor. Și le mulțumesc și eu tuturor celor care au participat la această discuție. Vă mulțumesc!