Astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o nouă ședință tehnică pentru pregătirea proceselor electorale ce vor avea loc pe 9 iunie 2024.

La ședință au participat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, secretarul de stat pentru ordine și siguranță publică, Bogdan Despescu, secretarul de stat pentru relația cu instituțiile prefectului, Aneta Matei,  precum și reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Dezvoltării, Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii, Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Statistică și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat: „Suntem în grafic cu toate operațiunile tehnice și financiare prevăzute de lege pentru desfășurarea în bune condiții a procesului electoral – atât ale instituțiilor MAI, cât și ale instituțiilor partenere. Am luat toate măsurile ca procesul să se desfășoare în bună regulă atât din punct de vedere al procedurilor, cât și al mijloacelor și calendarului acțiunilor, precum și în ceea ce privește transportul materialelor electorale înainte și după vot. Am expus încă din prima ședință o serie de principii pe care sunt convins că le îmbrățișăm cu toții: respectarea Constituției, a tuturor legilor, echidistanță, imparțialitate, transparență, legalitate. Am plecat de la aceste principii în organizarea procesului electoral, de la prevederi legale, de la resursele pe care le avem, și asta se va reflecta inclusiv în procedurile pe care le-am gândit, și de la obiectivul pe care îl avem cu toții: de a pune cetățenii români în poziția de a-și exprima liber votul în cele două tipuri de alegeri pe care le avem.

Bogdan Despescu, secretar de stat MAI, a subliniat: „Aș vrea să reamintesc nevoia de prezență activă în cele trei zile rămase din campania electorală și am rugămintea la structurile de ordine publică să asigure o prezență activă și proactivă, fără a lăsa să se înregistreze situații care necesită verificări și resurse suplimentare.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a asigurat că: „În ceea ce privește pregătirile pentru desfășurarea alegerilor din 9 iunie, la acest moment, sunt transmise în teritoriu toate materialele necesare operațiunii de votare.

Reamintim că, în cadrul procesului electoral, Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, este responsabil de menținerea și asigurarea ordinii publice la nivel național și în zona secțiilor de votare, precum și de securitatea pe timpul tipăririi, transportului și depozitării buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării și de securitatea dosarelor cu rezultatele votării întocmite de birourile electorale din țară, pe timpul transportului acestora la birourile electorale și la Biroul Electoral Central.