Declarația ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, despre modul în care MAI este pregătit pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Reporter:

Cum este pregătit Ministerul de Interne, Poliția de Frontieră, în special, pentru acest pas, duminică, 31 martie?

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

Ministerul Afacerilor Interne, pe parcursul anului trecut, ca și în anii anteriori, a făcut eforturi considerabile pentru a debloca această decizie. Atât în teren, prin combaterea migrației ilegale și protecția frontierei cât și în cadrul diplomatic, la nivelul Consiliului JAI în relația bilaterală. Și, deși nu este rezultatul final, maximal, este un rezultat de etapă important, care trebuie marcat ca atare și trebuie folosit pentru pasul următor.

Folosesc acest prilej, la rândul meu, pentru a mulțumi tuturor celor care au contribuit la acest rezultat și vreau să asigur că, din punct de vedere al atribuțiunilor, obligațiilor Poliției de Frontieră și ale Poliției Române, noi suntem pregătiți. Am avut un plan de măsuri pentru aplicarea deciziei Consiliului 2024/210 de extindere a aquis-ului comunitar Schengen la frontierele aeriene și navale ale României și Bulgariei. Acest plan a fost dus la îndeplinire, au fost măsuri legislative, dar și măsuri de organizare în teren.

Deci noi suntem pregătiți pentru aplicarea acestei decizii. În același timp, vreau să spun că  Poliția de Frontieră nu este singura instituție implicată în aplicarea deciziei Consiliului, de extindere a aquis-ului comunitar Schengen, sunt și alte instituții. Noi am dialogat cu ele, am cooperat loial, le-am sprijinit în exercitarea atribuțiilor. Concret, este important ca și aeroporturile să fie pregătite pentru noile proceduri și noile fluzxuri în interiorul aeroportului. Și am avut discuții cu Consiliile Județene care administrează aceste aeroporturi, dar și cu Ministerul Transportului, avem o bună colaborare.

Reporter:

Domnule ministru, Premierul Ciolacu s-a arătat încrezător că integrarea concretă terestră, cu frontierele rutiere se va face totuși până la sfârșitul anului. Ce discuții aveți cu omologul dvs. cu ministrul de interne Karner din Austria?

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

În primul rând, sunt discuții permanente, nu pot să spun ca discutăm doar când ne întâlnim. Noi avem permanent contact cu Ministerul Afacerilor Interne din Austria. Am avut personal discuții cu ministrul Karner, îndelung, în acest an, de trei ori până acum. Cea mai recentă a fost săptămâna trecută la Viena. Relația este foarte bună, cooperăm foarte bine, protecția frontierelor, combaterea migrației ilegale, combaterea criminalității transfrontaliere.

Am propus ministrului Karner să extindem colaborarea noastră dincolo de subiectul Shengen și să avem o platformă de cooperare polițienească internațională foarte solidă cu Austria. Ne interesează foarte mult combaterea traficului de droguri și a traficului de persoane. S-a primit cu foarte mare deschidere și bucurie, aș putea spune, această propunere a noastră și ne-am apucat să lucrăm la acest lucru.

Reporter:

Este o decizie politică sau o decizie tehnică?

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

Vă referiți la cooperarea polițienească?

Reporter:

Nu, la acceptarea României.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

Conform tratatelor, este fără îndoială o discuție politică. Este o discuție pe care am mai făcut-o noi în dezbaterea publică în anii anteriori. În general societatea, comentatorii, analiștii, s-au concentrat pe aspectul tehnic al problemei, dar dacă vom citi tratatele cu atenție, vom vedea că aspectul tehnic este o premisă pentru o decizie politică. De aceea este foarte important dialogul politic, dialogul diplomatic și vă asigur că noi muncim din greu la acest lucru și o facem însă procedural și în același timp orientat din punct de vedere tactic. O facem într-un fel în care să rezulte o decizie pozitivă, cât mai repede.

Reporter:

Până la sfârșitul anului, cum a precizat premierul?

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

Este un obiectiv fezabil, dar nu aș vrea să avansez date, să fac predicții aici. Prefer mai degrabă să mă concentrez pe construirea acestui moment. Așa am făcut și anul trecut. Eu n-am avansat niciodată, chiar dacă aveam propriul meu obiectiv intern.

Am preferat să construiesc cu partenerii austrieci, cu cei europeni, că sunt foarte importanți și nu numai ei, un rezultat și iată că rezultatul a venit, e adevărat, în ultima zi a anului, dar a venit. Un meci se joacă până în minutul 90, cum se spune la fotbal și important e să construiești rezultatul în fiecare minut. Noi asta facem, Ministerul Afacerilor Interne, construim, construim cu partenerii austrieci, cu partenerii europeni, cu ceilalți parteneri ai României, treptat, progresiv, un rezultat.