Adevăratul fond suveran de investiții este transparent, fondul anunțat de L. Dragnea este ascuns în negura Deliormanului, cel puțin deocamdată. Adevăratul fond suveran de dezvoltare este plasat în afara controlului politic, fondul anunțat de L. Dragnea este gândit ca un sipet uriaș pentru câțiva șmecheri politici, care se văd un fel de ”controlori-încasatori” la nivelul României.
Adevăratul fond suveran de investiții este alimentat cu lichidități din excedente bugetare provenite, de regulă, din exporturi. Guvernarea PSD produce deja derapaje bugetare, nici vorbă de excedente.
Adevăratul fond de dezvoltare este folosit la investiții de portofolii sau în proiecte mari de infrastructură, guvernarea PSD (de la Ponta până la Tudose) a făcut praf investițiile și a lăsat în praf absorbția fondurilor europene.
Si atunci, despre ce vorbim de fapt?! Despre o nouă coțcărie politico-financiară plănuită de ”controlori-încasatori”, un club transpartinic, meta-politic, transfrontalier (Monaco? Brazilia? Grecia? Rusia? Întreb!), pe care programul de guvernare, pardon, de intoxicare al PSD îl numește pompos fond suveran de investiții.
Să fim serioși, nu așa se face un fond suveran de investiții, ci în conformitate cu Principiile și Bunele Practici de la Santiago (2008), adoptate de Grupul Internațional de Lucru al Fondurilor Suverane. Altfel, găsim coțcării suverane puzderie, în statele eșuate din Africa și unele din Asia.
E bine, totuși, că L. Dragnea a făcut un pas înapoi și a renunțat la sesiunea extraordinară, care ar fi permis lui Tudose să emită OUG de adoptare a fondului. Sau, poate, avem un nou conflict Premier PSD-L. Dragnea, care poate conduce la o toamnă și mai agitată decât primavara politică trecută.