Cătălin Predoiu (în direct, Budapesta): (…) Eu anticipez că lucrurile merg pe un făgaș foarte bun din moment ce ministrul austriac a convenit acest pachet. Era important să avem astăzi un acord, dacă întâlnirea de astăzi s-ar fi soldat cu un dezacord într-adevăr ar fi fost o problemă cu acest parcurs pentru care s-a muncit foarte mult de către toată lumea. Dar astăzi am realizat acest acord și e important cred că ne-am atins acest obiectiv, toate țările, nu numai România.
Jurnalist: Domnule ministru ca să meargă mai departe dosarul…
Cătălin Predoiu: O continuare a cooperărilor în materie de combatere a migrației ilegale între polițiile noastre de frontieră înseamnă continuarea investițiilor în consolidarea mijloacelor tehnice de protejare a frontierei, înseamnă aplicarea tuturor standardelor pe care le-am aplicat și până acum în combaterea migrației ilegale și aplicarea acordurilor Schengen și mai înseamnă un contingent de 100 de polițiști la care contribuie toate țările care să fie dislocați pe granița turco-bulgara, o graniță sensibilă din punct de vedere al migrației ilegale și iarăși este un acord și pe acest punct, inclusiv din partea Bulgariei. Deci e un mare pas înainte astăzi, m-ați întrebat de podul respectiv, azi da, a fost o parabolă folosită de domnul Karner cu privire la podurile pe care care le-am trecut și le mai avem de trecut, astăzi cred că a fost penultimul, dacă vreți, ultimul ar fi să se formalizeze decizia la Consiliul JAI.
Jurnalist: Domnule ministru, ca să ajungem la destinația finală, știm că mai este nevoie de un vot în Parlamentul de la Haga. Sunteți emoționat în ce privește o eventuală decizie în defavoarea României din Țările de Jos?
Cătălin Predoiu: Am abordat totdeauna dosarul acesta cu rațiune și nu cu emoție, sunt în contact cu ambasadoarea Olandei la București, am vorbit despre numărate ori în această vară, în toamnă și acum două zile înainte să vin încoace, sunt informat cu privire la stadiul acestor proceduri. Iată despre ce este vorba. Olanda anul trecut și-a precizat poziția favorabilă intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, noul guvern instalat și- a precizat, de asemenea o poziție favorabilă, potrivit procedurilor constituționale la nivel de Guvern și Parlament în Olanda, înainte de fiecare Consiliu JAI, guvernul olandez trimite Parlamentului o informare care să fie luată la cunoștință și eventual discutată de către parlamentari.
Deocamdată nu avem niciun semn că ar fi probleme în această procedură.