Nicolae-Ionel Ciucă: (…) Noile legi ale Justiției pun bazele modernizării sistemului judiciar și, de asemenea, a statutului magistraților și a Consiliului Superior al Magistraturii. Este un demers prin care Justiția din România se aliniază la valorile și principiile Justiției europene și îi consolidează independența. Doresc să îi adresez personal mulțumiri domnului ministru Predoiu și colectivului de la nivelul Ministerului Justiției și, desigur, tuturor celorlalte instituții din sistem, care au avut o contribuție esențială la acest demers. Domnule ministru, dacă doriți să adăugați câteva detalii.

Cătălin Predoiu: Mulțumesc, nu foarte multe, domnule prim-ministru, pentru că despre conținutul legilor s-a mai discutat aici, în Guvern. Aș dori să subliniez faptul că este, fără îndoială, rezultatul în urma unei munci colective, cum aţi spus, dar și al unui suport politic fără rezerve din partea coaliției. Fără acest suport, fără sprijinul parlamentarilor din partidele care formează coaliția de guvernare, aceste legi nu ar fi trecut de Parlament. Cred că e important de subliniat acest lucru. Este, cred, un mesaj și pentru puterea judecătorească, și anume faptul că atât executivul, cât și legislativul, care au fost impregnate de această voință politică a coaliției, au luat foarte în serios problematica Justiției la un nivel european și au asigurat, prin această adoptare a celor trei legi, un cadru legislativ perfect în linie cu standardele europene. Aș îndrăzni să spun că este un cadru normativ superior chiar altor legi similare din spațiul juridic european. Dar, în orice caz, nu e cu nimic mai prejos și, de aceea, cred că nu greșesc dacă spun că obiectivele din Mecanismul de Cooperare și Verificare sunt atinse prin această adoptare a celor trei legi. Mulțumesc încă o dată pentru tot sprijinul acordat și de coaliție, şi de dumneavoastră, și de domnul președinte. E un rezultat al unei munci de echipă. Mulțumesc!

Nicolae-Ionel Ciucă: Sunt de acord, a fost un proiect al coaliției asumat, un jalon în PNRR, iată, el a fost îndeplinit.