Sunt foarte încântat să fiu aici, cu ocazia acestui Consiliu informal al Justiției și Afacerilor Interne, lansând președinția belgiană cu o agendă foarte importantă.

Cred că migrația și lupta împotriva traficului de droguri sunt două dintre cele mai importante provocări și vulnerabilități pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

România este puternic angajată în acest proces.

Am luat măsuri importante anul trecut luptând împotriva traficului de droguri și intenționăm să continuăm în acest an pe același drum.

Aș dori să menționez că, în țara noastră, am structurat lupta împotriva traficului de droguri.

Am organizat un grup de lucru interinstituțional, integrând mai multe instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea traficului de droguri.

Așa cum am discutat ieri, cred că porturile sunt o problemă importantă pe această agendă.

Ar trebui să ne concentrăm pe lupta împotriva traficului de droguri între porturile europene, pe o bază mai integrată la nivel internațional.

Cred că este nevoie să cooperăm mai bine în această privință pentru a schimba informații, pentru a forma echipe comune între polițiștii noștri și pentru a lupta structurat împotriva acestei provocări.

Traficul de droguri este rezultatul acțiunii crimei organizate. Traficanții lucrează în rețele.

Lucrează la nivel internațional și noi ar trebui să ne organizăm la fel.

România va fi în prima linie a acestei lupte.

De asemenea, aș dori să menționez satisfacția noastră că anul trecut Consiliul a luat o decizie importantă extinzând zona Schengen cu România și Bulgaria, cu frontiera aeriană și maritimă.

Continuarea naturală a acestui proces ar trebui să se bazeze pe rezultatele aplicării deciziei luate de Consiliu anul trecut, cu alte cuvinte, pentru obținerea de rezultate din ce în ce mai bune în abordarea migrației ilegale și consolidarea protecției frontierelor.

România a investit un buget important anul trecut pentru protecția frontierelor.

Vom continua să facem asta și în acest an.

De asemenea, ne așteptăm să avem sprijinul Comisiei Europene și al președinției belgiene.

Ne concentrăm pe o cooperare și un dialog foarte bun cu autoritățile austriece.

Am un dialog foarte bun cu ministrul Karner și cred că aceasta este cheia pentru a continua cu succes acest proces.

Vă mulțumesc!


Alte articole: