Moderator: Laura Duță

Invitat în direct prin telefon: Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne

Laura Duță: Avem informații exclusive despre ceea ce s-a întâmplat la Sibiu. Vorbim despre amploarea acestei anchete în cazul asasinatului din Sibiu și vorbim de foarte multe structuri interne și externe care au fost implicate pentru prinderea asasinilor. Chiar în direct cu noi, se află acum ministrul afacerilor interne, domnul Cătălin Predoiu. (…) Domnule ministru, (…) explicați-ne puțin, ce s-a întâmplat? Înțeleg că s-a lucrat zi și noapte și la minister, și polițiștii, și criminaliștii din mai multe zone și colaborarea cu cei din străinătate și v-ați blocat la instanță. Important de lămurit și acest aspect. Și dacă ne auzim bine, reluați un pic, toate informațiile și această colaborare și această angrenare a autorităților, vă rog.

Cătălin Predoiu: Confirm ce ați spus dumneavoastră și anume că s-a lucrat intens într-un colectiv extins și aș vrea să mulțumesc tuturor polițiștilor care au colaborat la rezolvarea acestui caz, inclusiv cooperare pe orizontală, aici, în țară, cu privire la alte instituții, dar și cu parteneri externi, polițiști din alte state. Este meritul lor, al polițiștilor, vreau să subliniez. Și aș vrea să subliniez și faptul că în sine rezolvarea acestui caz este un mesaj către orice cetățean care și-ar pune în gând să mai încalce legea, în felul acesta, atât de grav, cu speranța că poate scăpa prin fugă. Vor fi prinși oriunde merg, mai devreme sau mai târziu. Deci salut, încă o dată, profesionalismul celor care au colaborat în acest caz, e meritul lor, în primul rând. Și aș dori să mulțumesc și, repet, instituțiilor din țară care au sprijinit: servicii de informații. Și procurorului general, cu care, de asemenea, s-a colaborat foarte bine. Cu privire la dificultățile procedurale, cred că este o situație asupra căreia merită să se aplece Consiliul Superior al Magistraturii, dar aici sunt proceduri specifice pe care cei care le pot declanșa vor hotărî să o facă sau să nu o facă, depinde de ce informație au.

Laura Duță: Atât de gravă a fost, domnule ministru, această situație? Într-adevăr, și-a închis telefonul magistratul și aveați nevoie de acele mandate de vineri? Înțeleg că le-a amânat pentru sâmbătă, ulterior a dat pentru ziua de 22 și deja informațiile veneau că autoritățile în străinătate i-au identificat și urmau să-i rețină.

Cătălin Predoiu: În final s-au făcut toate procedurile legale, a fost respectată legea și acțiunea polițiștilor a fost încununată de succes.

Laura Duță: Nu puteți să vorbiți de anchetă. (…) Ancheta este în plină desfășurare. Cât de importante au fost acțiunile IPJ-urilor? Înțeleg că de pe raza a 67 de localități s-au ridicat imagini și s-a refăcut traseul acestor suspecți.

Cătălin Predoiu: Da, s-a colaborat în echipă. Asta a fost cheia succesului. Au fost cruciale aceste acțiuni de colaborare între IPJ-uri, IGPR, minister și așa mai departe. În echipă s-a reușit acest rezultat, inclusiv colaborarea externă și internațională. Dar eu profit de ocazie să subliniez și faptul că, indiferent cât de mult s-ar colabora, s-ar lucra în echipă, s-ar munci, să știți că în perspectivă fără dotarea Poliției Române, și nu numai a Poliției, vorbesc și de Jandarmerie, Poliția de Frontieră și așa mai departe, toate armele ministerului, fără dotări corespunzătoare, fără salarizări, fără echipamente, fără tot ce are nevoie, un polițist nu poate face performanță pe termen lung. Practic, efortul acum investigativ este în cea mai mare măsură axat pe îndemânarea, pe cunoștințele profesionale și efortul polițiștilor care ar trebui să dispună și de alte mijloace logistice la dispoziție. Asta este o altă discuție.

Laura Duță: Eu știu că sunteți foarte ocupat acolo la minister. Vreau doar să-mi spuneți dacă confirmați sau infirmați că și dumneavoastră, în acest weekend, ați stat pe telefoane, chiar până la miezul nopții pentru rezolvarea actelor cu privire la cei doi asasini care au fost capturați ulterior?

Cătălin Predoiu: Am fost în legătură cu secretarul de stat Despescu, cu procurorul general, am făcut ceea ce trebuie să facă un ministru, în limita competențelor sale. Actele profesionale polițienești, procedurile, însă, le-au efectuat cei care sunt îndrituiți să o facă în prima linie și au făcut-o cu mult profesionalism.

Laura Duță: Este foarte important să discutăm mai pe larg, domnule ministru, vă fac, de acum, invitația aici, în studio, despre ceea ce s-a întâmplat, pentru că este important dacă unii polițiști își fac treaba, zi și noapte, se lucrează din cadrul Ministerului de Interne, să existe aceste blocaje sau gafe sau altceva într-o anchetă atât de complexă. O ultimă întrebare, dacă îmi permiteți, domnule ministru, ce se întâmplă cu aderarea României la Schengen? Am, la fel, informații că aveți întâlniri extrem de importante. Ce puteți spune în acest moment, public?

Cătălin Predoiu: Ce pot să spun în acest moment este că se acționează pe toate canalele diplomatice, la toate nivelurile și toate instituțiile implicate în acest proiect din partea României, inclusiv cel politic. Și continuăm această muncă, dacă vreți, diplomatică, cu intensitate până la capăt.

Laura Duță: Mulțumesc foarte mult, domnule ministru.